Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Future Plans by TEXKA, προχώρησε η Alpha Bank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η χρηματοδότηση αφορά στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την κατασκευή σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Το επενδυτικό σχέδιο, συνολικού ύψους Ευρώ 3,85 εκατ., θα χρηματοδοτηθεί με συμμετοχή 50% του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (Ευρώ 1,92 εκατ.) και 30% από την Alpha Bank (Ευρώ 1,15 εκατ.), καλύπτοντας συνολικά το 80% του σχετικού προϋπολογισμού.

Το νέο βιοκλιματικό κτήριο

Το έργο αφορά στην ανέγερση ενός τετραώροφου βιοκλιματικού κτηρίου, με σκοπό την εκμίσθωσή  του. Το εμβαδόν πρόκειται να καλύψει συνολικά 2.993,68 τ.μ., περιλαμβάνοντας ισόγειο εμπορικό κατάστημα, τρεις ορόφους γραφείων, εσωτερικό εξώστη, δύο υπόγεια και δώμα.

Η ανάπτυξη στοχεύει στην πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), στην υψηλή βαθμίδα GOLD από το U.S. Green Building Council. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εγκατάσταση συστημάτων υψηλής ενεργειακής απόδοσης, σε υλικά χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος, στην αναβαθμισμένη ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος και την υγεία και ευεξία των χρηστών.

Ειδική πρόβλεψη στο σχεδιασμό του βιοκλιματικού κτηρίου γίνεται για τα άτομα με αναπηρία ή/και εμποδιζόμενων ατόμων, ώστε η κίνησή τους στο κτήριο να είναι ανεμπόδιστη, αυτόνομη και ασφαλής. Η υπογραφείσα σύμβαση αποτελεί κινητήριο μοχλό, ώστε να πραγματοποιηθεί ακόμα μία σημαντική επένδυση στην περιοχή του Ελληνικού. Παράλληλα, επιβεβαιώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τράπεζας στη χρηματοδότηση έργων ανάπτυξης ακινήτων που ενισχύουν την ποιότητα του εργασιακού περιβάλλοντος.

Η τελετή υπογραφής

Η τελετή υπογραφής της χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, στα κεντρικά γραφεία της Alpha Bank, με τη συμμετοχή των εταίρων της Future Plans by TEXKA κκ. Κωνσταντίνου και Ιωάννη Παπαδόπουλου, του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ. Ορέστη Καβαλάκη και των Chief of Retail Banking κ. Ισίδωρο Πάσσα και Small Business Banking Director κ. Σπύρο Ρεντετάκο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Directors των Διευθύνσεων Καταστημάτων της Τράπεζας κα Μαρία Παπαγεωργίου και κ. Γιώργος Ραπανάκης, στελέχη της Τράπεζας.

Ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κ. Ορέστης Καβαλάκης, δήλωσε: Το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα από το δανειακό του πρόγραμμα βάζει στο χάρτη των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα τις πράσινες επενδύσεις, καθώς με τη στόχευση και τη χρηματοδότηση που παρέχει τις κάνει πιο προσιτές και ελκυστικές για τις επιχειρήσεις όλων των μεγεθών. H παροχή χρηματοδότησης σε μια μικρή επιχείρηση στον κατασκευαστικό κλάδο για την ανέγερση ενός βιοκλιματικού κτιρίου γραφείων αναδεικνύει ακριβώς αυτό το ρόλο του Ταμείου Ανακαμψης ως κίνητρο και για ιδιωτικά έργα με πράσινο προσανατολισμό.

Ο Chief of Retail Banking της Alpha Bank, κ. Ισίδωρος Πάσσας σχολίασε σχετικά: «Η Alpha Bank στηρίζει έμπρακτα τον εκσυγχρονισμό των μικρών επιχειρήσεων και την προσαρμογή τους στο νέο πράσινο μοντέλο λειτουργίας, αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα των βιώσιμων επενδύσεων. Η χρηματοδότηση του βιοκλιματικού κτηρίου στο Ελληνικό αναδεικνύει τη θεμελιώδη σημασία επένδυσης στην ενεργειακή μετάβαση, παρέχοντας συμβουλευτική τραπεζική και σύγχρονες χρηματοοικονομικές λύσεις με σεβασμό στο Περιβάλλον».

Ο Small Business Banking Director της Alpha Bank, κ. Σπύρος Ρεντετάκος υπογράμμισε: «Με
ιδιαίτερη χαρά υποστηρίζουμε, σε συνεργασία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την Future Plans by TEXKA στο επενδυτικό της σχέδιο, για την κατασκευή σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Πρόκειται για μία επένδυση που συντελεί στην αναβάθμιση της περιοχής, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση για χώρους επαγγελματικής στέγης, υψηλών προδιαγραφών, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στηρίζοντας το έργο αυτό, η Alpha Bank αποδεικνύει για άλλη μια φορά τον κομβικό της ρόλο ως Τράπεζα που στηρίζει τις φιλοδοξίες των μικρών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα εκείνων με κοινωνική αποστολή στον πυρήνα τους».

Ο εκπρόσωπος της Future Plans by TEXKA, κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, δήλωσε: «Η
υπογραφή της σύμβασης χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελεί
την κατάληξη μιας γόνιμης προσπάθειας, με σημαντικούς αρωγούς τους ανθρώπους της Alpha Bank,
τους συνεργάτες μας και το στελεχιακό δυναμικό μας. Αποδείξαμε όλοι μαζί ότι εφόσον υπάρχουν το
όραμα και οι κατάλληλοι άνθρωποι, τίποτα δεν είναι ανέφικτο. Η υπογραφή αυτή, ανοίγει μια νέα σελίδα
για την εταιρεία μας. Στο συγκεκριμένο έργο τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες θα απολαμβάνουν
υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και άνεσης. Έτσι μπορούμε να προσδώσουμε υπεραξία στους πελάτες
μας και ταυτόχρονα στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της πράσινης μετάβασης και της
επίτευξης των στόχων για κλιματική ουδετερότητα».