Στην Κρήτη το μερίδιο των διανυκτερεύσεων από τους Ελληνες τουρίστες είναι μόλις στο 3%, στο Νότιο Αιγαίο στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς ανεβαίνει μόλις στο …5% επί του συνόλου, ενώ στα νησιά του Ιονίου είναι λίγο παραπάνω, στο 6%.

Τα νούμερα περιλαμβάνονται στην πρώτη ανάλυση, εν μέσω κορωνοϊού, της εξειδικευμένης εταιρείες συμβούλων gbr consulting, για το πρώτο τρίμηνο του 2020 περιγράφοντας τις δύσκολες συνθήκες για τον εγχώριο τουρισμό, ο οποίος φέτος- μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το σκηνικό όσον αφορά τις αεροπορικές συνδέσεις και τις πρωτοβουλίες που όλοι εύχονται (έστω κι αν αυτό είναι δύσκολο όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα) να αναληφθούν σε κεντρικό- ευρωπαϊκό επίπεδο- θα στηριχθεί, σε πρώτη φάση, στον εσωτερικό και τον οδικό τουρισμό.

Και στις δύο περιπτώσεις ωστόσο οι προσδοκίες, είναι πολύ χαμηλές, όπως προκύπτει και από την ανάλυση της gbr consulting, η οποία πάντως στέκεται και σε μία άλλη πτυχή- ευκαιρία για την επόμενη μέρα προς την ανάκαμψη: «Το σχέδιο ανάκαμψης για την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό θα πρέπει να είναι μία ευκαιρία για επανασχεδιασμό και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του υπερτουρισμού. Ακόμη περισσότεροι ταξιδιώτες συνειδητοποιούν το πόσο εύθραυστες μπορεί να γίνουν οι γενικότερες συνθήκες. Η δημιουργία ξεχωριστών ταξιδιωτικών εμπειρίων, η αναγνώριση της συμβολής των τοπικών κοινωνιών όπου λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι τουριστικές επιχειρήσεις μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο, ακόμη περισσότερο, στο μέλλον για τον τομέα των ταξιδίων.

Εσωτερικός και οδικός τουρισμός

Όπως επισημαίνει η ανάλυση της gbr, σε πολλές χώρες, το πρώτο βήμα για την ανάκαμψη θα γίνει με τον εσωτερικό τουρισμό και τις μετακινήσεις στο εσωτερικό κάθε χώρας για επαγγελματικούς λόγους. Ωστόσο, στην Ελλάδα, ο τουρισμός αναψυχής στο εσωτερικό της χώρας χτυπήθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με τις διανυκτερεύσεις των Ελλήνων, με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή να μην ξεπερνούν το 15% επί του συνόλου. «Ακόμη μικρότερο, μονοψήφιο, είναι το ποσοστό επί του συνόλου στους μεγαλύτερους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι τουρίστες από το εξωτερικό. Ενδεικτικά στην Κρήτη, το μερίδιο των Ελλήνων επί του συνόλου των διανυκτερεύσεων είναι 3%, στο Νότιο Αιγαίο στο 5%, στο Ιόνιο στο 6% και μόνο στη Χαλκιδική είναι λίγο κάτω του 10%, ήτοι στο 9%.

Αντίστοιχα, με τον οδικό τουρισμό η δυσκολία έγκειται στο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από τα Βαλκάνια και δε διαχέονται σε όλη την τουριστική Ελλάδα. «Οι αφίξεις από τις γειτονικές χώρες αντιπροσώπευσαν ένα 30%, κοντά στα 9,3 εκατ. επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων του 2019. Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες των Βαλκανίων έρχονται οδικώς και παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικη η συμβολή τους για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού το πρώτο διάστημα μετά το άνοιγμα της αγοράς, ωστόσο μπορούν να επηρεάσουν θετικά περιορισμένες γεωγραφικές περιοχές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Χαλκιδική».

Τί λένε οι ξενοδόχοι

Η επανεκκίνηση της αγοράς και η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα εξελίσσεται σε πολύ σύνθετο εγχείρημα, για το οποίο υπάρχουν πολλές παράμετροι στην τελική εξίσωση, όπως φαίνεται από τις συνεχείς επαφές και τηλεδιασκέψεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες με τη συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων. Από την πλευρά της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε επιστολή της προς τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και τον υφυπουργό κ. Μάνο Κόνσολα αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και αυτή τη στιγμή βιώνουν την πλήρη αβεβαιότητα, πέραν του …βέβαιου ότι «τα ξενοδοχεία θα είναι άδεια από πελάτες». Υπενθυμίζεται εδώ ότι όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, την 1η Ιουνίου, σε λιγότερο από ένα μήνα, αναμένεται να επαναλειτουργήσουν τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία.

«Αν θέλετε να ορίσετε την 1η Ιουνίου ως ημερομηνία επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, δώστε τη δυνατότητα και τα απαραίτητα εργαλεία στις επιχειρήσεις που δεν είναι έτοιμες να λειτουργήσουν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία, να παραμείνουν κλειστές για όσο χρειαστεί, ώστε όταν τελικά θα ανοίξουν να μην είναι εκτεθειμένες σε ποινικές κυρώσεις και αστικές αποζημιώσεις, να μη διατρέχουν κίνδυνο να διακόψουν πλέον οριστικά τη λειτουργία τους», αναφέρεται στην επιστολή.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν τεθεί υπόψη μας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα μέλη μας θα πρέπει να εφαρμόζουν. Μέχρι σήμερα δεν έχει διασφαλισθεί πως τα μέλη μας που θα επαναλειτουργήσουν δεν θα είναι εκτεθειμένα σε αξιώσεις αποζημιώσεων πελατών τους ή και εργαζομένων τους σε περίπτωση κρούσματος εντός του ξενοδοχείου. Μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα εφαρμοστεί για το προσωπικό μας, το οποίο επί της ουσίας δε θα έχει αντικείμενο εργασίας. Το μόνο που ξέρουμε σήμερα είναι πως τα ξενοδοχεία μας θα είναι άδεια από πελάτες.

Τα ξενοδοχεία πρέπει να επαναλειτουργήσουν όταν θα είναι σε θέση να το πράξουν με ασφάλεια. Με ασφάλεια για την υγεία των πελατών τους και των εργαζομενων τους, με ασφάλεια για την ίδια την βιωσιμότητα τους. Το ότι η φετινή χρόνια είναι χαμένη για όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις είναι βέβαιο. Το ζητούμενο είναι να μη χαθεί πρόωρα και η επόμενη.

Επομένως παράλληλα με την αποσαφήνιση των υγειονομικών και εργασιακών όρων επαναλειτουργίας των ξενοδοχείων, θα πρέπει να δοθούν τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στον ξενοδόχο, όταν το κρίνει, να επιχειρήσει την επανέναρξη της λειτουργίας του ξενοδοχείου του, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, λαμβανομένου υπόψη ότι το 90% των ξενοδοχείων εξαρτάται από τον
εισερχόμενο τουρισμό».