Τουρισμός

Οι Γερμανοί συνταξιούχοι ξανάρχονται για να αγοράσουν σπίτια στην Ελλάδα

  • Στεφανία ΣούκηΤι είναι το πρόγραμμα «Happy Retirement» - Τα επόμενα χρόνια αναμένεται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος από τη Γερμανία για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα και για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ατόμων που πλησιάζουν στο τέλος της παραγωγικής τους διαδρομής

Γερμανοίσυνταξιούχοι ξανάρχονται. Λίγο πριν από την εκκίνηση είναι το φιλόδοξο πρόγραμμα για την προσέλκυση Γερμανών συνταξιούχων, ώστε να αποκτήσουν δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα, μία αγορά όπου η νούμερο ένα τουριστική δύναμη στη Νότια Ευρώπη, η Ισπανία, έχει ανοίξει τον δρόμο ήδη από τη δεκαετία του ’80.

O λόγος για το πρόγραμμα «Happy Retirement» που δημιούργησε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και απευθύνεται κυρίως σε Γερμανούς ώστε να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα για πολύμηνη διαμονή μετά τη συνταξιοδότησή τους. Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή περίπου 4,5 εκατομμύρια ενήλικοι Γερμανοί θα ήθελαν σπίτι στην Ευρώπη μετά τη συνταξιοδότησή τους κι αν η Ελλάδα μπορούσε να κερδίσει ένα πολύ μικρό μερίδιο της τάξης του 5%-10% θα μπορούσαν να πωληθούν σταδιακά σε βάθος 15ετίας-20ετίας περί τις 200.000 κατοικίες.

Το πρόγραμμα έχει διττό στόχο: αφενός να προβάλει την Ελλάδα ως ιδανική χώρα προορισμού δεύτερης κατοικίας για συνταξιοδότηση και αφετέρου να δημιουργήσει το απαραίτητο πλαίσιο για «μια άρτια υποδοχή κάθε Γερμανού συνταξιούχου, με την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, υπηρεσιών και συμβουλών για μετεγκατάσταση ή τακτική παρατεταμένη διαμονή στην Ελλάδα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επιτελείς του.

«Σύμφωνα με αναλύσεις και προβλέψεις ειδικών, αναμένεται σημαντική αύξηση του ενδιαφέροντος από τη Γερμανία για επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα τα αμέσως επόμενα χρόνια και για μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ατόμων που πλησιάζουν στο τέλος της παραγωγικής τους διαδρομής και αναζητούν πρόσφορο τόπο διαμονής, όπου παρέχονται όλες οι απαραίτητες υποδομές και υπηρεσίες», επισημαίνουν οι επιτελείς του Επιμελητηρίου.

Η συγκυρία φαίνεται ότι είναι πολύ καλύτερη τώρα ώστε να πλασαριστεί η χώρα μας πιο ψηλά σε σύγκριση με άλλες αγορές της Νότιας Ευρώπης. Και αυτό γιατί οι τιμές των ελληνικών ακινήτων, ακόμη και σε παραθαλάσσιους προορισμούς, βρίσκονται μεν σε πορεία ανόδου ακολουθώντας και τη γενικότερη ευρωπαϊκή τάση εν μέσω πανδημίας, ωστόσο είναι σαφώς πιο χαμηλές, ξεκινώντας από χαμηλότερη βάση λόγω και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης που έχει προηγηθεί, άρα και οι μελλοντικές -τυχόν- αποδόσεις είναι υψηλότερες.

Την ίδια στιγμή ο κορωνοϊός, ούτως ή άλλως, έχει φέρει πιο μπροστά στις επιλογές των Ευρωπαίων την αγορά ακινήτων, αν κρίνει κανείς από τη ζήτηση και την ανοδική κούρσα των τιμών που έχει σημειωθεί στις επιμέρους ευρωπαϊκές αγορές, ως αποτέλεσμα της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των κρατικών μέτρων στήριξης κατά την πανδημία που έριξαν τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού προστατεύοντας παράλληλα την απασχόληση και τα εισοδήματα.

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Σημειωτέον ότι το θέμα της προσέλκυσης Ευρωπαίων συνταξιούχων αγοραστών ακινήτων -και όχι μόνο- μετρά πολλά χρόνια σε άλλες τουριστικές χώρες της Μεσογείου. Ηδη εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες έχει ξεκινήσει η πιο οργανωμένη προσπάθεια των Ισπανών για την προσέλκυση ξένων αγοραστών δεύτερης κατοικίας, ακολουθώντας την τάση που διαφαινόταν από τότε με το ενδιαφέρον λοιπών Ευρωπαίων από τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη για πολύμηνη διαμονή, μετά τη συνταξιοδότησή τους, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς στη Νότια Ευρώπη. Δεκάδες χιλιάδες ακίνητα πωλούνται κάθε χρόνο σε ξένους στην Ισπανία, έστω κι αν πέρυσι, το 2020, σύμφωνα με έρευνα από την Ενωση Μεσιτών και τη FIABCI Ισπανίας, υπήρξε πτώση στην αγορά σπιτιών από ξένους κατά 26,3% έναντι του 2019 ακριβώς λόγω της πανδημίας, φτάνοντας συνολικά τις 46.303 συναλλαγές.

Το νούμερο απέχει από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε το 2018, τις 65.416 συναλλαγές. Βρετανοί, Γάλλοι και Γερμανοί ήταν οι ξένοι με τις περισσότερες αγορές σπιτιών στην ισπανική αγορά με μερίδια 13,05%, 8,1% και 7,7% αντίστοιχα.

Ειδικά για τους Γερμανούς στην Ισπανία, με βάση τις συναλλαγές-ρεκόρ του 2018, υπολογίζεται ότι αγόραζαν 23 ακίνητα την ημέρα (σχεδόν 8.000 τον χρόνο, το 2018) με επίκεντρο τις τουριστικές περιοχές των Βαλεαρίδων και των Κανάριων Νήσων, αλλά και άλλους, κυρίως παραθαλάσσιους, προορισμούς. Φέτος, στο τέλος Μαρτίου, ο μέσος όρος πώλησης ενός ακινήτου στην Ισπανία ήταν 1.625 ευρώ ανά τ.μ., τιμή σαφώς υψηλότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Το προφίλ του Γερμανού αγοραστή

Τώρα το ενδιαφέρον για τη χώρα μας προκύπτει τόσο από έρευνες όσο και από συχνές διαβουλεύσεις που έχει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο με αρμόδια υπουργεία και φορείς που συμμετέχουν ενεργά στο φιλόδοξο αυτό project, ενώ και το κυβερνητικό επιτελείο έχει θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων από χώρες με ισχυρή οικονομία και επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην «Aσημένια Οικονομία» (Silver Economy), όπου διαγράφονται προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης και εσόδων.

Το γεγονός και μόνο ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το 2021-2027 της Ε.Ε. εστιάζει στις κοινωνικές προκλήσεις, στη γήρανση και την ψηφιακή υγεία, αναφέροντας μάλιστα ότι πρόκειται για ζητήματα που θα αντιμετωπιστούν μέσω μιας ποικιλίας συνεργασιών και χρηματοδοτικών μέσων, αναδεικνύει τις πολλές και σημαντικές επενδυτικές ή άλλες δράσεις που θα μπορούσαν να αναληφθούν στον τομέα της «Ασημένιας Οικονομίας».

Οσο για την αγορά ακινήτων ειδικά από Γερμανούς στη χώρα μας, στην ετήσια μελέτη των εταιρειών FeWo-direkt (μέλος του ομίλου Expedia-Homeaway) και Engel & Völkers (διεθνές δίκτυο μεσιτικών γραφείων) η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον μεταξύ των 10 κορυφαίων προτιμήσεων των Γερμανών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εξοχικό εκτός της χώρας τους. Επιπλέον, από τη μεγάλη πλατφόρμα του Spitogatos, με βάση τον όγκο αναζητήσεων από το εξωτερικό, προκύπτει ότι οι Γερμανοί αύξησαν το 2021 κατά 70% το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα, φιγουράροντας στο top 3 των εθνικοτήτων με τη μεγάλη άνοδο αναζητήσεων φέτος.

Οπως επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Μάριος Χριστοδούλου, ιδρυτής της Ferimmo, το ενδιαφέρον των Γερμανών επικεντρώνεται σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως η Κρήτη και οι Κυκλάδες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα προηγείται η Πελοπόννησος και ακολουθούν το Πήλιο και η Χαλκιδική, ενώ έχουν ανέβει εσχάτως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη λόγω της εύκολης πρόσβασης αεροπορικώς. Τι ακίνητα ζητούν; Κυρίως μεμονωμένες κατοικίες (ιδανικά με θέα και κήπο), παρά διαμερίσματα, δύο υπνοδωματίων και πάνω, επιφάνειας 85-90 τ.μ. Οσο για την αγορά του ακινήτου, υπολογίζεται ότι μπορεί να διαθέσουν από 100.000 ευρώ και πάνω.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ferimmo είναι γερμανική εταιρεία ελληνικών συμφερόντων στον χώρο του PropTech (Property Technology) με έδρα στο Βερολίνο, που προωθεί και προβάλλει την ελληνική αγορά ακινήτων στο εξωτερικό, με έμφαση κυρίως σε όλες τις γερμανόφωνες και γύρω χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία. Μέσα από την πλατφόρμα της προσφέρει πάνω από 35.000 ακίνητα απ’ όλη την Ελλάδα, συνεργαζόμενη με ένα δίκτυο 150 μεσιτικών γραφείων.

Το 9% των Γερμανών θέλει σπίτι στη Νότια Ευρώπη

Από τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι επιτελείς του προγράμματος «Happy Retirement», η Γερμανία έχει σήμερα το μεγαλύτερο μερίδιο ευρωπαϊκών δαπανών στις ηλικίες άνω των 60, που αντιπροσωπεύουν το 16,5% επί του συνόλου στην Ευρώπη. Αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και μετά το 2030, καθώς η καταναλωτική δύναμη των Γερμανών ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί κατά 41%, δηλαδή από 617 δισ. σε 870 δισ. δολάρια. Συνολικά στην Ευρώπη, μέχρι το 2030, η συνολική ετήσια κατανάλωση από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αναμένεται να αυξηθεί κατά 39%, υπερβαίνοντας τα 5 τρισ. δολάρια από τα 3,7 τρισ. σήμερα.

Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι το 7,3% των ενηλίκων στην Ευρώπη δηλώνει ότι θα ήθελε μετά τη συνταξιοδότησή του να εγκατασταθεί στη Νότια Ευρώπη. Στη Γερμανία (η οποία, ως γνωστόν, είναι και η πρώτη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα με σχεδόν 4 εκατομμύρια αφίξεις το 2019, υπό συνθήκες κανονικότητας), το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 9% ή αλλιώς σε 4,5 εκατομμύρια Γερμανούς.

Οπως αναφέρουν οι επιτελείς του, μέσω του «Happy Retirement» θα μπορούσε να επιτευχθεί:

■ Ανάπτυξη και αξιοποίηση ενός νέου τμήματος της αγοράς, όπως είναι οι συνταξιούχοι
■ Αύξηση επενδύσεων σε ακίνητα
■ Αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης σε προϊόντα και υπηρεσίες
■ Αύξηση του ΑΕΠ

Αν η Ελλάδα μπορούσε να αποσπάσει μόλις το 10% ή ακόμη και το 5% των Γερμανών από τα 4,5 εκατομμύρια που θα ήθελαν να εγκατασταθούν στη Νότια Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, «μπορούν να πωληθούν σταδιακά σε βάθος 15-20 ετών περί τις 200.000 κατοικίες, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα, είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας», επισημαίνεται στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα κινητοποιεί παράλληλα μια σειρά άλλων κλάδων, πέραν του real estate και όσων εμπλέκονται γύρω από αυτό (αρχιτεκτονικά γραφεία, μηχανικοί, τεχνίτες κ.ά.), όπως ο κλάδος της υγείας και των διαγνωστικών κέντρων, των τραπεζών, των αεροπορικών, των ασφαλειών κ.ά.

Διαβάστε ακόμα: 

Ο πλουσιότερος όλων: Η SpaceX εκτοξεύει τον Μασκ

Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο βαθύπλουτος Σαουδάραβας πρίγκιπας που τίναξε την μπάνκα με τη Νιουκάσλ

Προς αξιοποίηση τα τουριστικά ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ (pics) – Έρχονται νέες επενδύσεις