Ένα νέο στοίχημα, αυτό της βιωσιμότητας θέλει να κερδίσει ο τουρισμός της Αθήνας, με τους ξενοδόχους να συμμαχούν με το δήμο στην προσπάθεια για συλλογή των βιοαποβλήτων στην «πηγή» και κομποστοποίηση.

Ενδεικτικά, 54 ξενοδοχεία της πόλης, κυρίως 4 και 5 αστέρων συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του δήμου, με αποτέλεσμα το 25% ή αλλιώς 1.000 τόνοι από τους συνολικά 4.000 τόνους βιοαποβλήτων που συλλέγει τώρα ο δήμος από τους μεγάλους «παραγωγούς» (σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ξενοδοχεία κ.α.) να αντιστοιχεί στον κλάδο της φιλοξενίας. Πλέον τα ξενοδοχεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα μπορούν για πρώτη φορά να λαμβάνουν ειδικό σήμα επιβράβευσης από το δήμο, το οποίο θα μπορούν να προβάλλουν στους επισκέπτες τους, σε μία περίοδο, όπου ειδικά μετά την Covid 19 ολοένα και περισσότεροι επισκέπτες προτιμούν προορισμούς και καταλύματα που έχουν στο επίκεντρο πρακτικές βιωσιμότητα και αειφορίας.

Κατά τη σχετική παρουσίαση ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε γενικότερα στις πρωτοβουλίες του δήμου στο κρίσιμο κομμάτι της ανακύκλωσης, η οποία το 2019 αντιστοιχούσε σε ένα μόλις 2,9%, το 2020 το ποσοστό ανακύκλωσης στην πόλη ήταν 3,5%, το 2022 στο 8%, ενώ το 2023 στόχος είναι να ανέβει στο 10%. «Ο στόχος είναι του χρόνου να είμαστε στο 20% και να φτάσουμε το 40% έως το 2028.» Ο δήμος Αθηναίων, ως ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας καλείται να διαχειριστεί περίπου 330.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως, ενώ ειδικά σε σχέση με τα βιοαπόβλητα (σ.σ. φρούτα, λαχανικά και γενικά υπολείμμαατα ωμών και μαγειρεμένων τροφών ή αλλιώς το 44% των συνολικών αποβλήτων που παράγονται), το 2020 έγινε η στόχευση για χωριστή συλλογή τους με το σχεδιασμό ενός δικτύου καφέ κάδων, ξεκινώντας από τους μεγάλους παραγωγούς.

Τα ξενοδοχεία συμπεριελήφθησαν με το σκεπτικό καταρχάς ότι παράγουν μεγάλες ποσότητες (λόγω πρωινών γευμάτων, εστίασης κ.ο.κ.) αλλά και λόγω του ότι η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων είναι γενικότερο ένα στοίχημα για τον ίδιο τον κλάδο αφού τα «πράσινα» ξενοδοχεία είναι και το μέλλον στον τουρισμό.

«Σήμερα στο πρόγραμμα συλλογής βιοαποβλήτων συμμετέχουν 54 ξενοδοχεία και επεκτείνονται συνεχώς με αποτέλεσμα μεγάλοι όγκοι να εκτρέπονται από τους ΧΥΤΑ και να οδεύουν προς κομποστοποίηση, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του δήμου να μετατραπεί η Αθήνα σε πράσινη πόλη», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής- Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς. «Πολλές μονάδες είναι έτοιμες να περάσουν σε πιο ρηξικέλευθες δράσεις που θα προτείνει ο δήμος, ενώ παράλληλα, είναι υψίστης σημασίας να μειώσουμε και τις ποσότητες των βιοαποβλήτων που συλλέγονται».

Σημειωτέον ότι το θέμα της καθαριότητας της πόλης είναι διαχρονικά από τα βασικά «αδύναμα» σημεία όσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά ικανοποίησης των επισκεπτών της πρωτεύουσας με βάση την επίσημη, ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί η ΕΞΑΑΑ, έστω κι αν καταγράφεται βελτίωση εσχάτως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ευγένιος Βασιλικός: «Με βάση την τελευταία έρευνα, ειδικά στην καθαριότητα, η Αθήνα βαθμολογείται με 6,5 στα 10 από το 8,4 που είναι η μέση γενική βαθμολογία ικανοποίησης. Σε σχέση με τη συλλογή βιοαποβλήτων, θα πρέπει το πρόγραμμα να επεκταθεί επιπλέον των 54 ξενοδοχείων, να επεκταθεί στο σύνολο των καταλυμάτων, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, βραχυχρόνια μίσθωση. Πλέον οι ταξιδιώτες επιλέγουν ξενοδοχεία με πράσινες πρακτικές και αυτό είναι το μέλλον. Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στραφούμε σε αυτές τις προσπάθειες».

Επισημαίνεται εδώ ότι ο νόμος 4819/2021 καθιστά πλέον υποχρεωτική τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων στα ξενοδοχειακά καταλύματα άνω των 100 κλινών σε συνεργασία με τον οικείο ΟΤΑ.

«Μας ενδιαφέρει η ενίσχυση του τουρισμού στην πόλη και γι’ αυτό επιβραβεύουμε την περιβαλλοντική δράση των ξενοδοχείων με το ειδικό σήμα στην αγγλική γλώσσα», ανέφερε ο κ. Νικόλαος Αβραμίδης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, ο οποίος έδωσε το στίγμα και για τις μέχρι σήμερα αλλά και τις επόμενες κινήσεις του δήμου: Το 2019 αντιστοιχούσε 1 μπλέ κάδος σε 180 κατοίκους, ενώ το 2023 σε 100 κατοίκους και σήμερα υπάρχουν 6.000 μπλέ κάδοι ανακύκλωσης στην πόλη και 200 μπλέ κώδωνες συλλογής γυαλιού, ενώ υπερδιπλασιάστηκε η ανακύκλωση των προϊόντων ένδυσης και υπόδησης στους 250 μώβ κάδους. Επίσης, έχουν εγκαινιαστεί οι υπόγειοι κάδοι και σταδιακά 350 συστήματα υπογείων κάδων για σύμμεικτα απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα ξεκίνησαν να τοποθετούνται στην πόλη και θα αντικαταστήσουν 1.774 συμβατικούς κάδους.

Διαβάστε ακόμη

Έως και 1,5 μήνα θα καθυστερήσει το πλήρες άνοιγμα στην εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης για τα οχήματα

Ρεύμα: «Ηλεκτροσόκ» με αύξηση κατά 48% σε μια μέρα

Επίδειξη δύναμης από το μεγαλύτερο ΑΤΜ του πλανήτη: 4 κολοσσιαία έργα στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ