«Το κίνημα ‘Δεν πληρώνω’ έχει σταματήσει. Ο Έλληνας νοικοκυραίος γνωρίζει ότι πρέπει να βρει έναν τρόπο να ρυθμίσει τις οφειλές του και οι τράπεζες δίνουν τα κατάλληλα προγράμματα. Πάνω από το 60% θέλει να δώσει λύση στο πρόβλημα των καθυστερήσεών του». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Melfin Α.Ε. & EDS Α.Ε. και πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Ενημέρωσης και Διαπραγμάτευσης Απαιτήσεων (ΕΣΕΔΑ), κ. Άγγελος Αγγελίδης, στο πλαίσιο του NPL Summit, υπογραμμίζοντας πως ο Σύνδεσμος αποτελεί τον επόμενο πυλώνας μετά τους servicers.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα στα επτά δάνεια, για τα οποία επικοινωνεί ο ΕΣΕΔΑ αφορά σε καταναλωτικά, με ένα 30% να είναι στεγαστικά. «Μολονότι ο κλάδος μας είναι παρεξηγημένος, στόχος μας είναι να μην οδηγηθούν τα ελληνικά νοικοκυριά σε δύσκολα μονοπάτια. Γνωρίζουμε ότι δοκιμάζονται καθημερινά, καθώς βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή επικοινωνίας», σχολίασε.

Σε μία προσπάθεια να περιγράψει τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίστηκαν την πανδημία οι άλλες χώρες, ο ίδιος εστίασε σε συγκεκριμένα παραδείγματα:

Στην Ισπανία η κυβέρνηση προχώρησε σε τιτλοποιήσεις για όλες τις κατηγορίες δανείων, χωρίς, ωστόσο, να αλλάξει κάποιο Νόμος, αν και υπήρξε κλείσιμο των δικαστηρίων.

Στη Ρουμανία η κυβέρνηση απαγόρευσε με Νόμο τις εισπράξεις, δημιουργώντας ανασφάλεια και ενίσχυση του κινήματος «Δεν πληρώνω», γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των «κόκκινων» δανείων (20% στα καταναλωτικά).

Στην Ιταλία, η οποίας έχει μεγάλο κόστος χρήματος και αντιμετώπιζε σημαντικά θέματα στο ποσοστό των «κόκκινων» αποθεμάτων, ψήφισε μορατόρια για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για τις ΜμΕ.

Στη Σουηδία δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε ένα διαφορετικό μοντέλο που έδινε κίνητρα και ανταμοιβές για ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, όπως μειώσεις φορολογίας. Παράλληλα, προστάτευσε κυρίως τα στεγαστικά, με μορατόρια που είναι σε εφαρμογή έως και τον Ιούνιο του 2021. Τέλος, άφησε ελεύθερη την αγορά να μπει σε διαπραγμάτευση με τους δανειολήπτες.

«Στην Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, έχει αποφασιστεί παράταση των υφιστάμενων μέτρων για ενίσχυση της οικονομίας. Όλα δείχνουν ότι αφήνουμε πίσω μας το σκληρό lockdown, αρκετοί ιδιώτες, αλλά και επιχειρήσεις απολαμβάνουν τις αναστολές πληρωμών. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρξει παράταση, τόσο στο πρόγραμμα ‘Γέφυρα’, όσο και στα μορατόρια και στον ‘Ηρακλή’», κατέληξε ο κ. Αγγελίδης.

Διαβάστε ακόμα:

Άνοιξε η πλατφόρμα online ενημέρωσης για τις αποζημιώσεις ενοικίων (Vid)

Νέο sell-off για τη μετοχή της Πειραιώς – Η πτώση άγγιξε και το -29%

ΕΛΣΤΑΤ: Απώλειες €126,5 εκατ. σε εστίαση και καταλύματα τον Ιανουάριο