Η διάρκεια και το εύρος της πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή, θα καθορίσουν το μέγεθος της ανακατανομής των ταξιδιωτικών κρατήσεων στους προορισμούς της Μεσογείου.

Οι προορισμοί που θα καλλιεργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον στη συνείδηση των εν δυνάμει ταξιδιωτών, θα βγουν κερδισμένοι από τον έντονο ανταγωνισμό που ήδη υφίσταται, ιδιαίτερα μετά την πανδημία.

Η απώλεια των Ισραηλινών τουριστών, είναι μία πραγματικότητα για όλους τους προορισμούς. Ωστόσο, είναι αυξημένες οι πιθανότητες για παράπλευρες απώλειες από άλλες αγορές. Για παράδειγμα, ερωτηματικό παραμένει η συμπεριφορά των Αμερικανών τουριστών σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον τους για ταξίδια στην Ανατολική Μεσόγειο. Δύο σημαντικές αγορές που μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο ζήτημα στην προσπάθεια προσέλκυση τουριστών από την αμερικανική και ευρωπαϊκή αγορά, είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος.

Η Τουρκία λόγω της στάσης που έχει κρατήσει απέναντι στα γεγονότα και η Αίγυπτος λόγω της άμεσης εγγύτητας.

Αντίθετα, υπό προϋποθέσεις η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει τη θέση της ως ασφαλής προορισμός στη διεθνή τουριστική σκηνή, ενώ και η Ισπανία μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο. Όλα τα σενάρια, βέβαια, για τον ευρωπαϊκό τουρισμό θα ξαναγραφτούν από μηδενική βάση, αν εκδηλωθούν τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν τουριστικοί παράγοντες της χώρας, ακόμη βρισκόμαστε μακριά από τον βασικό κορμό των διεθνών κρατήσεων για το 2024. Η αγορά, συμπληρώνουν, θα πρέπει να δείξει ισχυρά αντανακλαστικά αν σημειωθούν στην πορεία απρόοπτα αρνητικά γεγονότα.

Οδεύοντας πάντως προς το τέλος της φετινής χρονιάς, τα στοιχεία που δημοσιεύουν οι προορισμοί της Μεσογείου δείχνουν ότι κερδήθηκε το τουριστικό στοίχημα για το 2023. Αλλά για να είμαστε βέβαιοι, θα πρέπει να λήξει αίσια η χρονιά…

Διαβάστε ακόμη

Κωστής Χατζηδάκης στο Greece Talks: Θα παραμείνει o χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές

JP Morgan: Οι συστάσεις για τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών το 2024 (πίνακας)

Μητσοτάκης στο Greece Talks: Να αποκτήσουμε το καλύτερο τουριστικό προϊόν διεθνώς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ