Την ώρα που οι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές σε όλο τον κόσμο αναρωτιούνται εάν τα χρηματιστήρια ζουν τη μεγαλύτερη φούσκα των τελευταίων χρόνων ή, αντιθέτως, αυτή τη φορά όντως οι νόμοι της αγοράς έχουν αλλάξει και δικαιολογούν μεγαλύτερες αποτιμήσεις, μια νέα δύναμη έχει εμφανιστεί στις αγορές, προκαλώντας τη μεγαλύτερη αναταραχή των τελευταίων μηνών.

Καινούριοι, μικροί επενδυτές, η «μαρίδα» που θα έλεγαν κάποιοι παλιοί επενδυτές της Σοφοκλέους, ανάγκασαν τις τελευταίες ημέρες μεγάλες και τρανές επενδυτικές εταιρείες και hedge fund να γράψουν ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων και να… αποσυρθούν με την ουρά στα σκέλια από επιθετικά στοιχήματα υποτίμησης μετοχών (τα λεγόμενα “σορταρίσματα”).

Η «μαρίδα» συντονισμένα, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα μηνυμάτων Reddit, προχώρησε σε αγορά μετοχών οι οποίες απέφεραν τεράστια κέρδη, ανατροφοδοτώντας έτσι το ανοδικό κύμα και εκτοξεύοντας τις μετοχές κάποιων εταιρειών στα ύψη.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η εταιρεία Gamestop, που παράγει ψηφιακά παιχνίδια, η οποία ανέβηκε πάνω από 1.500% φέτος, αλλά και αρκετές άλλες.

Το ζήτημα είναι ότι σε πολλές από αυτές τις μετοχές είχαν πάρει θέσεις υποτίμησης, είχαν «σορτάρει» (short στα αγγλικά), μεγάλες επενδυτικές εταιρείες οι οποίες στην ουσία «στοιχημάτισαν» ότι οι τιμές των σορταρισμένων μετοχών θα έπεφταν.

Οι θέσεις αυτές πραγματοποιούνται συνήθως με αγορά συμβολαίων put, τα οποία δίνουν το δικαίωμα να πουλήσεις τη μετοχή σε μια συγκεκριμένη τιμή και κατά κανόνα γίνονται για εταιρείες για τις οποίες τα hedge fund εκτιμούν ότι τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα δεν ανταποκρίνονται στην τιμή τους στο χρηματιστήριο και, επομένως, αργά ή γρήγορα η μετοχή θα πέσει. Εφόσον η τιμή όντως πέσει, το hedge fund κερδίζει από το στοίχημα, αλλά όσο κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει γράφει ζημιά η οποία διαρκώς μεγαλώνει.

Καθώς λοιπόν η «μαρίδα» με συντονισμένες αγορές ανέβασε την τιμή της Gamestop στα ύψη, τα hedge fund που είχαν σορτάρει τη συγκεκριμένη μετοχή, έγραψαν τεράστιες ζημιές και αναγκάστηκαν να κλείσουν τις σχετικές θέσεις άρον-άρον για να σταματήσουν την αιμορραγία.

Τη μετοχή της Gamestop είχε σορτάρει ένα από τα πιο αξιοσέβαστα hedge fund, το Melvin, το οποίο έχασε 3,7 δισ. δολάρια μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του έτους.

Το ζήτημα είναι ότι αυτό το… κυνήγι των σορτάκηδων στο οποίο επιδόθηκε η μαρίδα των επενδυτών γενικεύτηκε, καθώς μέσα από την πλατφόρμα μηνυμάτων Reddit οι μικροί επενδυτές αναζητούσαν μετοχές τις οποίες έχουν σορτάρει τα μεγάλα hedge fund για να τις αγοράσουν συντονισμένα, ανεβάζοντας τις τιμές. Το κυνήγι επεκτάθηκε και σε ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η νομοθεσία στην Ευρώπη και τη Βρετανία υποχρεώνει τα hedge fund να γνωστοποιούν κάποιες θέσεις short που έχουν, δίνοντας έτσι τον τέλειο στόχο στους μικροεπενδυτές.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε το λεγόμενο short squeeze (που θα μπορούσε να αποδοθεί ως «βραχυπρόθεσμο σφίξιμο» ή «συμπίεση» και σημαίνει ότι ο επενδυτής που έχει σορτάρει μια μετοχή αναγκάζεται να πληρώσει για να κλείσει με ζημιά τη θέση του και να σταματήσει να χάνει. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, πολλά hedge fund αναγκάστηκαν να πουλήσουν άλλες μετοχές για να αποκτήσουν ρευστό και να κλείσουν τις θέσεις σε μετοχές που είχαν σορτάρει.

Με τον τρόπο αυτό εντάθηκε και το κύμα πωλήσεων που έτσι κι αλλιώς εκδηλώθηκε λόγω των ανησυχιών που έχει προκαλέσει στα χρηματιστήρια η εξέλιξη της πανδημίας και το πρόβλημα με τα εμβόλια.

Διαβάστε ακόμη:

Bitcoin: Ποιοι επιδιώκουν τον «θάνατό» του – Πόσες φορές ανακηρύχθηκε «νεκρό» και πώς ανέκαμψε

Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ: Πότε είναι υποχρεωτικό και πώς εκδίδεται

Έλον Μασκ: Η ερώτηση – παγίδα που λατρεύει να κάνει σε όσους του ζητούν δουλειά