Μάχη μέχρι τέλους για να αυξήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά, δίνουν οι προμηθευτές ενέργειας με τον ανταγωνισμό να ανεβάζει το θερμόμετρο στη λιανική, μπαίνοντας στο στόχαστρο της ΡΑΑΕΥ και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο πόλεμος τιμών στα πράσινα, τα κίτρινα και τα μπλε τιμολόγια με σύμμαχο την κατρακύλα των τιμών στο φυσικό αέριο που χθες υποχώρησε ακόμη και κάτω από τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα  φουντώνει. Ο  Γενάρης είναι ο πρώτος μήνας των νέων χρωματιστών τιμολογίων και οι εταιρείες αμέσως μετά την εορταστική περίοδο, εμφανίζονται αποφασισμένες να κερδίσουν τον τίτλο του φθηνότερου προμηθευτή με όπλο τις χαμηλές τιμές της κιλοβατώρας.

Ο οξύτατος ανταγωνισμός στην αγορά που έχει οδηγήσει σε τιμολόγια έκπληξη ακόμη και στις σταθερές χρεώσεις και έχει κατεβάσει στα 12,3 λεπτά την τιμή της κιλοβατώρας που προσφέρει η Φυσικό Αέριο -με αμέσως χαμηλότερη τιμή το προϊόν της Ελίν με 14,9 λεπτά– έχει βρεθεί στο μικροσκόπιο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του ΥΠΕΝ που παρακολουθούν από κοντά τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Ήδη, τέσσερις εταιρείες του κλάδου ελέγχονται από τον Ρυθμιστή για παραπλάνηση της αγοράς, αθέμιτες πρακτικές και καθυστέρηση στην ανακοίνωση των εκπτώσεων. Την ίδια στιγμή, γκρίνιες και καρφώματα προκαλεί ο πόλεμος των τιμολογίων και μεταξύ των προμηθευτών καθώς αυτό το μήνα, γιγαντώνεται η μάχη για τα μπλε σταθερά τιμολόγια αλλά και για τα κίτρινα (ex post) που προβλέπεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη του Γενάρη.

Όπως αναφέρει ανώτατο στέλεχος εταιρείας προμήθειας, η χαμηλή τιμή που προσφέρει στην αγορά, υπολογίζεται να προσελκύσει πάνω από 12.000 καταναλωτές μέχρι το τέλος του μήνα, όταν μέχρι σήμερα το καλύτερο  τιμολόγιο της ίδιας εταιρείας προμήθειας σε μηνιαία βάση,  έφερνε περί τους 9.000 πελάτες. Μαζί με τα πράσινα και τα κίτρινα, η εταιρεία πάει για τριπλασιασμό πελατών το Γενάρη!

Την κλιμάκωση του ανταγωνισμού παρακολουθούν από πολύ κοντά και στο επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη καθώς στο ΥΠΕΝ έχει συγκροτηθεί άτυπα ένα «Παρατηρητήριο Τιμών» που παρακολουθεί κάθε εβδομάδα την πορεία της αγοράς και την τήρηση των κανόνων και των όρων των θεσμοθετημένων μέτρων.

Οι προμηθευτές ενέργειας από την πλευρά τους υπεραμύνονται της εμπορικής πολιτικής τους υποστηρίζοντας ότι στο τέλος της μέρας εκείνο που έχει σημασία για την αγορά είναι ότι οι τιμές είναι πτωτικές, κάτι που συνηγορεί υπέρ των καταναλωτών. Αντίθετα, λένε πως το κυνήγι των αρχών κινδυνεύει να βάλει εμπόδια στη δημιουργία ανταγωνιστικότερων προϊόντων που ευνοούν αυτή την περίοδο οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Χθες ύστερα από πέντε μήνες, ο διεθνής κόμβος συναλλαγών της Ολλανδίας (TTF), που αποτελεί σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση των τιμών, παρουσίασε μείωση κατά 6% κλείνοντας στα 29,9 ευρώ η μεγαβατώρα. Αντίστοιχα, στη χώρα μας η μέση τιμή της χονδρεμπορικής διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 96 ευρώ η μεγαβατώρα εξέλιξη που δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον τιμών και για το Φεβρουάριο στην αγορά ηλεκτρισμού.

Διαβάστε ακόμη

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027

Τράπεζες: «Κόντρες» στο ταμπλό του ΧΑ – Οι αποτιμήσεις και τα περιθώρια ανόδου των μετοχών

Λάμπρος Μπίσαλας – Sunlight Group: Χτίζοντας μια παγκόσμια εταιρεία τεχνολογίας στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ