Οικονομία

Nέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών – Τι προβλέπεται για παλιούς και νέους ασφαλισμένους

  • newsroom


Tι δήλωσε ο Πάνος Τσακλόγλου για νεοεισερχόμενους αλλά και για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις

Τη μονιμοποίηση των υφιστάμενων μειώσεων των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες και την περαιτέρω περικοπή τους ώστε αθροιστικά να φτάσουν τις πέντε μονάδες έως το 2023 εξετάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα όπως αναφέρει η «Καθημερινή» για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου για το 2021.

Με τη μελέτη αυτή, θα διερευνηθούν δύο πιθανά σενάρια: η διατήρηση της μείωσης των εισφορών και μετά το 2021 και η διερεύνηση των προοπτικών σωρευτικής μείωσης έως 5 ποσοστιαίων μονάδων, μέχρι το 2023 και το κόστος για τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Από το 2020 οι ασφαλιστικές εισφορές για κύρια και επικουρική σύνταξη έχουν μειωθεί κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες αλλά το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα. Στο πολυσέλιδο ετήσιο σχέδιο δράσης του υπουργείου Εργασίας για το 2021, εκτός από την εφαρμογή της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες -που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2021 και για ένα χρόνο-, που οδήγησε σε συνολικό ποσοστό εισφορών της τάξης του 36,66% από 40,56%, περιλαμβάνεται η πρόθεση για περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής εργασίας στη χώρα μας, καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι αρκετά υψηλό.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η μείωσή του αναμένεται να επιδράσει θετικά στην απασχόληση, αυξάνοντας τα κίνητρα για προσλήψεις και μειώνοντας αντίστοιχα τα κίνητρα για αδήλωτη απασχόληση ενώ τονώνεται και το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών.

Στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας και καθηγητής Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Μιλώντας στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm ο Πάνος Τσακλόγλου επισήμανε: «Η κυβέρνηση όντως δεσμεύτηκε ότι θα κάνει αυτό το πράγμα και η δέσμευση σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει ήδη υλοποιηθεί. Μη ξεχνάτε ότι από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί οι ασφαλιστικές εισφορές 3,9%, ήδη είναι προγραμματισμένη η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ακόμα μονάδα που αφορά τις εισφορές της επικουρικής ασφάλισης από 6,5 που πάει στο 6%, και μένει και μια μισή μονάδα ακόμα για να φτάσουμε στο στόχο που είχαμε πει του 5% τον οποίο πιστεύουμε ότι και αυτό θα μπορέσουμε να τον υλοποιήσουμε» .

Το σχέδιο για τους νεοεισερχόμενους

Θέλουμε για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από την επόμενη χρονιά ουσιαστικά οι εισφορές για επικουρική ασφάλιση τις οποίες θα έχουν, η κύρια ασφάλιση παραμένει έτσι ακριβώς όπως είναι, ουσιαστικά να δημιουργούν ασφαλιστικούς κουμπαράδες για τον καθένα από αυτούς, τα χρήματα αυτά θα μαζεύονται, θα επενδύονται μέσω του νέου ταμείου της επικουρικής ασφάλισης το οποίο θα δημιουργηθεί και στο τέλος του ασφαλιστικού τους βίου μετά από 30-40 χρόνια θα παίρνουν τη σύνταξη τους με βάση τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους .

Οι συντάξεις του παλαιού συστήματος θα εξακολουθούν να υπολογίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίζονται και σήμερα δηλαδή δεν πρόκειται να δούνε καμιά απολύτως αλλαγή είτε οι τωρινοί συνταξιούχοι είτε τα άτομα τα οποία πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν με τους κανόνες του υφισταμένου συστήματος.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει εγγύηση ότι οι συντάξεις δεν θα πέφτουν κάτω από τις εισφορές που έχουν δώσει οι ασφαλισμένοι ο υπουργός απάντησε «Ναι θα υπάρχει αυτή η εγγύηση αλλά για να είμαστε ξεκάθαροι αν πάμε να δούμε ασφαλιστικά συστήματα κεφαλαιοποιητικά σαν αυτό που πάμε να θεμελιώσουμε τώρα στην Ελλάδα υπάρχουν σε πάρα πολλές χώρες στο εξωτερικό, σε όλες τις αναπτυγμένες και σταδιακά σε όλες τις αναπτυσσόμενες χώρες, αν πάμε να δούμε τέτοια συστήματα που να λειτουργούνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα γιατί πραγματικά στις αγορές έχουμε διακυμάνσεις, αλλά τα κεφαλαιοποιητικά συστήματα δίνουν πολύ καλύτερες αποδόσεις από αυτές τις οποίες δίνουν τα διανεμητικά συστήματα και ιδίως τα διανεμητικά συστήματα όπως είναι της τωρινής μας επικουρικής. Οπότε πιστεύουμε ότι παρότι θα τη δώσουμε αυτή την εγγύηση νομίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταβληθεί και νομίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε ψηλότερες συντάξεις και στους μελλοντικούς συνταξιούχους αλλά και ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Διαβάστε ακόμη

Τα bots της αντιπολίτευσης, το σκληρό παιχνίδι με τα εμβόλια και το μαγικό χαρτάκι της Τράπεζας Πειραιώς

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών

Ακίνητα: Έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού – Ποιοι οι κερδισμένοι