Επιχειρήσεις

Intralot: Τι φέρνει η επόμενη ημέρα – Τα κλειδιά της συμφωνίας με τους ομολογιούχους

  • Νίκος Χρυσικόπουλος


Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις και οι κρίσιμες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του deal

«Η συμφωνία πήρε χρόνο, αλλά έγινε κατά γράμμα. Μετά από αυτή την εξέλιξη, είμαστε βέβαιοι ότι θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει τα τελευταία 30 χρόνια στους κλάδους τους τυχερών παιχνιδιών. Τώρα όλα βασίζονται στις δικές μας προσπάθειες».

Με αυτά τα λόγια σκιαγράφησε την επόμενη ημέρα της Intralot ο ιδρυτής και επικεφαλής του Ομίλου, Σωκράτης Κόκκαλης, απευθυνόμενος στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες.

Πρακτικά, η συμφωνία προβλέπει πως η Intralot λαμβάνει ένα ενδιάμεσο δάνειο 147,6 εκατ.ευρώ με το οποίο θα αποπληρωθεί at par το ισόποσο του ομολογιακού των 250 εκατ. Για τα 103 εκατ.ευρώ που απομένουν, θα υπάρξει ανταλλαγή ομολογιών, με τις νέες ομολογίες να λήγουν το 2025, με τους ίδιους ακριβώς όρους με τη σύμβαση που λήγει τον προσεχή Σεπτέμβριο, διαδικασία μέσω της οποίας το ποσοστό των συναινούντων μετόχων θα φθάσει στο 90% που απαιτείται για να ανακοινωθεί και να προχωρήσει η συμφωνία ανταλλαγής.

Όπως σημειώθηκε στη ΓΣ, όσοι ομολογιούχοι δεν είχαν συναινέσει στην αρχική συμφωνία είναι ελαφρώς ευνοημένοι σε σχέση με τους βασικούς επενδυτές που συμφώνησαν στο αρχικό κούρεμα του 18% και στην αναχρηματοδότηση που λύνει το πρόβλημα με το ομόλογο του 2021. Είναι θέμα ημερών, ανέφερε η διοίκηση, να «τραβηχτεί» αυτή η γραμμή χρηματοδότησης και να εκδοθεί η νέα ομολογιακή έκδοση.

Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Intralot, Χρυσόστομος Σφάτος, υπερτόνισε τη σημασία της στρατηγικής για μια πιο «ευέλικτη« εταιρεία με έμφαση σε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους ενώ τόνισε τόνισε πως οι δραστηριότητες στις ΗΠΑ θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν μια πολύ σημαντική θέση στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου, όπως άλλωστε η αγορά της Ωκεανίας και φυσικά της Ευρώπης.

Τόνισε επίσης, πως το 2020 η αγορά στις ΗΠΑ έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα, με το 2021 να ξεκινά με έναν τρόπο που δείχνει ότι η επίπτωση της πανδημίας θα είναι περιορισμένη καθώς διαπιστώνεται ενίσχυση της παικτικής δραστηριότητας στις λοταρίες στις ΗΠΑ.

Εστίασε επίσης, στη σημαντική προσπάθεια εξορθολογισμού του κόστους της Intralot αλλά και στα νέα προϊόντα που δημιουργήθηκαν την τελευταία 5ετία τα οποία έχουν ωριμάσει και συνεισφέρουν στη φάση της μετάβασης προς τις νέες γενιές του τεχνολογικού μετασχηματισμού που είναι η βασική στρατηγική της εξέλιξης του Ομίλου.

Διατηρείται ο έλεγχος στις ΗΠΑ

Ο αναπληρωτής CEO επανέλαβε πως η επόμενη ημέρα ξεκινά από την αναδιάρθρωση του δανεισμού που δρομολογείται.

«Στο πλαίσιο αυτό, για τα δύο ομόλογα των 250 εκατ.ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο και των 500 εκατ. ευρώ που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024, η συμφωνία προβλέπει τη διπλή ανταλλαγή του χρέους του 2021 με νέο χρέος που θα εκδοθεί από τη θυγατρική στην Αμερική και ομολογιών του 2014 με μετοχές της αμερικανικής θυγατρικής κατά έναν τρόπο που όποιο και αν είναι το ύψος της συμμετοχής των πιστωτών (σ.σ. υπάρχει μια ελάχιστη εγγυημένη που αντιστοιχεί στο 19% της εταιρείας) δεν θα ξεπεράσει το 49%.

Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να διατηρούμε τον έλεγχο της εταιρείας και να την ενοποιούμε στα οικονομικά μας μεγέθη», σημείωσε. Σημειώνεται πως πέρυσι η Intralot Inc. συνεισέφερε το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του ομίλου Intralot.

Όπως σημειώθηκε, στο πλαίσιο της συμφωνίας θα υπάρχει η μετοχική συμμετοχή των ομολογιούχων (του ομολόγου 2021) ενός ποσοστού 18-19% στην της Intralot Inc, αλλά είναι ανοιχτή η διαδικασία για τη συμμετοχή και άλλων ομολογιούχων, μέχρι ποσοστού 49%. Επίσης, όπως έγραψε το newmoney, προβλέπεται η εισαγωγή της Intralot Inc. στην χρηματιστηριακή αγορά NASDAQ.

Από την ολοκλήρωση της άσκησης αυτής, η διοίκηση αναμένει απομόχλευση της τάξης των 100-110 εκατ. ευρώ κατ΄ελάχιστον και υπό προϋποθέσεις φθάνει τα 180-190 εκατ. ευρώ στο καλύτερο σενάριο. Ο κ. Σφάτος τόνισε πως οι όροι της συμφωνίας δεν είναι επαχθέστεροι της αρχικής καθώς με αυτό το πλαίσιο απαλείφεται πλήρως ο συναλλαγματικός κίνδυνος που σε διαφορετική περίπτωση θα υφίστατο.

Διαβάστε ακόμη:

Alpha Bank: Κλείνει σήμερα το βιβλίο προσφορών – Στην strike price η συμμετοχή του Πόλσον

Η Εθνική Τράπεζα πάει για τη… Σκάρλετ, η Τράπεζα Πειραιώς για μια γενναία εθελουσία και ο Άδωνις ονειρεύεται τον Μαχάτμα Γκάντι

«Εξοικονομώ»: Καταργείται η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων – Υποχρεωτική η ηλεκτρονική ταυτότητα του κτηρίου