Τις εργασίες για το νέο ξενοδοχείο 5* κάτω από την Ακρόπολη, στην οδό Φαλήρου 22, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025, ξεκίνησε ήδη μέσα στον Ιούλιο η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, την ίδια στιγμή που οι εξελίξεις τρέχουν σε πολλαπλά μέτωπα, νομικά, διοικητικά και μελετητικά, για το υφιστάμενο, πολυσυζητημένο Coco-Mat Athens BC, επί της οδού Φαλήρου 5.

Χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης, ο συνιδρυτής και πρόεδρος της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ, κ. Μάικ Ευμορφίδης, αναφέρθηκε τόσο στις καινούργιες επενδύσεις εντός κι εκτός Αθηνών, όσο και στο γνωστό «ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη», για το οποίο συνεχίζει ο θόρυβος, σε συνέχεια των προστίμων που έχουν επιβληθεί λόγω του ύψους και των σχετικών παρεμβάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, παραπέμποντας ακόμη και στην κατεδάφιση των ορόφων πάνω από το ύψος των 24 μέτρων με βάση το νέο Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει για την περιοχή από το 2022.

Σημειωτέον ότι σε σχέση με την ανακοίνωση προ ημέρων του υπουργείου Τουρισμού ότι θα προχωρήσει άμεσα στις κατά νόμο ενέργειες παύσης λειτουργίας του ξενοδοχείου «Coco-Mat Athens BC», λόγω μερικής ανακλήσεως της οικοδομικής άδειας (σκέψη 8 του πρακτικού του ΣτΕ), η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» έχει αντιτείνει ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν ενέργειες παύσης του ξενοδοχείου και ότι δεν υφίσταται εκτελεστή διοικητική πράξη χαρακτηρισμού των κατασκευών ως αυθαιρέτων, την ίδια στιγμή που η υπόθεση εκκρεμεί σε δικαστήρια και διοικητικές υπηρεσίες.

Πάντως, σε συνέχεια των παραπάνω εξελίξεων, των νομικών εκκρεμοτήτων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί και βρίσκονται τώρα σε αναστολή (σ.σ. έχει πληρωθεί μόνο η πρώτη δόση), έχει απομειωθεί η αξία του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου κατά 20 εκατ. ευρώ, στα 11,67 εκατ. ευρώ.

Tα νέα project

«Ο σχεδιασμός των παλιών project παίρνει σάρκα και οστά, ξεκινώντας από το νέο ξενοδοχείο «Φphi» στη Φαλήρου 22, στο Κουκάκι», ανέφερε χθες από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ ο κ. Μάικ Ευμορφίδης, επισημαίνοντας για το εν λόγω ξενοδοχείο ότι το συγκεκριμένο ακίνητο «έχει περάσει 2 – 3 φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και έχει ύψος 24 μέτρα. Εχουν ξεκινήσει οι εργασίες από τις 10 Ιουλίου και υπολογίζουμε ότι οι εργασίες κατεδάφισης θα ολοκληρωθούν σε έξι μήνες.

Η συνολική δομημένη επιφάνεια της νέας μονάδας 5 αστέρων με κόστος κατασκευής στα 12,4 εκατ. ευρώ θα είναι 4.800 τ.μ. με 113 δωμάτια, πιστοποιημένο κατά Leed Gold, και είμαστε στη διαδικασία το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η οικοδομική άδεια βγήκε τον περασμένο Ιούνιο και το έργο πρόκειται να παραδοθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για λειτουργία στις αρχές του 2025 -ευελπιστούμε μέσα στο α’ τρίμηνο. Το κτίριο αγοράστηκε το 2018 και για να ξεκινήσουμε την κατεδάφιση πέρασαν 5 χρόνια, με πολύ χρονοβόρα διαδικασία μελετών».

Ετερη επένδυση στο κέντρο της Αθήνας αφορά στο νέο ακίνητο που έχει αποκτηθεί στην οδό Φειδίου, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο προορίζεται για ξενοδοχείο 50 δωματίων: «Είμαστε στη διαδικασία για τα πρώτα σχέδια, ώστε να τα υποβάλλουμε στις αρμόδιες αρχιτεκτονικές Επιτροπές», δήλωσε ο κ. Ευμορφίδης, ενώ επίσης στο κέντρο δρομολογείται και ένα μικρό οικιστικό έργο στην οδό Ασκληπιού 96-96 Α, με 7 διαμερίσματα 550 τ.μ.. «Η αίτηση για προέγκριση ήδη έχει κατατεθεί μέσα στον
Ιούνιο».

Επιπλέον, στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, στην περιοχή της Πεύκης, η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ προχωρά με την υλοποίηση επίσης κτιρίου διαμερισμάτων επιφάνειας 1.600 τ.μ. σε ιδιοκτησία της, ένα παλιότερο βιομηχανοστάσιο. Εκτός Αθηνών, για το ακίνητο στα Αραχωβίτικα στην περιοχή του Ρίου που αποκτήθηκε στο πλαίσιο διαδικασίας πλειστηριασμού, έχουν παγώσει οι διαδικασίες (σ.σ. το πλάνο αξιοποίησης είναι για 15.000 τ.μ.), γιατί ο προηγούμενος ιδιοκτήτης έχει ασκήσει ανακοπές κατά του πλειστηριασμού στην εταιρεία CΕPAL και αναμένεται η εκδίκαση τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Το μεγαλύτερο project της εταιρείας εκτός Αθηνών αφορά στην αξιοποίηση του παραθαλάσσιου οικοπέδου ιδιοκτησίας της στη Μονεμβάσια για τουριστική μονάδα 5 αστέρων, με 59 κατοικίες συνολικής δομημένης επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Πρόκειται για επένδυση 20 εκατ. ευρώ, με «πράσινη» πιστοποίηση LEED, για το οποίο «μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα κατατεθούν οι φάκελοι για τις πρώτες κατασκευές του ξενοδοχείου με την προέγκριση αδειοδότησης και ευελπιστούμε ότι μέσα στο έτος θα υποβάλουμε και για τα 59 σπίτια, επιφάνειας μεταξύ 70 και 195 τ.μ.».

Το ξενοδοχείο Cocomat

Οσον αφορά το υφιστάμενο ξενοδοχείο επί της οδού Φαλήρου 5 στο Κουκάκι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθές ο κ. Ευμορφίδης «η κατάσταση έχει πάρει μία τροπή που δεν την περιμέναμε. Αυτήν τη στιγμή το ξενοδοχείο λειτουργεί κανονικά, έχουμε δώσει τις εξηγήσεις στο υπουργείο Τουρισμού και είμαστε σε μια διαδικασία με τους νομικούς παραστάτες μας να αντιμετωπίσουμε σε πολλά επίπεδα αυτήν την απόφαση του Συμβουλίου του Επικρατείας, που προφανώς ήταν δυσάρεστη εξέλιξη για εμάς.

Το μόνο που δεν μπορούμε να πούμε είναι το τι περιμένουμε και πότε, να δώσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Υπάρχουν διάφορες ενέργειες σε εξέλιξη σε διοικητικά όργανα και δικαστήρια, καθημερινά υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες έχουν αβέβαιο αποτέλεσμα και αυτό τελικά αποτυπώνεται και στην αξία του ακινήτου. Γενικότερα είναι μία κατάσταση συγκεγχυμένη, γι’ αυτό και δεν μπορώ να δώσω σαφή ορίζοντα για το πού κατευθύνεται.

Θεωρούμε ότι αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με όλα τα πιθανά μέσα αμύνης που διαθέτουμε και είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε, πιο δυσάρεστη εξέλιξη από αυτήν που έχουμε σήμερα».

Σε σχέση με το ερώτημα αν η εταιρεία θα προχωρήσει με το γκρέμισμα των πολυσυζητημένων δύο τελευταίων ορόφων του ξενοδοχείου, σε συνέχεια και των πρόσφατων, σχετικών δηλώσεων του δικηγόρου της, καθηγητή κ. Πάνου Λαζαράτου, ο κ. Ευμορφίδης δήλωσε ότι σε αυτήν τη φάση η εταιρεία ξεκινά μια διαδικασία συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣτΕ, που αφορά σε πρώτη φάση τις μελέτες.

«Είναι κάτι πολύ σύνθετο, δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Δρομολογούμε μια συμμόρφωση προς τις κατευθύνσεις της Επιτροπής Ελέγχου του ΣτΕ, παράλληλα με τις διαδικασίες για ακύρωση των διοικητικών πράξεων». Ο κ. Ευμορφίδης τόνισε παράλληλα ότι «η εταιρεία υφίσταται ως παθητικός αποδέκτης των αποφάσεων της Διοίκησης. Δεν έχει προβεί σε οποιαδήποτε αυθαίρετη πράξη, ήταν 100% καλόπιστος διοικούμενος, και ήταν 100% νόμιμη ως προς τις άδειες, έχοντας (πριν ακόμη υλοποιήσει την κατασκευή) και την αμετάκλητη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών: Η εταιρεία έχτισε το κτίριο αφού είχε λάβει αμετάκλητη δικαστική απόφαση για τη νομιμότητα της άδειας και του ύψους από το Διοικητικό Εφετείο, το καθ’ύλην αρμόδιο για αυτό τον σκοπό, το 2018».

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως κίνηση εκ των ων ουκ άνευ ότι «θα εγείρουμε και αξιώσεις αποζημιώσεων», προσθέτοντας πάντως ότι «πρόθεσή μας είναι να συνταχθούμε με αυτό που ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε κτίριο κριθεί ότι εμποδίζει τη θέαση στην Ακρόπολη, ασχέτως του χρόνου έκδοσης της οικοδομικής άδειας και ανεξαρτήτως του χρόνου που έχει μεσολαβήσει από την ανέγερσή, θα πρέπει να γκρεμιστεί».

Ο κ. Ευμορφίδης επικαλέστηκε λόγους ισονομίας, διερωτώμενος τι μέλλει γενέσθαι και με τα υπόλοιπα κτίρια στην περιοχή που υπερβαίνουν τα 24 μέτρα που έχει οριστεί με το ΠΔ του 2022: «Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή 22 κτίρια υπερβαίνουν το προβλεπόμενο ύψος των 24 μέτρων, το δε κτίριο επί της οδού Τσάμη Καρατάση 5-7 κεντρικά στο Κουκάκι έχει ύψος επίσης 32 μέτρων, όπως και το δικό μας ξενοδοχείο, το οποίο έχει οικοδομική άδεια με τη σφραγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών, της οποίας η διευθύντρια ήταν και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αναμένω από την κεντρική Διοίκηση, την Πολεοδομία Αθηνών, το Υπουργείο Πολιτισμού, τον δήμο Αθηναίων και κάθε άλλη αρμόδια Αρχή, να πάρουν θέση σε σχέση και με τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής –μάλιστα ένα από τα κτίρια που υπερβαίνει το ύψος των 24 μέτρων στεγάζει υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής». Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε ο κ. Ευμορφίδης, δεν θα πρέπει να πληρώσει η εταιρεία και οι μέτοχοί της «την ασυνεννοησία του Δημοσίου».

Το χαρτοφυλάκιο

Επισημαίνεται εδώ ότι αυτήν τη στιγμή το συνολικό χαρτοφυλάκιο της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ αριθμεί 35 ακίνητα με μια αξία στα 108,2 εκατ. ευρώ, με απομείωση, όπως προαναφέρθηκε, λόγω των νομικών εκκρεμοτήτων και των προστίμων για το ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου 5 κατά περίπου 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετησιοποιημένα έσοδα από μισθώματα αντιστοιχούν σε 7 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση χθες στη γενική συνέλευση, στο 8,6% υπολογίζεται η απόδοση των μισθωμένων ακινήτων, με μισθώσεις εγγυημένης διάρκειας έως το 2030 στο 71% επί των εσόδων, με συνολική επιφάνεια 51.003 τ.μ. όσον αφορά το εμβαδόν των κτιρίων, ενώ 82 στρέμματα είναι οικόπεδα.

Το ταμείο της ΑΕΕΑΠ στις 30/6/23 ήταν στα 7,14 εκατ. ευρώ, από 13,14 εκατ. ευρώ στις 31/12/2022. Οι δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας ως προς την αξία των ακινήτων (Loan To Value) είναι τώρα στο 1,1% από 1,8% στο τέλος του 2022, και από 3,4% το 2021, «γεγονός που σημαίνει ότι η εταιρεία παραμένει αδάνειστη, έχοντας παράλληλα αυξήσει το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων της», σύμφωνα με τον κ. Ευμορφίδη.

Το χαρτοφυλάκιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα 9 ξενοδοχεία που αντιστοιχούν στο 64% της αξίας του χαρτοφυλακίου και 68% των εσόδων, 10 οικόπεδα προς ανάπτυξη με μία αξία επί του χαρτοφυλακίου στο 5%, ενώ τα καταστήματα, 10 στον αριθμό, αποδίδουν 19% των εσόδων.

Διαβάστε ακόμη:

Το ΤΑΙΠΕΔ «ξεμπλόκαρε» τον διαγωνισμό για το λιμάνι της Καβάλας

Το πύρινο δράμα συνεχίζεται, η παρθενία του Νατσιού, έκλεισε το deal Macquarie-Enel, προχωράει (επιτέλους) το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, η έκπληξη του Στάσση

ΑΑΔΕ: Ξεκινούν διασταυρώσεις για την προκλητική φοροδιαφυγή

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ