Δύο αντίρροπες δυνάμεις θα αναμετρηθούν το 2023, για την τελική διαμόρφωση του τουριστικού τοπίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στους ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Από τη μία, η μείωση του εισοδήματος των Ευρωπαίων λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων και από την άλλη, η διάθεση για ταξίδια που παραμένει ακόμη ισχυρή μετά την πανδημία.

Στην Ευρώπη σχεδόν όλες οι χώρες προεξοφλούν ανάσχεση του ρυθμού ανάπτυξης των οικονομιών τους για το 2023 ελπίζοντας σε καλύτερες ημέρες από το 2024.

Η μείωση των οικονομικών προσδοκιών, παρά τα μέτρα στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις των περισσότερων χωρών, θα επηρεάσει τους Ευρωπαίους που ανήκουν στη μικρομεσαία εισοδηματική τάξη.

Στο πλαίσιο αυτό, μία μερίδα δυνητικών ταξιδιωτών αναμένεται να λάβει τις ταξιδιωτικές αποφάσεις με πρώτο κριτήριο την οικονομική του κατάσταση, όπως διαμορφώνεται με βάση τα νέα δεδομένα.

Αντιθέτως, οι δυνητικοί ταξιδιώτες με υψηλά εισοδήματα δεν φαίνεται ότι θα επηρεαστούν ενισχύοντας τα τουριστικά έσοδα των προορισμών και των πολυτελών καταλυμάτων.

Ελλάδα: Η επίτευξη των τουριστικών στόχων για το 2022, οδηγός για την επόμενη χρονιά

Η Ελλάδα έχοντας καταφέρει το 2022 να «πιάσει» σε επίπεδο τουριστικών εσόδων τα επίπεδα του 2019 ευελπιστεί για το 2023 να διατηρήσει τη δυναμική της.

Η μικρή μείωση, που εκτιμά ο Προϋπολογισμός, ότι θα σημειωθεί σε επίπεδο ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2023 μπορεί να ανατραπεί ως πρόβλεψη αν δεν υπάρχουν σοβαρά απρόοπτες καταστάσεις.

Άλλωστε και τη φετινή χρονιά υπερκαλύφθηκαν οι στόχοι του Προϋπολογισμού για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς προβλέψεις καθώς οι κρατήσεις κινούνται σε χαμηλό μονοψήφιο ποσοστό σε σχέση με την επόμενη χρονιά και μόνο σε επίπεδο σεναρίων μπορεί να στηρίζεται κανένας στην προσπάθεια αποκρυπτογράφησης της σεζόν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr