Μία συνηθισμένη εικόνα του γερμανικού καλοκαιριού: εύποροι Άραβες, μαζί με τις οικογένειές τους, απολαμβάνουν ευχάριστες ημέρες δροσιάς στο κέντρο της πόλης, αποφεύγοντας τον καύσωνα στην πατρίδα τους. Κάποιοι συνδυάζουν το τερπνόν μετά του ωφελίμου, προγραμματίζοντας ιατρικές εξετάσεις ή και κάποιες απαραίτητες θεραπείες στη διάρκεια της παραμονής τους στη Γερμανία.

Άλλωστε οι Γερμανοί γιατροί έχουν εξαιρετική φήμη στο εξωτερικό. Για πολλές κλινικές όλα αυτά συνεπάγονταν σημαντικά έσοδα. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια οι επισκέπτες του καλοκαιριού έχουν εκλείψει, ελέω πανδημίας. Ο όμιλος κλινικών Vivantes, με έδρα το Βερολίνο, καταγράφει τόσο μεγάλη μείωση του αποκαλούμενου «ιατρικού τουρισμού», ώστε αποφάσισε, τον Μάρτιο, να καταργήσει μία ολόκληρη πτέρυγα των κλινικών για τους ασθενείς από το εξωτερικό.

«Ιατρικός», αλλά και «ιαματικός τουρισμός»

Για τη στατιστική καταγραφή ο όρος «ιατρικός τουρισμός» καταγράφει ένα ευρύτατο φάσμα υπηρεσιών: Όχι μόνο την ιατρική περίθαλψη καθεαυτή, αλλά και τα κέντρα αποκατάστασης, τα ιαματικά λουτρά ή ακόμη και τις υπηρεσίες wellness και ευεξίας. Η Μάριαμ Ασέφι, από την ανώτατη επαγγελματική σχολή Bonn-Rhein-Sieg, επισημαίνει ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, οι αλλοδαποί που επισκέπτονται τη Γερμανία για ιατρικές υπηρεσίες κάθε είδους αφήνουν έσοδα 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Συνολικά καταγράφονται περίπου 250.000 ασθενείς από 180 διαφορετικές χώρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στου κειμένου στην Deutsche Welle