Τουρισμός

Τι λέει ο CEO της Aegean για το restart του τουρισμού στην Ευρώπη

  • Στεφανία Σούκη


«Eξαιρετικό βήμα σε επίπεδο Ε.Ε.» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης τις πρωτοβουλίες για την προώθηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid στη συζήτηση του Politico με θέμα την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού

Ως ένα «εξαιρετικό βήμα σε επίπεδο Ε.Ε.» χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean κ. Δημήτρης Γερογιάννης τις πρωτοβουλίες για την προώθηση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid προκειμένου να ‘’ξεκλειδώσουν’’ τα ταξίδια αυτό το καλοκαίρι στη χθεσινή συζήτηση του Politico με θέμα την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού.

«Είναι η πρώτη τυποποιημένη πρακτική σε ολόκληρη την Ε.Ε. που επιτρέπει στους ταξιδιώτες να επωφεληθούν από την αυξημένη δυναμική της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και να απολαύσουν ξανά το προνόμιο του ταξιδιού και της μετακίνησης σε διάφορες χώρες χωρίς περιορισμούς. Επομένως, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο βήμα και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή του θα προχωρήσει εξίσου καλά και εξίσου γρήγορα. Επιπλέον αξίζει να σημειώσουμε πως το γεγονός ότι υπάρχει μια κεντρική ψηφιακή υποδομή που εγγυάται την προστασία από απάτες και την ασφάλεια της αυθεντικής πιστοποίησης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα τόσο για τις χώρες όσο και για τις αεροπορικές εταιρείες. Είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων ήταν πολύ γρήγορη και ελπίζουμε ότι η διαδικασία εφαρμογής θα είναι εξίσου γρήγορη».

Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός της ‘’ασφάλειας’’ που δίνει η νέα ψηφιακή εφαρμογή «γιατί έχουμε διαβάσει σε διάφορες αναφορές τους τελευταίους μήνες σχετικά με απόπειρες απάτης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, τα αποτελέσματα των τεστ covid. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να έχουμε μια ψηφιακή εφαρμογή που εγγυάται ότι οι δόλιες και κακόβουλες πράξεις θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και θα αναγνωρίζονται εγκαίρως ως τέτοιες για να αντιμετωπιστούν αναλόγως».

Το θετικό momentum της εκστρατείας εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη, καθώς και η συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό δημιουργούν για πρώτη φορά πιο ‘’ομοιογενή’’ εργαλεία για τα ταξίδια.

«Οι δηλώσεις των ειδικών που σχετίζονται με την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ECDC, αναφέρουν πως υπάρχει περιθώριο για τις χώρες να αποφασίσουν τι είδους μέτρα θα λάβουν ανάλογα με την κατάσταση κάθε ταξιδιώτη (εμβολιασμένος, με τεστ ή όχι). Υποθέτω ότι θα εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των χωρών και θα θέλαμε ακόμα να δούμε πιο εναρμονισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Η Κομισιόν εργάζεται πάνω σε αυτή την κατεύθυνση και θα επανέλθει με ανακοινώσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Εφόσον υπάρχει περισσότερος συντονισμός οι εναρμονισμένες οδηγίες θα είναι σίγουρα κάτι πολύ θετικό για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά ακόμη και τα δύο βήματα (εκστρατεία εμβολιασμού και πράσινο πιστοποιητικό) είναι ήδη δύο σημαντικά βήματα προς τη μείωση της αβεβαιότητας και έτσι ελπίζουμε στη σταδιακή μείωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Ναι, θέλουμε να ανοίξουν ξανά οι μεταφορές και ταξίδια, ωστόσο θέλουμε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πισωγύρισμα. Τα βήματα πρέπει να ληφθούν προσεκτικά και πειθαρχημένα. Έχουμε δει ότι όποιοι κανόνες, μέτρα και διαδικασίες καθορίζονται οι αεροπορικές εταιρείες τα εφαρμόζουν με απόλυτο και πειθαρχημένο τρόπο. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι θα χαρούμε να δούμε περισσότερη εναρμόνιση από την ΕΕ και θα τηρήσουμε τις προτάσεις αυτές».

Στο ερώτημα αν υπάρχει ανησυχία του κλάδου από την πιθανή ανάγκη για τους επιβάτες να κάνουν πολλά τεστ πριν από κάθε ταξίδι που μπορεί τελικά να λειτουργήσει ανασταλτικά, ο κ. Γερογιάννης εξέφρασε την εκτίνηση ότι «πράγματι, κάθε κίνηση που δημιουργεί περισσότερα κόστη, βήματα και τεστ για ταξιδιώτες μπορεί να αποδειχθεί πρόβλημα. Ωστόσο έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι. Υπάρχουν περισσότερες επιστημονικές γνώσεις, πολλές προσπάθειες και συντονισμένη οργάνωση των εμβολίων που έχει μειώσει το κόστος για τις χώρες με μικρότερο κίνδυνο στην Ευρώπη συν το σταθερά μειωμένο κόστος των τεστ. Ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες θα μειώσουν το βάρος για τον ταξιδιώτη και θα του δώσουν περισσότερα κίνητρα να ταξιδέψει ξανά αυτό το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πιο αισιόδοξοι για αυτό το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι. Αυτό που θα πρέπει πάντως να τονίσω είναι ότι θέλουμε τα ταξίδια να ανοίξουν, αλλά μόνο με ασφαλείς και σταθερές συνθήκες για να αποφύγουμε τα πισωγυρίσματα. Ο εμβολιασμός, η γνώση, οι εξετάσεις και το πιστοποιητικό υπάρχουν και αυτά είναι θετικά σημάδια μαζί με τα πολλά βήματα που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες και θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Κάποιοι περιορισμοί θα ισχύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καθώς κανείς δεν μπορεί να υπόσχεται ένα ταξίδι χωρίς περιορισμούς».

Διαβάστε ακόμη: 

Chipita: Την εξαγοράζει η Mondelez International έναντι 2 δισ. δολαρίων 

Λάκης Γαβαλάς: Άλλαξε χέρια η βίλα του στη Μύκονο 

Οι 10 πιο περιζήτητες περιοχές για αγορά και ενοικίαση σε Αττική και Θεσσαλονίκη