Έντονο –κατά τον πλέον μετριοπαθή χαρακτηρισμό- προβληματισμό φέρνει η απόφαση των κυπριακών αρχών να κατατάξει την Ελλάδα στην ταξιδιωτική κατηγορία Β’ με εκτεταμένους ελέγχους για όσους έρχονται αεροπορικώς στην Κύπρο από τη χώρα μας.

Σε συνέχεια μάλιστα των σχετικών ανακοινώσεων, η Cyprus Airways, ενάμιση μήνα μετά τις επίσημες δηλώσεις των στελεχών για «ψήφο εμπιστοσύνης» και επανεκκίνηση μετά το lockdown στην ελληνική αγορά, αποφάσισε χθές να ανακοινώσει την αναστολή των πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και Σκιάθο από τις 18 Αυγούστου και τη μείωση των συχνοτήτων των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο.

Η Ελλάδα, ενώ βρισκόταν στην κατηγορία Α κατατάσσεται πλέον από τις κυπριακές αρχές στην ταξιδιωτική κατηγορία Β, σε συνέχεια της απόφασης από το υπουργείο Υγείας της Κύπρου (κατόπιν αξιολόγησης). «Μετά από αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τις τελευταίες μέρες από ταξιδιώτες που επέστρεψαν από διάφορες περιοχές της Ελλάδας», όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Υγείας της Κύπρου κατέταξε την Ελλάδα στην Κατηγορία Β με ισχύ από τις 6 Αυγούστου 2020. «Για σκοπούς διασφάλισης της δημόσιας υγείας και εποπτείας της επιδημιολογικής εικόνας, πέραν από τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούνται σε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνονται μέχρι και τις 6 Αυγούστου οι δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σε επιβάτες πτήσεων από την Ελλάδα», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση που φέρνει επιπλέον τριγμούς στον ελληνικό τουρισμό. Από πλευράς της Ελλάδας, σε κυβερνητικό επίπεδο, εκφράζεται η ελπίδα «να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των επιδημιολόγων των δύο χωρών και να αποδειχθεί πόσο υγειονομικά ασφαλής είναι η χώρα μας».

Σημειωτέον ότι οι Κύπριοι ανέκαθεν είχαν τη χώρα μας στους πρώτους προορισμούς, ενώ είναι πολλοί και οι Ελληνες που ταξιδεύουν στην Κύπρο, εξ’ ού και οι αεροπορικές συνδέσεις Ελλάδας- Κύπρου θεωρούνται τα τελευταία χρόνια από τα πλέον επιτυχημένα και αποδοτικά δρομολόγια. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στο συγκεκριμένο δρομολόγιο, από φέτος στο ξεκίνημα του καλοκαιριού, εν μέσω κορωνοϊού, μπήκε δυνατά και η Wizz Air, ενώ αυξημένη συνδεσιμότητα στα δρομολόγια Ελλάδας- Κύπρου έχει και η Aegean.

Οσον αφορά τώρα την Cyprus Airways σε σχετική ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς της εταιρείας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία ανακοίνωσε «την αναστολή των πτήσεων προς Θεσσαλονίκη και Σκιάθο από τις 18 Αυγούστου και μείωση των συχνοτήτων των πτήσεων προς Αθήνα και Ηράκλειο, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυπριακή κυβέρνηση για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού COVID-19 και μετακίνηση της Ελλάδας από την κατηγορία Α στην κατηγορία Β.

Όλοι οι επιβαίνοντες θα ενημερωθούν για τις ακυρωμένες πτήσεις τους μέσω email. Οι πελάτες που έκλεισαν τα εισιτήριά τους απευθείας με την Cyprus Airways μπορούν να ελέγξουν επιλογές για τις αλλαγές στις ταξιδιωτικές τους ρυθμίσεις στην ιστοσελίδα μας cyprusairways.com, χρησιμοποιώντας τη σελίδα Manage M. Οι πελάτες που έκλεισαν τα εισιτήρια μέσω του ταξιδιωτικού τους οργανισμού θα πρέπει να επικοινωνήσουν με το πρακτορείο τους για τέτοιες αλλαγές.

Η Cyprus Airways παρακολουθεί στενά την κατάσταση και ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) για το σημαντικό αυτό ζήτημα».

Η απόφαση της Cyprus Airways αποτυπώνει ακριβώς τη ρευστή κατάσταση στον κλάδο του τουρισμού και των αερομεταφορών που έρχεται σε συνέχεια της επιδημιολογικής κατάστασης κάθε χώρας, αλλά και (προφανώς) λόγω των μειωμένων πληροτήτων εντός των αεροπλάνων. Πρίν από ενάμιση μήνα, μέσα στον Ιούνιο, η εταιρεία που συνδέεται με ρωσικά κεφάλαια κι έχει το δικαίωμα της χρήσης του ονόματος ‘’Cyprus Airways’’ ανακοίνωσε την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της στη χώρα μας, έχοντας ξεκινήσει σταδιακά τις πτήσεις της στις 9 Ιουνίου 2020, με πρώτο προορισμό την Αθήνα. Οι ανακοινώσεις γι’ αυτό το καλοκαίρι από την Cyprus Airways αφορούσαν 5 αεροδρόμια στην Ελλάδα: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδο και Σκιάθο, τη μεγαλύτερη παρουσία στην Ευρώπη.

Οσον αφορά το αεροδρόμιο της Αθήνας και τη σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου για το 2019, ο συνολικός όγκος της κίνησης στο Ελ. Βενιζέλος προς την Κύπρο ξεπέρασε για τέταρτη συνεχή χρονιά το 1 εκατομμύριο φθάνοντας πέρυσι το 1,1 εκατ., αν και με οριακή πτώση 2% έναντι του 2018. Η Κύπρος κατατάσσεται στις τοπ αγορές όσον αφορά ειδικά τις διεθνείς αφίξεις του Ελ. Βενιζέλος την περυσινή χρονιά με ένα +6%, στις 317 χιλ. μετά τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Το 23% των Κυπρίων επισκεπτών που έρχονται στην Ελλάδα έρχονται για επαγγελματικούς λόγους, ένα 39% για αναψυχή και ένα 32% για να δει συγγενείς και φίλους.