Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 30ετές ομόλογο, με τις προσφορές που υποβλήθηκαν να ξεπερνούν τα 26,1 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 1,9%.

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε νωρίτερα με το αρχικό quidance για το επιτόκιο στο MS+160 μονάδες βάσης. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με το αρχικό guidance σε ό,τι αφορά το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο MS συν 160 μονάδες βάσης, δηλαδή πέριξ του 2%. Το επιτόκιο υποχώρησε πέριξ του 1,8% στο MS +150-155 μονάδες βάσης, ενώ αναμένεται το τελικό επιτόκιο.

Εκτιμήσεις της αγοράς ανέφεραν νωρίτερα ότι μια απόδοση κοντά στο 1,75% – 1,80% θα αποτελούσε μία «δίκαιη τιμολόγηση» για το 30ετές, δεδομένου ότι το ελληνικό ομόλογο λήξης 2042 έχει απόδοση 1,425% και το 30ετές ομόλογο της Ιταλίας έχει απόδοση 1,582%

Με την έκδοση, ελληνική Δημοκρατία και διεθνείς αγορές επιχειρούν ξανά μαζί να ξεπεράσουν όρια και εμπόδια (ιδίως ψυχολογικά) που τους χωρίζουν επί 9 χρόνια τώρα. Εμπόδια που είχαν θέσει οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές, ήδη από το 2012 μετά το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Πέρα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά της έκδοσης του νέου 30ετούς ομολόγου, η Αθήνα απευθύνεται ξανά στους επενδυτές και τους καλεί να εμπιστευτούν τα λεφτά τους σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, που θα αποπληρωθούν… το 2052!

Το 30ετές είναι το μεγαλύτερης διάρκειας που διαχρονικά εξέδιδε η Ελλάδα. Ξυπνάει όμως μνήμες, γιατί ήταν από αυτά που «κουρεύτηκαν» το 2012. Τώρα η κυβέρνηση θέλει με ένα νέο 30ετές ομόλογο, να μπει έτσι ξανά η χώρα στις οθόνες των dealing rooms. Για πρώτη φορά μετά τη δραματική τριετία 2020-2021, όταν οι dealers την έσβησαν από το ταμπλό των επιλογών τους και ούτε να ακούσουν δεν ήθελαν την λέξη «Ελλάδα». Και αυτό γιατί είχαν χάσει τον ύπνο τους, με τηλέφωνα αγωνίας και φόβου μέρα και νύχτα από αγανακτισμένους επενδυτές από όλον τον κόσμο, μη χάσουν τα λεφτά τους (που τελικά τα χάσανε) μετά από κάθε είδηση που ταξίδευε από την Αθήνα για τα όσα συνέβαιναν στη χώρα και την οικονομία τότε.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney, για να μεταστραφεί το κλίμα, έχουν συμβεί και έχουν αλλάξει πολλά. Το εγχείρημα όμως ήταν και παραμένει πολλαπλά δύσκολο:

  • Επί σχεδόν μια δεκαετία στα μνημόνια και σχεδόν το 80% του χρέους της στον ESM, η Ελλάδα δεν έχει -και θέλει πλέον να αποκτήσει- ένα 30ετές ομόλογο, το οποίο να διαπραγματεύεται ελεύθερα στις αγορές. Για ποιον λόγο; Επειδή αυτό επιτρέπει στους επενδυτές να βλέπουν τη διακύμανση των αγορών σε ομόλογα μεγάλης διάρκειας (καμπύλη επιτοκίων) για να μπορούν να τιμολογούν τις εκδόσεις τίτλων της χώρας μας. Τους προσφέρει επίσης μιαν αγορά με μεγαλύτερο «βάθος», για να μπορούν να μεταπωλούν τους τίτλους, αλλά και να αξιολογούν έτσι αν η χώρα θα τα πάει καλά (πουλώντας με κέρδη) ή αν η χώρα κινδυνεύει (πουλώντας με ζημία). Κι έτσι η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται όταν χρειάζεται όπως κάθε κανονική χώρα, αναζητώντας μακροχρόνιους επενδυτές και χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού.
  • Το τελευταίο «κανονικό» ομόλογο 30ετίας εκδόθηκε από την Ελλάδα το 2007 και επανεκδόθηκε (re-opening) το 2008. Σε άλλες εποχές, πολύ-πολύ δύσκολες για τις αγορές (παγκόσμια οικονομική κρίση, Lehman Brothers, subprimes κλπ) η Ελλάδα δανείστηκε με επιτόκιο της τάξεως 4,5% περίπου. Αλλά τότε το αξιόχρεο της χώρας βαθμολογείτο στην κατηγορίας «Α» (κοντά στης Γερμανίας) ενώ τώρα αγωνίζεται -μετά βίας όμως- να ανέβει καν ξανά στην επενδυτική βαθμίδα, των «κανονικών» χωρών.
  • Στοιχεία και πηγές της αγοράς «δείχνουν» πως το επιτόκιο στο νέο ελληνικό 30ετές ομόλογο μπορεί να αποδειχθεί μισό ή και λιγότερο από εκείνο του 2007-2008.

Ουδεμία σύγκριση γίνεται φυσικά, αφού καμία χώρα δεν δανείζεται με επιτόκια της εποχής εκείνης (0,2% χθες η Γερμανία, με 1,2% η Ισπανία και 1,58% η Ιταλία). Δεν υπάρχει όμως πλέον ούτε η βεβαιότητα (που τότε υπήρχε και «έκαψε» πολλούς) ότι «δεν θα αφήσουν την Ελλάδα» οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Όποιος βάζει πια τα λεφτά του ως το 2032, δεν το κάνει απλώς για να βρει ένα καλύτερο επιτόκιο από αυτά που του προσφέρουν άλλες χώρες. Παίρνει το ρίσκο και δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης», ότι θα πληρωθεί τόκους και κεφάλαιο στην ώρα τους, χωρίς τους φόβους και τα πάθη ότι μπορεί να χάσει τα πάντα, όπως του 2012.

Η αξιολόγηση αυτή από τις αγορές (αντί από την ελληνική Τρόικα) καθορίζει πλέον τις ζωές των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Και είναι πολύ σημαντικότερο, από το αν απλώς η Αθήνα θα αντλήσει τελικά πχ 1 ή 2 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο βιβλίο που θα ανοίξει για να εγγραφούν επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο. Τα οποία φυσικά θα αναλωθούν σε τρέχουσες ανάγκες που, στην παρούσα περίσταση, είναι να αποπληρωθούν πρόωρα οι δόσεις των ετών 2021-2022 προς το ΔΝΤ, αλλά και μέτρα στήριξης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σταϊκούρας: H Ελλάδα επιστρέφει στις διεθνείς αγορές

«Η Ελλάδα, σήμερα, προχώρησε, με επιτυχία, στην έκδοση 30ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά από το 2008.

Έκδοση που σηματοδοτεί την πλήρη επιστροφή της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Με αυτήν, η επανασύσταση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων εξομαλύνεται και προστίθεται βάθος, παρέχοντας ασφάλεια στους επενδυτές, αφού χρονικά ξεπερνά – κατά πολύ – την περίοδο που εκπνέουν τα συμφωνημένα με τους θεσμούς μέτρα διευθέτησης για το χρέος.

Επίσης, η έκδοση συμβάλλει – σημαντικά – στην περαιτέρω βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους.

Καταδεικνύει και επιβεβαιώνει, ακόμη πιο εμφατικά σε σύγκριση με προηγούμενες εξόδους στις αγορές, την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στη διαχείριση, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. 

Παράλληλα, αποτελεί ένα επιπλέον θετικό βήμα, το οποίο αναμένεται να συνδράμει, καταλυτικά, στις μελλοντικές αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας.

Σήμερα, συνολικά, αντλήθηκαν από τις αγορές, 2,5 δισ. ευρώ.

Η έκδοση διακρίνεται για τη σημαντική ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και την εξαιρετική ποιότητά της.

Και όλα τα παραπάνω, μέσα σε συνθήκες υψηλής – σε διεθνές επίπεδο – αβεβαιότητας, εξαιτίας της πανδημίας.

Η Κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, εργάζεται, και θα συνεχίσει να εργάζεται, με στρατηγικό σχέδιο, για να επαναφέρει τη χώρα στην οικονομική κανονικότητα, εν μέσω παγκόσμιων κλυδωνισμών. 

Ο ΟΔΔΗΧ, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, ενεργεί με ευθύνη. Γι’ αυτό, τον συγχαίρω θερμά.

Στο Υπουργείο Οικονομικών, όλοι μαζί λειτουργούμε με υπευθυνότητα, διορατικότητα και αποτελεσματικότητα, ώστε να περιορίσουμε, όσο γίνεται περισσότερο, τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, να διασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για την ταχύτερη δυνατή ανάκαμψη της οικονομίας, και να οικοδομήσουμε στέρεες βάσεις για την επίτευξη ισχυρής, βιώσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση που έχουμε μπροστά μας.

Έχουμε συναίσθηση ότι οι δυσκολίες είναι πολλές και μεγάλες, για όλους μας.

Όλοι μαζί όμως, με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και σκληρή δουλειά, θα κρατήσουμε την οικονομία λειτουργική, την κοινωνία όρθια και την πατρίδα ισχυρή».

Διαβάστε ακόμη

Τα bots της αντιπολίτευσης, το σκληρό παιχνίδι με τα εμβόλια και το μαγικό χαρτάκι της Τράπεζας Πειραιώς

Θωμάς Λιακουνάκος: Το «zero point» ενός πρώην «βασιλιά» των εξοπλισμών

Ακίνητα: Έκπτωση φόρου έως 1.600 ευρώ για ανακαίνιση σπιτιού – Ποιοι οι κερδισμένοι