Στο 1,3 δισ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Alpha Bank τα νέα «κόκκινα» δάνεια που θα προστεθούν στο – μειωμένο λόγω ολοκλήρωσης της συναλλαγής Galaxy – προβληματικό χαρτοφυλάκιό της ως συνέπεια της πανδημίας.

Ειδικότερα, όπως τόνισαν οι κ. κ. Βασίλης Ψάλτης και Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου (CEO και CFO αντίστοιχα) στους αναλυτές, αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2020, το 20% με 25% των δανείων που τελούν σήμερα σε αναστολή θα «κοκκινίσουν» το 2021, με την τράπεζα να έχει ήδη σχεδιάσει σειρά ενεργειών, προκειμένου να περιορίσει το… κύμα.

Πιο αναλυτικά, στο πλάνο της είναι να εφαρμόσει αφενός, σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με μειωμένη δόση για περίπου μία διετία και αξιοποίηση του προγράμματος «Γέφυρα». Αξίζει να αναφερθεί πως τα δάνεια της τράπεζας που είναι σήμερα σε καθεστώς moratorium υπολογίζονται σε 4,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ στεγαστικά, 1,6 δισ. ευρώ εταιρικά, 600 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 300 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. Σταδιακά, λοιπόν και κατόπιν επικοινωνίας με τους επίμαχους δανειολήπτες η Alpha Bank θα προσπαθήσει να εντοπίσει εκείνους που χρειάζονται περαιτέρω υποστήριξης, προσφέροντάς τους τις κατάλληλες λύσεις προκειμένου να παραμείνουν ενήμεροι. Στο «Γέφυρα», για παράδειγμα, έχουν υποβάλλει αίτηση 44.000 πελάτες της για δάνεια, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, με το 1,1 δισ. ευρώ εξ αυτών να είναι σε moratorium.

Project Galaxy

Στο μεταξύ, εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή για το project Galaxy. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, μετά την αξιολόγηση των δεσμευτικών προσφορών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, η Davidson Kempner European Partners LLP ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής, με την συμφωνία να οριστικοποιείται έως το τέλος του 2020. «Μετά την ολοκλήρωση της επίμαχης συναλλαγής, ο Δείκτης Καθυστερήσεων στην Ελλάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στο 13% από 29% επί του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου, ενώ ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων θα περιοριστεί στο 24% από 43%», τόνισε ο κ. Ψάλτης, εστιάζοντας στο γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα θα διαμορφωθούν σε 8,9 δισ. ευρώ, όταν το ύψος τους για τις υπόλοιπες τρεις τράπεζες υπολογίζεται σε 37,7 δισ. ευρώ. Ενδεικτικά, τα δάνεια που είναι σε καθεστώς νομικής προστασίας (Ν. Κατσέλης) θα περιοριστούν μετά τη συναλλαγή στα 800 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 75% (3,2 δισ. ευρώ).

Νέες χορηγήσεις

Όσον αφορά στις νέες χορηγήσεις, αυτές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου «άγγιξαν» τα 4,6 δισ. ευρώ, με την Alpha Bank να εστιάζει κυρίως στους κλάδους της μεταποίησης, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας και του τουρισμού. Η τράπεζα είχε, επίσης, ενεργό συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων με την εγγύηση φορέων του Ελληνικού Δημοσίου, με εκταμιεύσεις δανείων, ύψους 700 εκατ. ευρώ και με νέες χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος «ΤΕΠΙΧ II» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη μέχρι το τέλος του έτους η συνολική στήριξη θα ξεπεράσει τα πέντε δις. ευρώ έναντι 3,5 δισ. ευρώ το 2019.

Διαβάστε ακόμα:

Πόσο πωλούνται οι βίλες με… ονοματεπώνυμο στην Ελλάδα – Τιμές, αποδόσεις και φωτογραφίες

Νικ Μόλναρ: Ενας δισεκατομμυριούχος με «φωτεινό» μυαλό σε άτοκες δόσεις

Μπάμπης Βωβός: Η πτώση του «γυάλινου» βασιλιά