Τουρισμός

Ρέτσος: «Για πρώτη φορά προβλέψεις για τα τουριστικά έσοδα δεν μπορούν να γίνουν»

  • Στεφανία Σούκη


Στο 48,2% η πληρότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία στην ‘’καρδιά’’ του καλοκαιριού, νέα πρόσκληση για επιπλέον 370 δωμάτια καραντίνας σε συγκεκριμένους προορισμούς

Στον ‘’αέρα’’ είναι οι όποιες προβλέψεις για τα φετινά τουριστικά έσοδα λόγω των ευμετάβλητων συνθηκών, με τον τουριστικό κλάδο να μετρά μέρα μέρα τις αφίξεις, ενώ τα ελληνικά ξενοδοχεία έχουν πληρότητες στην ‘’καρδιά’’ του Ιουλίου βελτιωμένες μεν, κάτω του ‘’ψυχολογικού ορίου’’ δε του 50%.

«Πρώτη φορά μετά από χρόνια όπου ασφαλής πρόβλεψη για τα φετινά τουριστικά έσοδα δεν μπορεί να γίνει», δηλώνει τώρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος. «Το θετικό momentum μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαδεχθεί η ανασφάλεια και αντίστροφα. Ένα είναι βέβαιο: η πανδημία απαιτεί ασφαλείς συνθήκες ταξιδιών κι αυτό ας το συνειδητοποιήσουμε όλοι».

Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανέφερε χθες σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν για τη Μύκονο ότι η ασφάλεια και η ανάγκη για να ενταθούν οι έλεγχοι είναι δεδομένη, με τις αστυνομικές αρχές να έχουν αυξήσει το δυναμικό τους και να κάνουν ό,τι χρειάζεται ακριβώς για να εξασφαλιστεί ότι δεν παρακάμπτονται οι απαγορεύσεις.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, ο φετινός Ιούνιος είναι 40% – 50% πάνω σε αφίξεις σε σχέση με τον περσινό Ιούλιο, που ήταν ο πρώτος μήνας ανοίγματος. Η πρώτη χώρα σε αφίξεις είναι η Γερμανία και φέτος υπάρχει η έκπληξη της Πολωνίας, η οποία είναι μεν τρίτη, αλλά πολύ κοντά στη δεύτερη Γαλλία. Η μεγάλη αύξηση από την Πολωνία παρατηρείται για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Τα μέτρα στη Μύκονο όπου πιθανότατα από τη Δευτέρα 26 Ιουλίου θα ξανανοίξουν οι δραστηριότητες που είχαν ανασταλεί (μουσική στα εστιατόρια και τα νυχτερινά μαγαζιά, μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας στη μία μετά τα μεσάνυχτα) έχουν θορυβήσει και άλλους προορισμούς.

Xαρακτηριστικές είναι οι συνεχείς εκκλήσεις που απευθύνουν στους μεγάλους προορισμούς οι τοπικοί φορείς για αυστηρή τήρηση των μέτρων και πλήρη συμμόρφωση με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως συνέβη π.χ. στην περίπτωση της Σαντορίνης από τον δήμαρχο Αντώνη Σιγάλα, ενώ στην Κρήτη η Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου απηύθυνε επιπλέον αίτημα στους αρμόδιους φορείς ώστε οι εμβολιαστικές μονάδες να επισκέπτονται τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα για τη διευκόλυνση των εργαζομένων.

Σημειώνεται εδώ ότι χθες ο υπουργός Τουρισμού από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στα ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία έχουν γεμίσει σε μεγάλους προορισμούς της χώρας, επισημαίνοντας ότι αυτά θα αυξάνονται όσο παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων. Το υπουργείο έχει απευθύνει ξανά τώρα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για «μίσθωση κύριων ή μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας που συνδέονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID19 κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου 2021.

Η πρόσκληση είναι για έως 370 δωμάτια που θα πρέπει να βρίσκονται εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων (Π.Ε.) Ηρακλείου (έως 30 δωμάτια), Ρεθύμνου (έως 30 δωμάτια) και Χανίων (έως 30 δωμάτια) Κρήτης καθώς και εντός των νήσων Κερκύρας (έως 40 δωμάτια), Πάρου (έως 130 δωμάτια), Μυκόνου (έως 30 δωμάτια), Νάξου (έως 30 δωμάτια), Σκοπέλου (έως 25 δωμάτια) και Αλοννήσου (έως 25 δωμάτια).

Οι πληρότητες στα ξενοδοχεία

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εικόνα αυτή την στιγμή στα ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, βελτιώνεται μεν σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες εβδομάδες, ωστόσο, παρ’ όλ’ αυτά οι δείκτες παραμένουν χαμηλοί για το μήνα Ιούλιο που είναι και ο δεύτερος ‘’θερμότερος’’ μήνας της σεζόν.

Ενδεικτικά με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος σχετικά με τις επιδόσεις των ελληνικών ξενοδοχείων, για την εβδομάδα έως τις 11 Ιουλίου η μέση πληρότητα ήταν λίγο κάτω του 50%, ήτοι στο 48,2%, βελτιωμένη πάντως σε σχέση με το 41% της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας έως τις 4 Ιουλίου, με τη μέση τιμή δίκλινου να είναι στα 101 ευρώ από τα 93 ευρώ που ήταν η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ανοικτά είναι πλέον η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων σε ποσοστό κοντά στο 94%.

Τα νούμερα προκύπτουν με βάση τα στοιχεία πανελλαδικά, με την Κρήτη να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό των ανοικτών ξενοδοχείων -κοντά στο 97%- και τις υψηλότερες μέσες τιμές, στα 120 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: 

Τέλος οι «βίλες Ντολόρες» για κορωνοπάρτι στα νησιά – Όλος ο σχεδιασμός 

Λεωνίδας Μπόμπολας: Φεύγω από το σπίτι μου με υπερηφάνεια αλλά και με πίκρα – Η επιστολή προς τους εργαζόμενους 

Τζεφ Μπέζος: Πραγματοποίησε με επιτυχία το πρώτο ταξίδι του στο Διάστημα