Ξεθαρρεύουν σταδιακά οι Ελληνες για περισσότερα ταξίδια, εν μέσω πανδημίας, ακόμη και εκτός Ελλάδος, με την αργία της 28ης Οκτωβρίου να αποτελεί τώρα το πρώτο βαρόμετρο για όλη τη χειμερινή περίοδο.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τις κρατήσεις των αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα διαπιστώνουν παράλληλα τις πρώτες ενδείξεις για διεύρυνση του παραθύρου των κρατήσεων, πόσο νωρίς δηλαδή αποφασίζει το ταξιδιωτικό κοινό να κλείσει το εισιτήριό του: Εν μέσω κορωνοϊού και αντίθετα με ό,τι ίσχυε προ πανδημίας με το «όσο πιο νωρίς τόσο πιο φθηνά», το χρονικό παράθυρο των κρατήσεων έχει συρρικνωθεί στις 10- 15 ημέρες, αν όχι και στην… τελευταία στιγμή (last minute).

Tις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, παρατηρούνται τα πρώτα μηνύματα για διεύρυνση ακριβώς της περιόδου μέσα στην οποία γίνεται μία κράτηση, με τη ζήτηση τώρα να παραμένει συγκεντρωμένη γύρω από τις μεγάλες αργίες και κυρίως τα Χριστούγεννα.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η προτίμηση του ταξιδιωτικού κοινού στρέφεται σε ευρωπαϊκούς προορισμούς με υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων -κάτι το οποίο αποτυπώνει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια τελικά που επιζητούν όσοι σχεδιάζουν να ταξιδέψουν-, καθώς επίσης και σε «κλασικές» ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις που προσφέρονται για σύντομες αποδράσεις (city break).

Σημειωτέον ότι ειδικά οι προορισμοί city break ανά την Ευρώπη έχουν χτυπηθεί ακόμη περισσότερο από την πανδημία σε σύγκριση με παραθαλάσσιους προορισμούς, εξ ου και η αγορά αναμένει με ενδιαφέρον πώς θα διαμορφωθεί η κίνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, στους δύο βασικούς ελληνικούς προορισμούς city break της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν δηλαδή θα προσελκύσουν αντίστοιχο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Οι προορισμοί για την 28η Οκτωβρίου

Με βάση τις εκτιμήσεις των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, «εφόσον οι Ελληνες ταξιδέψουν και επιστρέψουν με ασφάλεια, όσοι τώρα αποφασίσουν να επισκεφθούν το εξωτερικό με αφορμή την αργία της 28ης Οκτωβρίου αναμένεται να αρχίσουν να σχεδιάζουν με μεγαλύτερη ευκολία και τα επόμενα ταξίδια του χειμώνα και συγκεκριμένα τις χριστουγεννιάτικες διακοπές».

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της χώρας, την Αegean, οι top 5 προορισμοί των Ελλήνων έως αυτή τη στιγμή για την αργία της 28ης είναι η Βιέννη, η Λισαβόνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Βουδαπέστη, με τις μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και της Ισπανίας να ακολουθούν με μικρή διαφορά, όπως και η Κοπεγχάγη και το Αμστερνταμ.

Το ρεύμα των αναχωρήσεων ξεκινά από τις αρχές της εβδομάδας, με την κορύφωση των αναχωρήσεων -όπως είναι αναμενόμενο- να εντοπίζεται αργά την Τετάρτη και την Πέμπτη και την επιστροφή των ταξιδιωτών να διαρκεί έως και τη Δευτέρα 1/11. Για τη Θεσσαλονίκη το ρεύμα των αναχωρήσεων ξεκινάει από τις αρχές τις εβδομάδας, καθώς φαίνεται να αξιοποιείται και η αργία της 26ης Οκτωβρίου.

Οι πτήσεις εσωτερικού για την αργία της 28ης διατηρούνται επίσης σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αυτό εμφανίζεται συνολικά τις τελευταίες εβδομάδες χωρίς να μπορεί να αναδείξει ακόμη τον πρωταθλητή της προτίμησης των επισκεπτών.

Δαπάνες 2,7 δισ. στο εξωτερικό προ COVID-19

Σημειώνεται εδώ ότι εν μέσω πανδημίας και αντίθετα με την τάση έως και το 2019, όταν οι Ελληνες είχαν αυξήσει τα ταξίδια τους στο εξωτερικό εις βάρος των ταξιδιών στο εσωτερικό, το τελευταίο 18μηνο, όπως είναι εύλογο, αυτό έχει αντιστραφεί με τη μεγάλη επιστροφή των Ελλήνων σε εσωτερικούς προορισμούς. Αρκεί να αναφερθεί ότι προ κορωνοϊού, την προηγούμενη δεκαετία, το μερίδιο του εσωτερικού τουρισμού είχε συρρικνωθεί περαιτέρω σε επίπεδα κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ όσον αφορά τις δαπάνες των Ελλήνων στη χώρα τους, με εμφανή την προτίμησή τους για ταξίδια στο εξωτερικό.

Ενδεικτικά, το 2019, οι ταξιδιωτικές πληρωμές εκτός Ελλάδος είχαν σημειώσει αξιοσημείωτη άνοδο σχεδόν κατά 25%, όπως διψήφιο ποσοστό ανόδου είχε σημειωθεί και την περίοδο 2017-2018.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας προ κορωνοϊού, οι Ελληνες προτιμούσαν σταθερά τα ταξίδια στο εξωτερικό έναντι των προορισμών του εσωτερικού, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2017 οι δαπάνες τους εκτός Ελλάδος ήταν κάτω από 2 δισ. ευρώ – συγκεκριμένα στο 1,9 δισ. ευρώ, για να αυξηθούν στα 2,19 δισ. ευρώ το 2018, ξεπερνώντας τελικά το 2019 τα 2,74 δισ. ευρώ.

Το 2020 τα νούμερα συρρικνώθηκαν στα 793 εκατ. ευρώ με πτώση πάνω από 71%.

Αντίστοιχα και το τρέχον έτος, με βάση τα επίσημα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι δαπάνες των Ελλήνων για ταξίδια στο εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2021 είναι μόλις στα 326 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: 

Netflix: Πώς έφτασε να σαρώνει τη θεαματικότητα (infographic)

Σκρέκας: Τετραψήφιος αριθμός επανασύνδεσης ρεύματος – Οριζόντια έκπτωση 15% στο αέριο

28η Οκτωβρίου: Πώς θα γίνουν οι παρελάσεις – Ποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί (vid)