Περί τα 27 δισ. συναλλάγματος θα μπορούσαν να προστεθούν στο ΑΕΠ της χώρας μέσα σε 5 χρόνια από τον ιατρικό τουρισμό, τον ιαματικό τουρισμό, τον τουρισμό 3ης ηλικίας, ευεξίας και το συνεπακόλουθο real estate.
Αυτό επισημάνθηκε με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας (MοU) για την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών, οι οποίες θα προωθούν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό για τον τουρισμό υγείας, που υπέγραψαν η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου -Enterprise Greece και το Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας-ΕLITOUR.

Την Enterprise Greece εκπροσώπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γιώργος Φιλιόπουλος, και την ΕLITOUR, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης. Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Σμυρλής, απηύθυνε χαιρετισμό, ενώ αναφορά στη συνεργασία έκανε και ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης.

Η σύμπραξη των δύο φορέων σκοπό έχει να ενισχύσει τον τουρισμό υγείας, με την ELITOUR να αναλαμβάνει το ρόλο του διαμεσολαβητικού εταίρου στη δικτύωση των φορέων Ελλάδας και εξωτερικού. Όπως εκτιμάται, η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σημαντικά θα είναι τα οφέλη και στον τομέα της απασχόλησης, με την αξιοποίηση του αξιόλογου επιστημονικού και ιατρικού δυναμικού της.

Σημειώνεται ότι πάροχοι σε πάνω από 100 χώρες δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα έχουν ιδρύσει εθνικούς φορείς προώθησης του τουρισμού υγείας, ενώ λειτουργούν επιπλέον και πολλά συνεργατικά οικοσυστήματα (clusters).

Βασικοί λόγοι για την στροφή στη συγκεκριμένη μορφή παροχής υπηρεσιών, είναι η ενίσχυση εξειδίκευσης τεχνολογικών και επιστημονικών επιτευγμάτων στον τομέα της υγείας, η αναζήτηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, καθώς και οι συνθήκες διεύρυνσης της διασυνοριακής συνεργασίας για την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής κάλυψης στους πληθυσμούς.

Με δεδομένο μάλιστα ότι στις ανεπτυγμένες χώρες γίνονται σημαντικές περικοπές από τα συστήματα δημόσιας κάλυψης της περίθαλψης, έχει αυξηθεί το ποσοστό των δυνητικών ασθενών/πελατών οι οποίοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες. Παράλληλα, όλο και περισσότεροι τουρίστες δείχνουν σαφή προτίμηση στη συγκεκριμένη μορφή τουρισμού, με την αυξανόμενη ζήτηση να έχει οδηγήσει σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και σε παράλληλη αύξηση των εσόδων για τα νοσοκομεία και τις κλινικές.

Ο Πρόεδρος της Enterprise Greece και Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κος Γιάννης Σμυρλής, ανέφερε σχετικά ότι στόχος της πρωτοβουλίας είναι η διοργάνωση από κοινού δράσεων, οι οποίες θα προωθήσουν την Ελλάδα ως ελκυστικό προορισμό στον συγκεκριμένο τομέα, «καθώς η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, τόσο σε επίπεδο τουριστικό όσο και σε επίπεδο παροχών υγείας, ώστε να υπάρξει άμεσα θετικός αντίκτυπος στην οικονομία. Επιπλέον, νέες επενδύσεις στον χώρο αναμένεται ότι θα συμβάλουν σημαντικά και στη διατήρηση ενός ανώτερου επιπέδου υπηρεσιών υγείας τόσο για τους πολίτες όσο και για τους επισκέπτες. Επιπλέον, ευελπιστούμε πως με τον τρόπο αυτό, θα μπει φρένο στο brain drain των Ελλήνων επιστημόνων υγείας».

Αναφερόμενος στη σημασία της υπογραφής του μνημονίου συνεργασίας, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕLITOUR και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η Ελλάδα, πρέπει να ανήκει στις πρώτες χώρες που οι διεθνείς τουρίστες υγείας θα επιλέξουν για τις θεραπείες τους μόλις παρέλθει η κρίση της πανδημίας.

«Ξεκινάμε λοιπόν να προσφέρουμε σε όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, νέες προοπτικές, μέσα από τη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών, την επαφή με πρωτοπόρες πρακτικές και τη δικτύωση ελληνικών και ξένων φορέων, στοχεύοντας στα μέγιστα οφέλη που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Καλούμε λοιπόν όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού υγείας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους κάτω από την ομπρέλα της ΕΛΙΤΟΥΡ με σκοπό να προχωρήσουμε με γοργό βήμα για να ενισχύσουμε όλοι μαζί τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enterprise Greece, Γιώργος Φιλιόπουλος, επεσήμανε στην ομιλία του πως ο τουρισμός υγείας μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων για την ελληνική οικονομία, καθώς, μόνο στην Ε.Ε., ο τζίρος του τουρισμού υγείας υπολογίζεται σε περίπου 47 δισ. ευρώ.

«Η γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες, η μεγάλη πρόοδος στον χώρο της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής και κατ’ επέκταση στην ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου. Η Ελλάδα προσφέρεται για προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στον χώρο της υγείας, καθώς αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να στοχεύσει στην ευρωπαϊκή αγορά αλλά και σε αυτές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, διαθέτει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, επαρκείς υποδομές, αλλά και μεγάλο αριθμό ιατρών σε χώρες του εξωτερικού. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων θα συμβάλει και στη συγκράτηση της μετανάστευσης αξιόλογων γιατρών, νοσηλευτών και θεραπευτών εκτός Ελλάδος», τόνισε ο κ. Φιλιόπουλος.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας της ΕLITOUR, Πέτρος Μαμαλάκης, εξήγησε τους άξονες υλοποίησης της συνεργασίας:

«Συστήνεται άμεσα κοινή συντονιστική επιτροπή από τους δύο φορείς για να φέρουν σε πέρας αυτό το μεγαλόπνοο εγχείρημα. Ξεκινάμε με σύναψη διακρατικών συμφωνιών για τη διαχείριση περιστατικών στην Ελλάδα, σε συνεργασία με αρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Υγείας της Κύπρου και χωρών της Μέσης Ανατολής μεταξύ άλλων και με Προγράμματα Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Δράσης, για τη δικτύωση Ελληνικών φορέων Υγείας με ξένους επενδυτές. Θα διοργανώσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και webinars που θα ενημερώνουν και θα προσκαλούν διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα προς εξεύρεση πιθανών στρατηγικών εταίρων και θα συμμετέχουμε σε διεθνείς εκθέσεις που θα πραγματοποιούνται από την ENTERPRISE GREECE, με στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων επιχειρηματιών και ξένων δυνητικών επενδυτών».

Διαβάστε ακόμη:

Ο θρίαμβος της «μαρίδας» απέναντι στα hedge fund και το ξεπούλημα των μετοχών παγκοσμίως

Bitcoin: Ποιοι επιδιώκουν τον «θάνατό» του – Πόσες φορές ανακηρύχθηκε «νεκρό» και πώς ανέκαμψε

Attica Group: Συμφωνία ναυπήγησης 3 Catamaran για Αργοσαρωνικό κόστους €21 εκατ.