Σχεδόν στα ίδια επίπεδα με το 2019 κινούνται οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις σε όλη τη χώρα για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους, με τα δύο αεροδρόμια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ψαλίδα -και μάλιστα σε διψήφιο ποσοστό– έναντι της περιόδου προ πανδημίας. Μακρύ δρόμο μέχρι να καλύψει τις απώλειες της πανδημίας έχει ακόμη ο οδικός τουρισμός στη χώρα μας που κινείται ακόμη λίγο κάτω από τα 2/3 της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου του 2019.

Σε απόλυτους αριθμούς, με βάση τα στοιχεία των διεθνών αφίξεων που έχει επεξεργαστεί το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE), οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 στα 11,5 εκατομμύρια έναντι 11,7 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,3% ή αλλιώς κατά 274 χιλ. αφίξεις.

Οσον αφορά το σύνολο των διεθνών οδικών αφίξεων για το ίδιο διάστημα ήταν στα 3,9 εκατομμύρια, έναντι 6,2 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 36,6% ή αλλιώς κατά 2,3 εκατομμύρια. Από τους βασικούς λόγους είναι το γεγονός ότι φέτος η σεζόν στον οδικό τουρισμό ξεκίνησε αργότερα, μέσα στον Ιούνιο, λόγω και της αρνητικής ψυχολογίας (ελέω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία) των αγορών στην ευρύτερη περιοχή μας, ειδικά αυτών που βρίσκονται πιο κοντά στην εμπόλεμη περιοχή. Επιπλέον σημαντικό ρόλο έπαιξε και το υψηλότερο κόστος που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια ιδιαίτερα για τις βαλκανικές χώρες, εξ’ ού και καταγράφηκε και επαναπροσδιορισμός του οδικού τουρισμού ανά Περιφέρεια όσον αφορά τις εθνικότητες, εξαιτίας της απώλειας Ρώσων και Ουκρανών.

Για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών καταγράφηκαν 2,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μείωση κατά 661 χιλιάδες (-18,6%). Ακολούθησε το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όπου καταγράφηκαν 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση (-237 χιλ./-17,9%). Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου καταγράφηκε οριακή μείωση μόλις κατά 0,6%, φθάνοντας τα 1,8 εκατ. και στο αεροδρόμιο των Χανίων οι αφίξεις ανήλθαν σε 736 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 12,2%. Στο αεροδρόμιο της Ρόδου καταγράφηκαν 1,4 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 122 χιλιάδες (+9,6%) και στο αεροδρόμιο της Κω διαμορφώθηκαν σε 662 χιλ. (+3,3%).

Στο αεροδρόμιο της Μυκόνου σημειώθηκε αύξηση κατά 24,5% με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να φτάνουν τις 329 χιλ. και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης καταγράφηκαν 452 χιλ. αφίξεις με αύξηση 53,8%. Στην Κέρκυρα οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 930 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση 13,4% και στο Άκτιο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ανήλθαν σε 211 χιλ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 24%. Αυξητική είναι η τάση στην Ζάκυνθο και στην Κεφαλονιά όπου καταγράφηκαν 495 χιλ. και 201 χιλ. αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,6% και 6,7% αντίστοιχα. Τέλος, στο αεροδρόμιο της Σκιάθου οι αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 130 χιλ. καταγράφοντας αύξηση 22,9%. Στα υπόλοιπα αεροδρόμια οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις ήταν χαμηλότερες από 60 χιλιάδες.

Το INSETE παρατηρεί ότι όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν αύξηση την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2022, σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του 2019. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στα αεροδρόμια των Δωδεκανήσων ανήλθαν σε 2,1 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 7,5%, στις Κυκλάδες σημειώθηκαν 781 χιλ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 30,5%, ενώ στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 2,5 εκατ. και σημειώθηκε αύξηση κατά 2,8%. Τέλος, στην γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση 10,6% ενώ καταγράφηκαν 1,8 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Ως προς τις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού στα κυριότερα αεροδρόμια, την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις έναντι 4,5 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά -11,7% ή αλλιώς κατά 527 χιλιάδες. Στην περίπτωση αυτή όλες οι γεωγραφικές ενότητες καταγράφουν μείωση την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουλίου 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, σημειώθηκε μείωση 6%) ενώ καταγράφηκαν 530 χιλ. αεροπορικές αφίξεις, οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού στα αεροδρόμια των Ιονίων Νήσων διαμορφώθηκαν σε 144 χιλ. σημειώνοντας μείωση 3,3%, ενώ στις Κυκλάδες καταγράφεται μείωση κατά 14,6% με τις αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού να διαμορφώνονται στις 413 χιλιάδες. Τέλος, στα Δωδεκάνησα σημειώθηκε μείωση κατά 14,8%, ενώ καταγράφηκαν 265 χιλ. αεροπορικές αφίξεις.

Οι οδικές αφίξεις

Στις οδικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Iουλίου του 2022 σημειώθηκε μείωση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.
Ειδικότερα, η μεγαλύτερη μείωση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά -1,4 εκατ./-50,3% ενώ σημειώθηκαν 1,4 εκατ.
οδικές αφίξεις και ακολούθησε η Βόρεια Μακεδονία με τη μείωση να ανέρχεται σε -370 χιλ./-19,5% με 1,5 εκατ. οδικές αφίξεις.

Η μείωση από την Τουρκία ήταν κατά 247 χιλιάδες (-50,3%) καθώς οι οδικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 244 χιλ. ενώ η μεγαλύτερη βελτίωση καταγράφηκε από την Αλβανία που σημείωσε μείωση κατά -240 χιλ./-24,4% με τις οδικές αφίξεις να διαμορφώνονται σε 747 χιλιάδες.

Δείκτες ποιότητας ξενοδοχείων

Το INSETE κατέγραψε και τους δείκτες ποιότητας των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα σε σύγκριση με ανταγωνιστικές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Ικανοποίησης (GRI) καθώς και οι επιμέρους δείκτες ικανοποίησης πελατών των ξενοδοχείων, που υπολογίζεται από την ReviewPro, εταιρεία που ειδικεύεται στην μέτρηση της online φήμης των ξενοδοχείων. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται για κάθε ξενοδοχείο, μέσω ανάλυσης των μεταβλητών που συνδέονται με τις αναρτήσεις σχολίων πελατών σε εκατοντάδες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ιστοσελίδες σχολιασμού ξενοδοχείων και ιστοσελίδες OTAs (online travel agents – διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία). Δείκτες άνω του 80% δηλώνουν θετική εμπειρία.

Τον Ιούλιο του 2022 λοιπόν η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στο γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 84,9% και στην τρίτη η Κύπρος με 84,8%. Ακολουθούν η Ισπανία στην τέταρτη θέση με 83,0% και η Ιταλία στην πέμπτη θέση με 82,6%. Η Τουρκία
καταγράφει γενικό δείκτη ικανοποίησης 80,9% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 76,7%.

Διαβάστε ακόμη: 

Κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξοικονόμηση ενέργειας μελετά η κυβέρνηση

Ο εκλογικός νόμος, η μάχη Ελλάκτωρ-Grimaldi και το σφυρί του Πύργου Αθηνών

Kαύσιμα: «Τρύπες» στο σύστημα εισροών-εκροών κλείνει η ΑΑΔΕ