Tην ανάγκη για έμφαση στις υποδομές, είτε πρόκειται για τους συνοριακούς σταθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, είτε για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, είτε ακόμη και τον οδικό άξονα της Κρήτης επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Παράσχης χθες από το βήμα του φόρουμ των Δελφών, σε μία συγκυρία όπου ο ελληνικός τουρισμός έχει πλέον ως νέο έτος αναφοράς το 2023.

Την περασμένη χρονιά συνολικά, η άμεση επίπτωση του κλάδου– περιλαμβανομένων του εισερχόμενου, του εγχώριου τουρισμού αλλά και των επενδύσεων- στην ελληνική οικονομία ανήλθε στα 28,5 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 13% του ΑΕΠ της χώρας, ενώ αν συνυπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά του μέσω πολλαπλασιαστών, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 30%.

«Ο κλάδος είναι η βαριά βιομηχανία, αν συνυπολογιστεί ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί και οι επενδύσεις έναντι του 2019, φτάνοντας το 2023 τα 5,1 δισ. ευρώ», ανέφερε ο κ. Παράσχης χθες στο πλαίσιο του φόρουμ προσθέτοντας ότι ο ελληνικός τουρισμός έχτισε ένα πολύ δυνατό brand, ενώ ειδικά μέσα και από τις δυσκολίες της πανδημίας, ανέκαμψε περισσότερο σε σχέση με άλλες αγορές.

Αποτέλεσμα, το 2023 να είναι η νέα χρονιά αναφοράς με συνολικά 36 εκατ. αφίξεις, συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας ξεπερνώντας το 2019 κατά 6,1% ενώ οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν σε 20,6 δισ., αυξημένες κατά 13,3% έναντι των 18,2 δις του 2019. Σε επίπεδο επενδύσεων με βάση τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) η αύξηση είναι στα 5,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,5 δισ. ευρώ σε εγχώρια προστιθέμενη αξία, σχεδόν διπλάσια έναντι των 2,7 δισ. ευρώ και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα του 2019.

Οσον αφορά το 2024, τα στοιχεία, οι προβλέψεις, αλλά και οι μέχρι σήμερα προκρατήσεις, παρά την πολυπλοκότητα του μακροοικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος και τον ιδιαίτερα αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για μια ακόμα καλή χρονιά.

«Ωστόσο, δεν παύει να είναι γεγονός για τον τουρισμό ότι το 90% παράγεται σε 5 μήνες και σε 5 περιφέρειες της χώρας. Αυτό είναι εύλογο ότι δημιουργεί πίεση στις υποδομές γι΄αυτό και πέρα από τους δείκτες αφίξεων και εσόδων θα πρέπει να μιλάμε με όρους βιωσιμότητας, αποτυπώματος ενέργειας, διαχείρισης απορριμμάτων κ.τ.λ.. Στο ΣΕΤΕ έχουμε εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να επιμηκυνθεί η περίοδος και να είναι περισσότερες οι Περιφέρειες που θα συμμετάσχουν στα οφέλη του τουρισμού με στόχο έως το 2030 ο κλάδος να έχει έσοδα 27 δισ. ευρώ και 50 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού μιλάμε για 963 υποδομές σε όλη την Ελλάδα που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό. Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι όσον αφορά ειδικά το προϊόν των εκθέσεων και συνεδρίων η Αθήνα δεν έχει συνεδριακό κέντρο, κάτι που δε νοείται για μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επίσης, το λιμάνι της Σαντορίνης δεν ανταποκρίνεται στο κομμάτι της κρουαζιέρας και λόγω ακριβώς των ελλείψεων υποδομών δημιουργείται ένα αφήγημα υπερ-τουρισμού.

Ζήτημα υπάρχει και για τον οδικό τουρισμό, ο οποίος δεν πηγαίνει τόσο καλά και μέρος αυτού του προβλήματος είναι η κατάσταση στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας. Αλλά και μια σειρά από μεγάλα έργα ευρύτερης ωφέλειας, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ) στην Κρήτη ή η διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα ενσωματώνονται στο στρατηγικό σχέδιο του ΣΕΤΕ. Αρα έχουμε πολύ σημαντικές ιδιωτικές υποδομές που δυστυχώς δεν στηρίζονται από τον αντίστοιχο βηματισμό όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές».

Ο κ. Πάρασχης αναφέρθηκε και στο κομμάτι της κλιματικής κρίσης και της σύνδεσης με την πορεία του τουρισμού και μάλιστα, μέσα από τις φυσικές καταστροφές που πέρυσι σε Έβρο, Θεσσαλία και ειδικά το τουριστικό superbrand της Ρόδου, αναδείχθηκε ίσως με τον πιο βίαιο τρόπο η σύνδεση αυτή. «Ο τουριστικός τομέας καλείται να συμβάλλει -ως ίσως ο μοναδικός κλάδος- με το νέο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, νομίζω ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό και θα πρέπει να κοιτάξουμε και το θέμα της ανταγωνιστικότητας του κλάδου».

Σημειωτέον ότι από τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ και όσον αφορά στη συμβολή του τουριστικού τομέα στην οικονομία, για το 2023 σε σύγκριση με την προπανδημική χρονιά ρεκορ του 2019 είναι αξιοσημείωτη ότι η τουριστική δραστηριότητα παρέμεινε κατά κύριο λόγο εξαγωγική με το 82,7% των εισπράξεων του τουρισμού να προέρχονται από τον εισερχόμενο τουρισμό.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας στο τρίτο τρίμηνο του 2023, ο τουρισμός αφορά άμεσα στο 16,4% της απασχόλησης ενώ άμεσες και έμμεσες θέσεις αντιστοιχούν περίπου στο ένα τρίτο του συνόλου των θέσεων εργασίας συμβάλλοντας ουσιαστικά στην μείωση της ανεργίας. Τέλος οι ταξιδιωτικές εισπράξεις συνέβαλλαν στην κάλυψη του 63,8% του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Διαβάστε ακόμη

Πότε και σε ποιους η εφορία θα «κλειδώνει» τον ΑΦΜ

Στα σκαριά νέα έρευνα της Ε.Ε. για αθέμιτες πρακτικές κινεζικών εταιρειών στον τομέα της καθαρής ενέργειας (γράφημα)

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για απόκτηση POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές – Χαμηλά ποσοστά παραβατικότητας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ