Τουρισμός

Κορωνοϊός και brand «Ελλάδα» φέρνουν φέτος περισσότερες ιδιωτικές πτήσεις ακόμη κι από το 2019

  • Στεφανία Σούκη


Στα πέριξ των 3.000 οι ιδιωτικές πτήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια στο τέλος Ιουνίου, με πρωταθλήτρια τη Μύκονο που συγκεντρώνει το 1/3, περίπου

Μπορεί η αεροπορική κίνηση να συνεχίζει να υφίσταται τεράστιες απώλειες λόγω πανδημίας, με τα νούμερα όπως προκύπτουν στα τέλη Ιουνίου για το πρώτο εξάμηνο, να αντιστοιχούν στο 37% των αριθμών υπό συνθήκες κανονικότητας, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις ιδιωτικές πτήσεις στην Ελλάδα, οι οποίες εμφανίζονται φέτος σημαντικά αυξημένες ακόμη και σε σχέση με το ‘’χρυσό’’ για τον ελληνικό τουρισμό 2019.

Πέραν από τις τάσεις του διαμορφώνει ο κορωνοϊός για περισσότερη ιδιωτικότητα στα ταξίδια – κάτι που προτιμούν όσοι φυσικά έχουν και τη σχετική οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν μία ιδιωτική πτήση- μία ακόμη αιτία για τη φετινή, αξιοσημείωτη άνοδο έχει να κάνει και με το brand ‘’Eλλάδα’’ που κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς κι έχει βγει μάλιστα ακόμη πιο ενισχυμένο μέσα στην πανδημία ως ένας από τους πλέον ασφαλείς διεθνώς προορισμούς.

«Η Ελλάδα έχει πλασαριστεί φέτος ως hot spot για το διεθνές jet set και μάλιστα από μεγάλες αγορές όπως αυτή των ΗΠΑ», αναφέρουν αρμόδιες πηγές, προσθέτοντας ότι είναι σαφής η προτίμηση σε Κυκλάδες και Ιόνιο από κοινό το οποίο έρχεται ιδιωτικά και μπορεί να συνεχίζει το ταξίδια του με ένα ιδιωτικό σκάφος.

Τον… χορό σύρει το αεροδρόμιο της Μυκόνου, το οποίο όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό ιδιωτικών πτήσεων– κοντά στο 1/3- επί του συνόλου αυτών που πραγματοποιούνται στα περιφερειακά αεροδρόμια και υπολογίζονται στα επίπεδα των πέριξ των 3.000 στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνεται το Ελευθέριος Βενιζέλος όπου επίσης συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ιδιωτικών πτήσεων.

Συνολικά στην Περιφέρεια, σύμφωνα με πηγές της τουριστικής αγοράς, υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί φέτος, έως το τέλος Ιουνίου, πάνω από 500 επιπλέον πτήσεις σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Ειδικά στην ‘’πρωταθλήτρια’’ Μύκονο, ήδη, μέχρι το τέλος Ιουνίου υπολογίζεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 250 επιπλέον πτήσεις σε σύγκριση με τους αντίστοιχους αριθμούς του 2019.

Σημειωτέον ότι το 2020 είναι μη συγκρίσιμο δεδομένου ότι ο τουρισμός ‘’άνοιξε’’ ουσιαστικά μετά την 1η Ιουλίου.

Σημαντική άνοδος φέτος έχει σημειωθεί και στα αεροδρόμια της Ζακύνθου, της Κέρκυρας, των Χανίων, του Ηρακλείου, της Σκιάθου, της Ρόδου αλλά και της Θεσσαλονίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αεροδρόμιο της Ζακύνθου ο αριθμός των ιδιωτικών πτήσεων φέτος είναι διπλάσιος σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, φθάνοντας για πρώτη φορά σε τριψήφιο αριθμό.

Επιπλέον 50 ιδιωτικές πτήσεις έναντι αυτών της προπερυσινής χρονιάς έχουν καταγραφεί στο αεροδρόμιο των Χανίων, ενώ αύξηση, αν και με λιγότερο έντονους ρυθμούς, καταγράφεται και στη Σαντορίνη.

Διαβάστε ακόμα:

Ηλεκτρονική Αθηνών – Βγαίνουν στο σφυρί τα τελευταία… 36.877 «ιμάτιά» της

Νίκος Σταθόπουλος (BC Partners): «Υπάρχουν κι άλλες Pharmathen στην Ελλάδα»

Bitcoin: Νέο ράλι στα 40.000 δολάρια με «σπρώξιμο» από την Amazon