Τουρισμός

ΛΑΜΨΑ: Καλύτεροι οι οιωνοί για το 2022

  • Στεφανία Σούκη


Δύσκολο όμως προμηνύεται το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς για τα ξενοδοχεία της Αθήνας - Πώς κινούνται τα ξενοδοχεία του Ομίλου

Αν και ο χειμώνας και ειδικά το πρώτο τρίμηνο του 2022, ελέω ‘’Ομικρον’’ και επαναφοράς ταξιδιωτικών περιορισμών που ήδη φέρνουν ακυρώσεις σε εκδηλώσεις και συνέδρια ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της Αθήνας, προμηνύεται δύσκολος, οι οιωνοί για την επόμενη χρονιά από την άνοιξη και μετά φαίνονται καλύτεροι.

Του λόγου το αληθές διαπιστώνουν πηγές από τη ΛΑΜΨΑ, με τα ξενοδοχεία του ομίλου να προσβλέπουν σε ποσοστό 80% ακόμη και 85% ανάκτησης των επιδόσεων του 2019, ανάλογα με τον προορισμό.

Συνολικά για τη χρονιά που φεύγει εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί η αύξηση τζίρου των ξενοδοχείων του ομίλου σε σχέση με το 2020 (σε ποσοστό άνω του 170 %), με την εταιρεία να παρουσιάζει και βελτιωμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία, με βάση τα επίσημα στοιχεία, διαμορφώθηκαν στο εννεάμηνο σε κέρδη 12,6 εκατ. ευρώ από ζημιές 5,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ανά ξενοδοχείο, ξεκινώντας από τις δύο ‘’ναυαρχίδες’’ της πλατείας Συντάγματος, τη Μεγάλη Βρεταννία και το King George η χρονιά κλείνει κοντά στο 60% του 2019 με την προσδοκία, για το 2022 να αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό 80%- 85%.

Πολύ καλό ξεκίνημα έχει κάνει το τρίτο ξενοδοχείο του ομίλου στο Σύνταγμα, το ολοκαίνουριο Athens Capital MGallery, που αποτελεί και το πρώτο εγχείρημα του ξενοδοχειακού κολοσσού της Accor για το πολυτελές brand ‘’ΜGallery’’.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος έχει στα σκαριά ένα ακόμη μικρό project στα πέριξ του Συντάγματος στο ακίνητο ιδιοκτησίας του e-EΦΚΑ, της οδού Ζαλοκώστα για το οποίο πλειοδοτήσει στο διαγωνισμό μακροχρόνιας παραχώρησης και σκοπεύει να δημιουργήσει εκεί διαμερίσματα- σουίτες, μία αγορά που παρουσιάζει σημαντική άνοδο.

Επίσης πολύ καλές επιδόσεις τόσο για τη φετινή χρονιά που κλείνει όσο και για την επόμενη έχουν παρουσιάσει οι μονάδες του ομίλου στο Βελιγράδι με την προοπτική ανάκτησης των επιδόσεων του 2019 σε ποσοστό από 8% έως 90% για το 2022, ενώ φέτος η υστέρηση ήταν κοντά στο 35%.

Για το Sheraton Rhodes το 2021 έκλεισε με επιδόσεις στο 50% κάτω έναντι του 2019 με την εκτίμηση για την επόμενη χρονιά οι απώλειες να περιοριστούν στο 15%- 20%.

Δύσκολος χειμώνας

Συνολικά πάντως το επόμενο διάστημα αναμένεται πολύ δύσκολο αν ληφθούν υπόψη οι αυξανόμενοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί σε όλη την Ευρώπη λόγω της μετάλλαξης ‘’Ομικρον’’, ενώ περαιτέρω δυσκολίες θέτει το νέο καθεστώς με τους αυξημένους ελέγχους που επιβάλλει και η χώρα μας με μοριακό τεστ PCR 48 ωρών για όλους πριν από την άφιξη αρχής γενομένης από την Κυριακή, με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ηδη, τα μεγάλα ξενοδοχεία της Αθήνας έχουν αρχίσει να βλέπουν ακυρώσεις εκδηλώσεων αλλά και επαγγελματικών ταξιδιών (σ.σ. που ήταν ούτως ή άλλως στα χαμηλά λόγω της πανδημίας αφού ο επαγγελματικός τουρισμός ανακάμπτει, λόγω της πανδημίας πιο αργά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες υποκατηγορίες).

Ένα επιπλέον ‘’αγκάθι’’, που επισημαίνουν πλέον πιο έντονα τα ξενοδοχεία της Αθήνας έχει να κάνει με το γεγονός ότι «παραμένει εν μέσω πανδημίας αρρύθμιστη η αγορά με πολλά ‘’γκρίζα’’ καταλύματα, τα οποία δε λειτουργούν με τους ίδιους όρους όπως τα νόμιμα ξενοδοχεία».

Διαβάστε ακόμη

Έμα Ραντουκάνου: Οι «χρυσές» χορηγίες των Tiffany’s, Dior, Evian και η σύγκριση με τη Σαράποβα (pics)

Νέους μπελάδες στους ιδιοκτήτες φέρνει η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση στα ακίνητα

Οι Αμερικανοί αγοράζουν από την Εθνική και… από τον Πατέλη, το Υπερταμείο πουλάει αεροδρόμια, η Ιντρακάτ αποκτά νέους μετόχους