«Σιγή ιχθύος» επικρατεί από την πλευρά, τόσο του πωλητή (PQH), όσο και των ενδιαφερόμενων αγοραστών, για την… τύχη του project «Αριάδνη», του τελευταίου μεγάλου πακέτου «κόκκινων» δανείων, μικτής λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, που είναι να βγει στην αγορά.

Όπως έγραψε το newmoney την περασμένη Παρασκευή έληγε και τύποις η παράταση – μία από τις πολλές – που είχε δοθεί για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, με τις πληροφορίες να συντείνουν στο γεγονός ότι «παρών» στη διαδικασία έδωσαν και οι δύο διεκδικητές: το mega consortium των Bain, Fortress, Davidson Kempner, με διαχειρίστριες τις doValue και Cepal από τη μία και η Ellington από την άλλη, με την Intrum να επανέρχεται στο προσκήνιο (σ.σ. μετά τον αποκλεισμό της στην πρώτη φάση), διεκδικώντας τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου.

«Πλέον, η Morgan Stanley που ενεργεί ως σύμβουλος στην πώληση αναλαμβάνει να ελέγξει τις προσφορές, προκειμένου να διαπιστώσει αρχικά εάν αυτές πληρούν τις προϋποθέσεις. Μία από αυτές είναι σαφώς και το τίμημα», σχολιάζουν στο newmoney πηγές με γνώση, υπενθυμίζοντας πως το ελάχιστο όριο δίκαιης και εύλογης αποτίμησης του χαρτοφυλακίου διαμορφώνεται στα 720 εκατ. ευρώ. «Ουσιαστικά, ο ειδικός εκκαθαριστής δεν μπορεί να κάνει δεκτή προσφορά με τίμημα χαμηλότερο του συγκεκριμένου ποσού. Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη ότι τα δεδομένα της αγοράς έχουν αλλάξει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, με τους επενδυτές να είναι περισσότερο συγκρατημένοι στις τοποθετήσεις τους σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν αποκλείεται το τίμημα να ξεκινήσει από χαμηλότερη βάση, επιτρέποντας στους αγοραστές να συμπληρώσουν το ποσό κατόπιν επίτευξης συγκεκριμένων στόχων στο business plan», προσθέτουν, υπενθυμίζοντας πως σε διαφορετική περίπτωση ο διαγωνισμός θα μπορούσε να κηρυχθεί άγονος.

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του «Αριάδνη» έχουν εξασφαλίσεις σε 83.000 ακίνητα, η αξία των οποίων ανέρχεται σε  7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών η πλειονότητα, δηλαδή, 44.000, αξίας 3,7 δισ. ευρώ, αφορά σε οικιστικά. Όπως είναι γνωστό, το πωλητήριο αφορά σε 97.000 δάνεια και αφορούν σε 72.000  δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες. Από τα 5,2 δισ. ευρώ της λογιστικής αξίας των δανείων, τα 2,1 δισ. ευρώ είναι οφειλές από μεγάλες επιχειρήσεις, το 1,2 δισ. ευρώ από μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 1,5 δισ. ευρώ από στεγαστικά δάνεια και 400 εκατ. ευρώ από καταναλωτικά δάνεια.

Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο αγοραστής που θα ανακηρυχθεί μετά τη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα έχει το δικαίωμα εξόφλησης του τιμήματος τμηματικά και συγκεκριμένα έως τρεις ετήσιες δόσεις, ενώ μέρος της συμφωνίας είναι και η απασχόληση στο έργο συγκεκριμένου αριθμού εργαζομένων της PQH.

Διαβάστε ακόμη

Επιδότηση ρεύματος: Χαμένοι όσοι… δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής

Τι περιλαμβάνει το τουριστικό project των 69 εκατ. ευρώ της οικογένειας Τσατσαρωνάκη στη Φαλάσαρνα

Φοιτητική Στέγη: Αυξημένα ενοίκια και μικρή διαθεσιμότητα «οδηγούν» σε συγκατοίκηση και ενδιαφέρον για αγορά