Η πίεση για τα Κεφάλαια των τραπεζών που ασκεί το ΔΝΤ θέτοντας ζήτημα νέας ανακεφαλαιοποίησης οδηγεί σε επιθετικότερη πολιτική για τα κόκκινα δάνεια. Παράλληλα αυξάνονται και οι πιέσεις απ’ τον SSM με τον πήχη των στόχων για το 2018 να ανεβαίνει υψηλότερα.

Γι αυτό και ήδη οι τράπεζες «τρέχουν» παράλληλα τις διαδικασίες για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων.

Η Alpha Bank έχει δώσει στη CEPAL πακέτο 500 εκατ. και ετοιμάζεται να δώσει ως το τέλος του έτους χαρτοφυλάκιο καταναλωτικών δανείων ύψους 1 δισ. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζει και νέα πακέτα δανείων που θα βγουν την επόμενη χρονιά στην αγορά προς πώληση.

Απ’ την πλευρά της η Τράπεζα Πειραιώς έχει καλέσει επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων που κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ και το οποίο περιλαμβάνει δάνεια που έχουν εξασφαλίσεις ακινήτων, κυρίως εμπορικών και ξενοδοχειακών. Γεγονός που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πώλησης δανειακού χαρτοφυλακίου από τη Eurobank. Πρόκειται για οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση και τα περισσότερα από αυτά έχουν πάψει να εξυπηρετούνται εδώ και 10 περίπου χρόνια, ακόμη δηλαδή και πριν από την κρίση. Πρόκειται για χαρτοφυλάκιο ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το οποίο κατά τη διαδικασία των data rooms είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 20 περίπου επενδυτικά funds.

Ταυτόχρονα η PQH, ο Ενιαίος Ειδικός Εκκαθαριστής των δεκαέξι πιστωτικών και χρηματοδοτικών υπό ειδική εκκαθάριση ιδρυμάτων στην Ελλάδα, προχωρεί στην πώληση χαρτοφυλακίου συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), που αφορούν ακίνητα και κινητό εξοπλισμό, λογιστικής αξίας περίπου 271 εκατ. ευρώ και συνολικής απαίτησης περίπου 360 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ εντείνονται και οι διαδικασίες των πλειστηριασμών. Ήδη είναι «stand by» 5.000 υποθέσεις και τον επόμενο μήνα αναμένεται ξεκινήσει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.