Με τον όμιλο της Lufthansa να σύρει το χορό από τους μεγάλους Ευρωπαίους «παίκτες» των αερομεταφορών, οι ευρωπαϊκές αεροπορικές επαναφέρουν τώρα, σταδιακά, με περισσότερες συχνότητες τα πτητικά τους προγράμματα προς και από το Ισραήλ, που είχαν διακοπεί το τελευταίο τρίμηνο στη συντριπτική τους πλειονότητα εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς στις αρχές Οκτωβρίου του 2023.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η μεγαλύτερη εγχώρια αεροπορική, η AEGEAN, η οποία από τις 11/1/2024 επαναφέρει και αυτή στο δίκτυο της τις απευθείας πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ. Στο δρομολόγιο με Αθήνα πετούν επίσης οι Israir Airlines και η επίσης ισραηλινή El Al.

Πανευρωπαϊκά, ενδεικτικά από αυτή την εβδομάδα και συγκεκριμένα από σήμερα, 8 Ιανουαρίου ο όμιλος της Lufthansa με τις θυγατρικές του, Αustrian και Swiss εκκινεί εκ νέου τις πτήσεις oι οποίες είχαν διακοπεί από και προς το Τελ Αβίβ στις 9 Οκτωβρίου.

Ο όμιλος, μέσω των Lufthansa Airlines, Αustrian και Swiss θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση συντηρητικά εχοντας 20 εβδομαδιαίες πτήσεις και συνδέοντας το Τελ Αβιβ με τη Φραγκφούρτη, το Μόναχο, τη Βιέννη και τη Ζυρίχη. Αντίστοιχα πτήσεις από και προς τον προορισμό έχει ήδη βάλει από τις αρχές Ιανουαρίου η ρουμανική Τarom στη σύνδεση με Βουκουρέστι, από την Ισπανία, η Air Europa, η τρίτη μεγαλύτερη ισπανική αεροπορική μετά την Iberia και την Vueling, σκοπεύει να ξεκινήσει λίγο αργότερα, από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως η British Airways, η οποία δέχεται ήδη κρατήσεις από το ίδιο διάστημα και μετά.

Αντίστοιχα, από τις ΗΠΑ, η United, πιθανότατα θα επανεκκινήσει και αυτή από το πρώτο διάστημα του Φεβρουαρίου, παρακολουθώντας, όπως έχει δηλώσει, στενά τις εξελίξεις στην περιοχή. Στις διεθνείς εταιρείες που ήδη πραγματοποιούν πτήσεις από το 2023 και συνεχίζουν το 2024 είναι ενδεικτικά οι Ethiopian Airlines, Etihad, Blue Bird, Hainan Airlines, Fly Dubai, ενώ άλλες αεροπορικές, όπως π.χ. οι Delta Airlines, WIZZ Air έχουν ανακοινώσει ότι παρατείνουν την αναστολή των πτήσεών τους προς την περιοχή τουλάχιστον έως το Μάρτιο.

Σημειωτέον ότι για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ήταν ελάχιστες οι ευρωπαϊκές αεροπορικές που πραγματοποιούσαν πτήσεις προς το Τέλ Αβίβ λόγω της κατάστασης στην περιοχή. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα δεδομένα του ΟAG, του κορυφαίου παρόχου ψηφιακών πληροφοριών για πτήσεις, την εβδομάδα των Χριστουγέννων τον προορισμό εξυπηρετούσαν μόλις 17 αερομεταφορείς με πολύ αραιές πτήσεις, με την ισραηλινή El Al Airlines να έχει τη μερίδα του λέοντος, κοντά στα 2/3 των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για αναχωρήσεις από το Τέλ Αβίβ. Ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων ήταν μειωμένος σε ποσοστό κοντά στο 77% σε σχέση με την περίοδο προς της επίθεσης της Χαμάς, στις αρχές Οκτωβρίου.

Τώρα, η επανεκκίνηση είναι σταδιακή με τους αερομεταφορείς να δηλώνουν ότι η ασφάλεια είναι πρώτη προτεραιότητα και ότι θα είναι σε συνεχείς επαφές με τις αρμόδιες αρχές.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Φλερτάρει» ξανά με τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα στη χονδρική (pic)

Γιάννης Βασιλάκος: Το επενδυτικό σχέδιο της Κωτσόβολος – Νέα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Πλειστηριασμοί: Νέο «θρίλερ» για το «πριγκιπικό» ακίνητο στη Χώρα της Μυκόνου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ