Ο χρόνος κυλάει πιεστικά  για  το θέμα της αγοράς των φρεγατών. Βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και οι συζητήσεις με τις ενδιαφερόμενες πλευρές είναι συνεχείς. Ο προγραμματισμός του Πολεμικού Ναυτικού για την ενίσχυση της μαχητικής του ικανότητας απέναντι στη κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, περιλαμβάνει τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, εκσυγχρονισμός τεσσάρων φρεγατών που ανήκουν στο δυναμικό του  και προσθήκη αντίστοιχων μεταχειρισμένων πλοίων ως ενδιάμεση λύση.

Υπάρχει όμως και η  οικονομική διάσταση. Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο, και όπως πρόσφατα δήλωσε και ο  υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος  το μεγάλο αυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού, με συνολικό προϋπολογισμό πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ,  έχει μεγάλη σημασία και για την εθνική οικονομία αφού προβλέπεται η πλήρης εμπλοκή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, ναυπηγικής αλλά και άλλων κλάδων.

Το  2021 έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα εκπρόσωποι εταιρειών που ενδιαφέρονται να αναλάβουν τις ναυπηγήσεις. Έντονη είναι η αμερικανική και η γαλλική παρουσία αφού εκπρόσωποι της Lockheed Martin και του Naval Group έχουν έρθει ήδη δύο φορές. Το Newmoney παρουσίασε χθες, 16/3/21 πληροφορίες από την γαλλική πρόταση και σήμερα φέρνει στο φως πληροφορίες από την αμερικανική.

Ο φάκελος των Αμερικανών έχει ήδη γνωστοποιηθεί  στην ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney  η Lockheed Martin, μέσω του τομέα πολεμικών πλοίων και ναυτικών συστημάτων της, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, προσφέρουν στην Ελλάδα ένα «πακέτο» προτάσεων για την ενίσχυση, τόσο την αμυντική όσο και την οικονομική.

Οι προτάσεις των Αμερικανικών, σύμφωνα με όσα έχουν καταθέσει με επιστολή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι: 

– Για την νέα φρεγάτα πολλαπλών αποστολών που  θέλει  το Πολεμικό Ναυτικό προτείνουν τη MMSC-HN (Multi-Mission Surface Combatant-Hellenic Navy), μια ειδικά προσαρμοσμένη για τις ελληνικές απαιτήσεις έκδοση των πλοίων μάχης LCS (Littoral Combat Ship). Όπως υπογραμμίζουν οι Αμερικάνοι ο τύπος αυτός είναι ήδη σε χρήση από  το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Αντίθετα με άλλες προτάσεις που έχει δεχθεί η ελληνική πλευρά, με πλοία που είτε πρόκειται να ναυπηγηθούν στο μέλλον, είτε αποτελούν απλά  σχεδιάσεις, οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC-HN είναι βασισμένες στην αμερικανική εμπειρία με τις LCS, που ξεπερνά τα 10 χρόνια, χρονικό διάστημα στο οποίο έχουν ήδη αποδείξει τις αρετές τους” είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματά τους προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και προσθέτουν:  “ Με βάση αυτή την προϊστορία αλλά και την πείρα της ως προμηθεύτριας του Αμερικανικού και άλλων Ναυτικών με συστήματα για ποικιλία πλοίων, περιλαμβανομένων καταδρομικών και αντιτορπιλικών, η Lockheed Martin εγγυάται τη δυνατότητα των ελληνικών φρεγατών να εκτελούν αποστολές σε όλο το φάσμα, από αντιαεροπορική άμυνα και ανθυποβρυχιακό πόλεμο έως δράση κατά εχθρικών μονάδων επιφανείας και επιτήρηση-προστασία περιοχών εθνικού ενδιαφέροντος».

– Σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες του Newmoney από τον φάκελο της Lockheed, η εταιρεία  προτείνει επίσης για τον εκσυγχρονισμό τεσσάρων φρεγατών κλάσης ΥΔΡΑ, τύπου ΜΕΚΟ200 ΗΝ, που υπηρετούν ήδη στον ελληνικό στόλο από τη δεκαετία του ’90 και χρειάζονται σήμερα αναβάθμιση ώστε να συνεχίσουν την καριέρα τους για 15-20 ακόμη χρόνια, ένα πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσει πολλά υποσυστήματα από την διαμόρφωση των καινούργιων MMSC-HN.

Όπως τονίζουν αμερικανικοί κύκλοι «τα οκτώ συνολικά πλοία, όταν ενταχθούν στις τάξεις του ΠΝ, θα έχουν υψηλό επίπεδο δυνατότητας επιχειρησιακή συνεργασίας, ενώ η συνάφεια όπλων και συστημάτων θα διευκολύνει την εκπαίδευση και να επιτρέψει να λειτουργήσουν οικονομίες κλίμακας στη συντήρηση και υποστήριξη για όλο το διάστημα της υπηρεσίας τους. Το προτεινόμενο πλαίσιο συνεργασίας με τις υποδομές και την εμπειρία που θα αποκτηθεί από την ελληνική πλευρά θα επιτρέψει τη συντήρηση και επισκευή των πλοίων στην Ελλάδα αλλά και την προσφορά αντίστοιχων υπηρεσιών σε άλλα ναυτικά της περιοχής, ενδυναμώνοντας περαιτέρω τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τις χώρες αυτές».

– Στην πρόταση για τις νέες MMSC-HN η Lockheed Martin προσφέρει την κατασκευή τουλάχιστον των τριών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία με τη δημιουργία άνω των 1.200 θέσεων εργασίας υψηλής ειδίκευσης εργατοτεχνικού και επιστημονικού προσωπικού.

Για το σκοπό αυτό, σε πλήρη συντονισμό με το Αμερικανικό Ναυτικό και την Αμερικανική Κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει, όπως ενημερώνει την ελληνική κυβέρνηση, τις απαραίτητες εγκρίσεις και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, όχι μόνο για την κατασκευή των πλοίων αλλά και την εμπλοκή της ευρύτερης ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Οι Αμερικανοί δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν  ότι η Lockheed Martin έχει συνεργασία με την Ελλάδα, τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Βιομηχανία για πάνω από 50 χρόνια και την περίοδο αυτή είναι ο κύριος ανάδοχος σε δυο μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιεί η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) με σημαντική μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας. Αφορούν στις αναβαθμίσεις 84 F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που θα τα καταστήσει μαχητικά 4,5+ γενιάς και στις αντίστοιχες εργασίες για τέσσερα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3 για την Αεροπορία Ναυτικού.

Όσο αφορά τα πλοία ενδιάμεσης λύσης που θα καλύψουν τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού κατά την υλοποίηση των υπόλοιπων  σκελών του προγράμματος η αμερικανική πλευρά αναμένεται να ανταποκριθεί μετά την αποστολή του σχετικού αιτήματος μέσω LOR (Letter Of Request), που αναμένεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Η επιστολή, που δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτική, θα επιτρέψει παρόλα αυτά στην αμερικανική κυβέρνηση να εκκινήσει τις  διαδικασίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Σύμφωνα πάντως με δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 4 Μαρτίου 2021, αναφερόμενος στο θέμα του προγράμματος νέων φρεγατών του ΠΝ και της «ενδιάμεσης λύσης» υπογράμμισε την εμπιστοσύνη του ότι «οι ΗΠΑ στην προσέγγιση του “πακέτου” προσφοράς προς την ελληνική πλευρά δεν θα υπολείπονται κανενός».

Η  προτεινόμενη πώληση των φρεγατών MMSC-HN και του προγράμματος εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΥΔΡΑ θα είναι ενταγμένα σε πλαίσιο διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα, μέσω του συστήματος FMS (Foreign Military Sales) που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και εξασφαλίζει 100% διαφανείς διαδικασίες βάση αυστηρών νόμων και θεσμοθετημένων πρακτικών των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Aνοιξε το βιβλίο προσφορών: Ξανά στις αγορές με 30ετές 13 χρόνια μετά

Πώς θα… ανατείλει η νέα Τράπεζα Πειραιώς – Τα επόμενα βήματα

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών