«Με το ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, που θα είναι ενιαίο, διαλειτουργικό και νομικά δεσμευτικό, ανοίγουμε το δρόμο για ασφαλή κινητικότητα αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ευρώπη».

Αυτό επεσήμανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς στην τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο κ. Σχοινάς ενημέρωσε τον πρόεδρο, κ. Γιάννη Ρέτσο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, για τις βασικές αρχές που θα διέπουν την εφαρμογή του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις ταξιδιωτικές μετακινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ειδικότερα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο τουρισμός είναι το DNA της χώρας μας, είναι η εικόνα της στον κόσμο, είναι το brand της.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ στην εισαγωγική του τοποθέτηση, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα εφαρμογής του πιστοποιητικού ως βάση για τη σύνταξη ενός σχεδίου εκκίνησης του τουρισμού, που θα καθορίσει τις εξελίξεις για τη φετινή σεζόν. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Το πιστοποιητικό ήταν μια πάρα πολύ καλή ιδέα που ξεκίνησε από τον Έλληνα Πρωθυπουργό,  Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν τέθηκε τον Ιανουάριο, κατακρίθηκε τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο σε ελληνικό επίπεδο. Όμως είναι εντυπωσιακό πόσο γρήγορα έγινε η ζύμωση για τα δεδομένα των ρυθμών που κινείται η Ευρωπαϊκή Ένωση όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να φθάσουμε σήμερα να μιλάμε για τη θεσμοθέτηση αυτού του πιστοποιητικού».

Σε ότι αφορά τη φετινή σεζόν, ο κ. Ρέτσος σημείωσε ότι «έχοντας χάσει το πρώτο τρίμηνο, που είναι το τρίμηνο των κρατήσεων, έχουμε τον Απρίλιο εκτός σεζόν, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Και απ’  ότι φαίνεται, παρότι τέθηκε μία ημερομηνία από την Κυβέρνηση για την έναρξη της σεζόν στις 14 Μαΐου, το μεγαλύτερο μέρος του Μαΐου -αν όχι ολόκληρος ο μήνας- θα είναι επίσης και αυτός εκτός σεζόν. Άρα ουσιαστικά, μιλάμε για το τι θα γίνει από τον Ιούνιο και μετά. Αν σκεφτούμε ότι πέρυσι ξεκινήσαμε Ιούλιο, είναι πάρα πολύ κρίσιμο να ξεκαθαριστούν τα πράγματα το συντομότερο δυνατόν. Γιατί αν και ο Ιούνιος βγει εκτός παιχνιδιού, τότε πλέον αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι ο στόχος που έχουμε θέσει για έσοδα μεταξύ 40% και 50% του 2019, απομακρύνεται πάρα πολύ».

Κλείνοντας, ο κ. Ρέτσος εξήρε τον κ. Σχοινά για την προσπάθεια που κατέβαλε προκειμένου να καταστεί εφικτή η υιοθέτηση του πιστοποιητικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και για τον δρόμο που άνοιξε στον ΣΕΤΕ προς την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, με αφορμή την πρόταση της Κομισιόν για τη δημιουργία του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, δήλωσε:

«Η ανακοίνωση του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη, καθώς όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες ξανακερδίζουμε σήμερα το δικαίωμα της ασφαλούς ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της Ε.Ε. Είναι επίσης μια μέρα δικαίωσης για την Ελλάδα. Πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε από τις 12 Ιανουαρίου τη σωστή κατεύθυνση. Σωστή για την Ευρώπη, σωστή για την Ελλάδα και την οικονομία της, αφού ο τουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την ανάκαμψη της χώρας.

Η συμβολή της Ελλάδας στο Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό επιβεβαιώνει τον ηγετικό ρόλο της στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τουρισμό. Αξίζει να είμαστε περήφανοι για μια χώρα – οδηγό και όχι ουραγό, όπως συνέβαινε για πολλά χρόνια. Είναι, τέλος, μια μέρα που αναπτερώνει τις ελπίδες κάθε Έλληνα ξενοδόχου πως παρά τις δυσκολίες, η ζήτηση που υπάρχει θα μεταφραστεί και σε κρατήσεις, ώστε να επιβιώσει, να σταθεί στα πόδια του αυτό το καλοκαίρι και να ανακάμψει στη συνέχεια».

Διαβάστε περισσότερα: 

Τι περιέχει ο φάκελος της Lockheed για τις 4 φρεγάτες, τα ελληνικά ναυπηγεία και την ενδιάμεση λύση

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών – Πάνω από €26,1 δισ. οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο (Upd)

Nέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Τι προβλέπεται για παλιούς και νέους ασφαλισμένους