Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Μια αρνητική πρωτιά φαίνεται να έχουν διασφαλίσει οι ελληνικές τράπεζες στην Ευρώπη, καθώς προσφέρουν στους ιδιώτες καταθέτες τα χαμηλότερα επιτόκια κατά μέσο όρο.
Η Ελλάδα, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Μαΐου, εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση της Ευρωζώνης ως προς τις αποδόσεις που προσφέρουν οι τράπεζες στις προθεσμιακές καταθέσεις νοικοκυριών διάρκειας έως ενός έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ για τον Μάιο του 2026, το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε μόλις στο 1,15%, όταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης ανέρχεται στο 1,87%. Η απόσταση των 72 μονάδων βάσης είναι από τις μεγαλύτερες που καταγράφονται στην Ευρωζώνη.

Στον αντίποδα, τις υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν οι τράπεζες της Ολλανδίας (2,49%), της Φινλανδίας (2,46%), της Ιταλίας (2,32%) και της Γαλλίας (2,30%), δηλαδή περισσότερο από διπλάσιες σε σχέση με την Ελλάδα.

Ακόμη και χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά τραπεζικής αγοράς, όπως η Πορτογαλία (1,48%), η Κροατία (1,45%), η Σλοβενία (1,27%) και η Κύπρος (1,23%), προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις στους αποταμιευτές.

Μήπως, εν τέλει, θα αποτελούσε λύση μια εκροή καταθέσεων προς τα ολλανδικά ή τα ιταλικά γκισέ;

Η εικόνα, όπως αποτυπώνεται στους αριθμούς, δείχνει ότι:

  • Η Ελλάδα απέχει 0,72 ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  • Το ελληνικό επιτόκιο είναι περίπου 39% χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Οι καταθέτες στην Ολλανδία λαμβάνουν επιτόκιο 2,17 φορές υψηλότερο από τους Έλληνες.
  • Η διαφορά Ελλάδας – Φινλανδίας φθάνει τις 131 μονάδες βάσης, ενώ έναντι της Ιταλίας τις 117 μονάδες βάσης.

Γιατί η Ελλάδα παρέχει χαμηλές αποδόσεις

Η διατήρηση των χαμηλότερων επιτοκίων δεν οφείλεται μόνο στη γενική πορεία των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά και στις ιδιαιτερότητες της ελληνικής τραπεζικής αγοράς. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν υψηλή ρευστότητα και δεν έχουν έντονη ανάγκη προσέλκυσης νέων καταθέσεων, ενώ η πιστωτική επέκταση χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις ήδη υπάρχουσες καταθέσεις.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός στις προθεσμιακές καταθέσεις παραμένει περιορισμένος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αν και η είσοδος των neobanks και των μη συστημικών τραπεζών αλλάζει σταδιακά τα δεδομένα.

Ο κυριότερος, ωστόσο, λόγος είναι ότι σημαντικό μέρος των αποταμιεύσεων παραμένει σε λογαριασμούς όψεως και ταμιευτηρίου με πολύ χαμηλές αποδόσεις.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι, παρά τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων που προηγήθηκε κατά την περίοδο της νομισματικής σύσφιξης, αλλά και την πρόσφατη ανοδική τους πορεία, οι Έλληνες αποταμιευτές εξακολουθούν να απολαμβάνουν τις χαμηλότερες αποδόσεις στην Ευρωζώνη, με το χάσμα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου να παραμένει ιδιαίτερα αισθητό.

Η μάχη των επιτοκίων

Η μάχη για τις καταθέσεις στη χώρα μας θα έλεγε κανείς ότι μόλις ξεκίνησε, με τα υψηλότερα δημοσιευμένα επιτόκια να εξακολουθούν να προέρχονται από μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα και νέους ψηφιακούς παρόχους, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες επιμένουν σε πιο συντηρητική πολιτική αποδόσεων.

Σήμερα, η ανώτατη δημοσιευμένη απόδοση στην αγορά φθάνει το 2,25% και αφορά λογαριασμό αποταμίευσης χωρίς χρονική δέσμευση των κεφαλαίων, με ημερήσιο υπολογισμό και μηνιαία καταβολή τόκων.

Στις προθεσμιακές καταθέσεις, το υψηλότερο δημοσιευμένο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2,10% για νέα κεφάλαια μεγάλου ύψους, ενώ για χαμηλότερα ποσά η μέγιστη απόδοση περιορίζεται στο 2,00%. Από εκεί και πέρα, οι περισσότερες προσφορές της αγοράς κινούνται στην περιοχή του 1,30%-1,90%, ανάλογα με τη διάρκεια της κατάθεσης, το ύψος του ποσού και το αν πρόκειται για νέο χρήμα.

Στον αντίποδα, οι χαμηλότερες δημοσιευμένες αποδόσεις παραμένουν ιδιαίτερα περιορισμένες, με αρκετά βασικά προϊόντα ταμιευτηρίου να εξακολουθούν να προσφέρουν επιτόκια από 0,01% έως 0,05%, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι προθεσμιακές καταθέσεις μικρών ποσών ξεκινούν από επίπεδα κοντά στο 0,20%-0,50%.

Η εικόνα αυτή επιβεβαιώνει ότι η αγορά παραμένει πολυπαραμετρική. Οι υψηλότερες αποδόσεις αποτελούν εξαίρεση και συνδέονται κυρίως με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως μεγάλα ποσά, νέα κεφάλαια ή αποκλειστικά ψηφιακά προϊόντα. Αντίθετα, για τον μέσο καταθέτη τα διαθέσιμα επιτόκια εξακολουθούν να βρίσκονται αισθητά χαμηλότερα από τα επίπεδα των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Διαβάστε ακόμη

Στο συρτάρι ο «Τειρεσίας των ενοικιαστών»

Οικονομική απιστία: Τα μυστικά που φθείρουν τις σχέσεις

Εξάρχου (Aktor): Θωρακιστήκαμε κεφαλαιακά ενόψει του δύσκολου χειμώνα – Αιχμές για την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ