Ένα, ακόμη, ιστορικό ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε ξενοδοχείο με την υπογραφή της αλυσίδας Radisson.

Ο λόγος για το ιστορικό κτίριο της Ελληνικής Βιοτεχνικής Εταιρείας–Διπλαρείου Σχολής που έχει βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων με ουκ ολίγες αντιδράσεις τους τελευταίους μήνες- απ’ όταν έγινε γνωστό ότι προωθείται η αλλαγή χρήσης του σε ξενοδοχείο- το οποίο θα αποτελέσει, από τα μέσα του 2024 και μετά, το νέο, τέταρτο κατά σειρά ξενοδοχείο του ομίλου της Radisson στην πρωτεύουσα.

Η αλυσίδα, η οποία ειδικά τα τελευταία χρόνια ακολουθεί σταθερό πρόγραμμα επέκτασης στην ελληνική αγορά, εντός κι εκτός Αθηνών, υπέγραψε συμφωνία με την ισραηλινών συμφερόντων Gnosis Investments, για τη δημιουργία του Radisson Theatrou Square Athens που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του την επόμενη χρονιά.

Το νέο ξενοδοχείο θα αποτελείται από δωμάτια και σουίτες επιφάνειας από 17- 30 τ.μ. «με τον τελικό αριθμό δωματίων και εγκαταστάσεων να οριστικοποιείται το προσεχές διάστημα», όπως επισημαίνεται στην επίσημη ανακοίνωση, ενώ «ποντάρει» και στη γαστρονομία, με τη δημιουργία αγοράς τροφίμων (food market) στο ισόγειο του.

«Με πρόσβαση στον όμορφο δρόμο και στην πλατεία Θεάτρου θα παρέχει μια ποικιλία κουζινών και επιλογών εμπνευσμένες από τις παραδοσιακές λαϊκές αγορές της περιοχής τις οποίες ένοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν στην πλατεία.

Η Πλατεία Θεάτρου αποτελεί μια ιστορική τοποθεσία στην καρδιά της Αθήνας η οποία βρίσκεται σε μια περίοδο που επανασυστήνεται στο κοινό μέσα από έργα ανάπλασης με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων με στόχο να αποκτήσει ξανά τον ρόλο της ως εμπορικού και πολιτιστικού κέντρου σε ένα φιλικό χώρο με πεζοδρόμους και μεικτές χρήσεις κατοικίας, επαγγελματικής στέγης, ξενοδοχείων και εστιατορίων», όπως επισημαίνεται σχετικά.

Οι αντιδράσεις

Το αρχικό πλάνο για το ιστορικό κτίριο των 8.327 τ.μ. ήταν για τη δημιουργία ξενοδοχείου δυναμικότητας 180 δωματίων, νούμερο που πιθανότατα θα αναθεωρηθεί σε συνέχεια και των αντιδράσεων από φορείς των Αρχιτεκτόνων -και όχι μόνο- οι οποίοι ζητούσαν να προστατευθεί «όχι από νέες, αλλά από τόσο βαριές χρήσεις (σ.σ. όπως αυτή του ξενοδοχείου) για την αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία, αλλοιώνοντας δραματικά τη λειτουργική διάταξη και την εσωτερική του εικόνα».

Το κτίριο τελικά, σε συνέχεια του σχεδιασμού για τη χρήση του ως ξενοδοχείο και των συνακόλουθων αντιδράσεων αρχιτεκτονικών φορέων, κηρύχθηκε πρόσφατα διατηρητέο.

Το ακίνητο χτίστηκε την περίοδο 1928- 1932, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Αριστείδη Ηλιάδη, «με σκοπό την προαγωγή και ανάπτυξη της δωρεάν τεχνικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης της γενιάς του ΄30, της Κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου», έχοντας εκπαιδεύσει τις επόμενες δεκαετίες πάνω από 65.000 τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων. Από πλευράς της ΕΒΕ- Διπλαρείου Σχολής η λύση της μίσθωσης επελέγη αφενός με το σκεπτικό των υπέρογκων εξόδων συντήρησης του Μεγάρου άνω των 8.000 τ.μ. της πλατείας Θεάτρου, αφετέρου της ανάγκης για ανακαίνιση του εξίσου ιστορικού κτιρίου της οικίας του ευεργέτη Αριστείδη Διπλάρη σε κοντινή απόσταση, στην πλατεία Κοτζιά, με σκοπό τη μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της Σχολής.

Η συμφωνία Radisson – Gnosis

Ως προς το νέο ξενοδοχείο, σύμφωνα με τον κ. Elie Milky, αντιπρόεδρο Ανάπτυξης του Radisson Hotel Group, «η δεύτερη συμφωνία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας πάλι με την Gnosis Investments ως στρατηγικό μας εταίρο κάνει τον όμιλο της Radisson τη μόνη διεθνή αλυσίδα με παρουσία στο ιστορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας».

Σημειωτέον ότι οι δύο πλευρές έχουν ανακοινώσει ήδη από πέρυσι τη συμφωνία για τη δημιουργία του “Radisson RED Mitropoleos Square Athens” στην Πλατεία Μητροπόλεως σε ακίνητο από το χαρτοφυλάκιο της Gnosis Investments.

«Οι πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην πλατεία Θεάτρου αναδεικνύουν περαιτέρω την περιοχή και το νέο ξενοδοχείο, σε συνδυασμό με το επικείμενο Radisson RED στη Μητροπόλεως, καθιστούν ακόμη πιο ελκυστικό τον προορισμό σε ένα lifestyle αγοραστικό κοινό. Προσδοκούμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω την στρατηγική αυτή σχέση και με άλλες ευκαιρίες για ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Milkie.

Στις επίσημες δηλώσεις από πλευράς της Gnosis Investments, ο κ. Πέτρος Πολίτης συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αναφέρει ότι «είναι το δεύτερο ξενοδοχείο μας στην Πλατεία Θεάτρου μετά το Selina Theatrou Square πριν από τέσσερα χρόνια. Είμαστε υπερήφανοι που αποτελούμε μέρος αυτής της προσπάθειας αναγέννησης ενός τόσο σημαντικού χώρου που βρίσκονταν το θέατρο της πόλη των Αθηνών. Όπως πάντοτε κάθε μέρος του σχεδιασμού αυτού του νέου lifestyle ξενοδοχείου θα γίνεται με σεβασμό στην ιστορία του τόπου αυτού», αναφέρει ο κ. Πολίτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που αναφέρει η Gnosis, η αξία των περιουσιακών της στοιχείων στην Αθήνα αντιστοιχεί σε 200 εκατ. ευρώ, η επιφάνεια των ακινήτων που έχουν αποκτηθεί στην ελληνική πρωτεύουσα αντιστοιχούν σε 100 χιλ. τ.μ., για ανακαινίσεις έχουν διατεθεί κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έχει προχωρήσει και σε πωλήσεις ακινήτων μέσα από το χαρτοφυλάκιό της, οι οποίες αντιστοιχούν σε μία επιφάνεια της τάξεως των 20 χιλ. τ.μ..

Στην επιτελική και ιδρυτική ομάδα της Gnosis Investments πέραν του κ. Πέτρου Πολίτη, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της κατασκευαστικής εταιρείας ΤΕΚΤΟΝ με εμπειρία, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, άνω των 20 ετών στην εγχώρια αγορά κατασκευών, συμμετέχουν επίσης οι Ισραηλινοί Gal Wagner με 20ετή παρουσία στο χώρο των ακινήτων, Yuval Beneraf με εμπειρία , στα χρηματοοικονομικά, το real estate και το marketing, Eran Reinisch με εμπειρία στον επενδυτικό τομέα είτε πρόκειται για ακίνητα είτε για κεφαλαιαγορές, Guy Zadik με 20ετή εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, το real estate και το marketing.

Οσον αφορά το Radisson Hotel Group είναι ένας από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους με παρουσία σε περισσότερες από 120 χώρες και περισσότερα από 1.700 ενεργά και υπό κατασκευή ξενοδοχεία. Ο όμιλος διαχειρίζεται πάνω από 1.000 ξενοδοχεία σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Ασία-Ειρηνικό. Το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Radisson Hotel περιλαμβάνει τα Radisson Collection, Radisson Blu, Radisson, Radisson RED, Radisson Individuals, Park Plaza, Park Inn by Radisson, Country Inn & Suites by Radisson και το prizeotel, συγκεντρωμένα κάτω από την εμπορική ομπρέλα της Radisson Hotels.

Ο όμιλος ακολουθεί, όπως προαναφέρθηκε, ένα ευρύ πρόγραμμα επέκτασης στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια έχοντας πλέον έξι ξενοδοχεία σε λειτουργία στην Ελλάδα, πέραν των νέων που προγραμματίζονται. Την περίοδο 2021- 2022, ο όμιλος έκανε το σημαντικό «άνοιγμα» στην ελληνική αγορά με τα “Radisson Blu Zaffron Hotel” στη Σαντορίνη και “Radisson Blu Euphoria Resort” στη Μύκονο, καθώς και με το Radisson Resort Plaza Skiathos.

Οσον αφορά ειδικά την επωνυμία “Radisson”, το συγκεκριμένο brand του ομίλου πρωτοεμφανίστηκε στην χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι με το άνοιγμα του Radisson Resort Plaza Skiathos και αποτελείται από περισσότερα από 280 ξενοδοχεία σε λειτουργία και υπό ανάπτυξη παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Στεγαστικά δάνεια: 7+1 ερωτήσεις – απαντήσεις για το «πάγωμα» στα κυμαινόμενα επιτόκια

Το ζόρι Ραγκούση, η έκπληξη Ανδρουλάκη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, το διαζύγιο της Coca Cola και τα σενάρια για Groupama

Γιάννος Κοντόπουλος (EXAE): Πότε θα επιστρέψει το ελληνικό Χρηματιστήριο στις ανεπτυγμένες αγορές