«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν έως και πέντε χρόνια από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ώστε να «ανασάνει» το Ελληνικό Ξενοδοχείο, άποψη την οποία συμμερίζονται οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου».

Η δήλωση ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρη Τάσιο, ζητώντας στοχευμένα μέτρα στήριξης για συγκεκριμένες κατηγορίες μονάδων οι οποίες θα αργήσουν να ανακάμψουν από την πανδημία, αντιμετωπίζοντας σε αυτή τη συγκυρία μεγάλα προβλήματα ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ σχολιάζει την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, από την οποία προκύπτει απώλεια τζίρου το 2021 κατά μέσο όρο σε ποσοστό 35% έναντι του 2019, στα 5,48 δισ. ευρώ, από τα 8,4 δις. ευρώ του 2019.

Μεγαλύτερες απώλειες έχουν υποστεί τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας το 2021, όπου ο τζίρος μειώθηκε κατά
57% σε σχέση με το 2019, στα 966 εκατ. ευρώ από 2,25 δισ. ευρώ το 2019.

Ανά κατηγορία, από τα 5,48 δισ. ευρώ του 2021, τα 5* ήταν τα μόνα που είχαν μονοψήφιο ποσοστό μείωσης τζίρου, κατά 8,4% (2,8 δισ. ευρώ), ενώ όλα τα υπόλοιπα είχαν πτώση τζίρου από 46% και πάνω.

«Το Ελληνικό Ξενοδοχείο θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις ολόκληρο το 2022, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την τελευταία έρευνα του ΙΤΕΠ και του ΞΕΕ που αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση στον κλάδο, με στοιχεία που δεν αμφισβητούνται. Τρία χρόνια πανδημίας και (πλέον) με έκρηξη του ενεργειακού κόστους, του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά, είναι βέβαιο ότι θα ξαναζήσουμε ”μνημονιακά τουριστικά χρόνια”, εάν δεν εισακουστούν οι προειδοποιήσεις μας και δεν ληφθούν εγκαίρως όχι οριζόντια, αλλά στοχευμένα μέτρα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τα οποία έχουμε επανειλημμένα προτείνει», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα ξενοδοχεία 5 αστέρων που είχαν τη μεγαλύτερη ανάκαμψη σε σχέση με το 2019, οι τζίροι συνολικά στη φιλοξενία παραμένουν σημαντικά μειωμένοι, μετά από ένα αρνητικό 2020 και έπεται συνέχεια…

«Η πλειοψηφία των τουριστικών μας επιχειρήσεων στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας, όπως έδειξε και το τεράστιο έλλειμα ταμειακών διαθέσιμων εξαιτίας μειωμένων προκαταβολών, οι οποίες παραμένουν παράλληλα εξαιρετικά ασταθείς».

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, κατά μέσο όρο, τα ξενοδοχεία κάλυψαν το 40% περίπου των χρηματοδοτικών τους αναγκών με τα μέτρα στήριξης του 2021.

Ωστόσο, το έλλειμμα στα ταμειακά διαθέσιμα των ξενοδοχείων αγγίζει τα 640 εκατ. ευρώ σε σχέση με άλλες χρονιές κανονικότητας: Το 2021, τα ξενοδοχεία εισέπραξαν, κατά μέσο όρο, 79% λιγότερο ποσοστό προκαταβολών για την επόμενη σεζόν σε σχέση με το 2019, που αντιστοιχεί σε έλλειμμα 590 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τα ποσά που παραμένουν προς επιστροφή από τα voucher ανέρχονται σε 50 εκατ. ευρώ.

«Η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής στα συμβόλαια με τους tοur operators προς το συμφέρον του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, της βιωσιμότητας επιχειρήσεων και της διατήρησης θέσεων εργασίας είναι επιβεβλημένη, όταν το κόστος λειτουργίας έχει εκτιναχθεί με αυξήσεις που αγγίζουν ήδη ποσοστά έως και 15% – 20% (υγειονομικά πρωτόκολλα, τιμολόγια στο ρεύμα, πρώτες ύλες, προμήθειες, καύσιμα θέρμανσης – κίνησης κλπ). Ειδικά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, ορεινά και πόλεων, θα χρειαστούν σίγουρα ένα νέο κεφάλαιο κίνησης, αφού δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την εξέλιξη της πανδημίας, τους περιορισμούς και τη στασιμότητα που επικρατεί στη διοργάνωση συνεδρίων – εκδηλώσεων, όπως και στα επαγγελματικά ταξίδια», αναφέρει ο κ. Τάσιος.

Διαβάστε ακόμα: 

Deal JPM – Viva Wallet: Ο συνωστισμός brand name βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των επενδύσεων

Πρόταση μομφής: Με έντονη αντιπαράθεση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή – Αύριο η «μάχη» των πολιτικών αρχηγών

Γιώργος Σπανός (Domes Resorts): Επέκταση εντός και εκτός Ελλάδας (pics)