Τις μη δεσμευτικές προσφορές τους για το χαρτοφυλάκιο «Αριάδνη», λογιστικής αξίας 5,2 δισ. ευρώ, που έχει βγάλει προς πώληση η PQH, καταθέτουν σήμερα – εκτός απροόπτου – οι επενδυτές, με τη… μάχη να προμηνύεται σκληρή, δεδομένου και του μεγέθους του.

«Όλοι συζητούν με όλους», σχολιάζει στο newmoney υψηλόβαθμο στέλεχος ενός εκ των «παικτών» της εγχώριας αγοράς των NPLs που προτίθεται να δηλώσει «παρών» στη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, τα σενάρια περί… mega συμπράξεων.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε γράψει το newmoney, η doValue έχει δώσει τα… χέρια με Bain και Fortress, προκειμένου να «χτυπήσουν» από κοινού το επίμαχο project, με τον επικεφαλής του ιταλικού Ομίλου, Andrea Mangoni, να παραδέχεται πως η διαδικασία υποβολής προσφορών θα είναι πολύ ανταγωνιστική. Πρόκειται, άλλωστε, για το τελευταίο μεγάλο χαρτοφυλάκιο που πωλείται – και δη, χωρίς τιτλοποίηση – με το τίμημα να διαμορφώνεται πέριξ των 750 – 800 εκατ. ευρώ και είναι σε θέση να αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ των servicers.

Στο παραπάνω σχήμα εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα να έχει ενταχθεί και η Cepal – Davidson Kempner, ενώ σε σύμπραξη με αμερικανικό fund έχει προχωρήσει και η Intrum.

Οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν αρχικά προγραμματιστεί να κατατεθούν στις 18 του περασμένου Γενάρη, κατόπιν σχετικών κρούσεων από πλευράς των επενδυτών, ωστόσο, δόθηκε παράταση για τα τέλη Φλεβάρη. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως εξίσου πίσω θα πάει και το υπόλοιπο χρονοδιάγραμμα (σ.σ. οι δεσμευτικές είχαν οριστεί για τον προσεχή Μάιο, με την συμφωνία να υπογράφεται μετά από έναν μήνα). Απαραίτητη προυπόθεση, βέβαια, είναι οι παραπάνω συμπράξεις να μην πλήξουν τον ανταγωνισμό, γεγονός που θα αναγκάσει την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) να κηρύξει τον διαγωνισμό άγονο.

Το χαρτοφυλάκιο της PQH περιλαμβάνει κατά 60% επιχειρηματικά, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, τα οποία προέρχονται κυρίως από την πρώην Αγροτική – σε ποσοστό άνω του 50% – και από άλλες τράπεζες/χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που μπήκαν σε εκκαθάριση, όπως ΤΤ, Proton Bank, FBB, Πανελλήνια Τράπεζα και συνεταιριστικές τράπεζες. Δεν έχουν περιληφθεί δάνεια που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δάνεια, για τα οποία «τρέχουν» νομικής διαδικασίες, καθώς και αγροτικά δάνεια.

Τα περίπου 97.000 δάνεια έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις όλων των κατηγοριών ανά την Ελλάδα και αφορούν 72.000 δανειακές συμβάσεις που έχουν χορηγηθεί σε 53.000 δανειολήπτες.

Στις υποχρεώσεις του επενδυτή είναι και η απορρόφηση μέρους των εργαζομένων της PQH που αυτή τη στιγμή διαχειρίζονται το επίμαχο χαρτοφυλάκιο και, άρα, μετά την πώλησή του δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η PQH έχει υπό διαχείριση κεφάλαια, ύψους εννέα δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου της «Αριάδνης», επομένως θα μείνει με μόλις 3,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμα:

Ρωσικός «βομβαρδισμός» στις αγορές

ΕΕ: Στο τραπέζι σήμερα η πιθανή απελευθέρωση των αποθεμάτων πετρελαίου

Το ρωσικό ρούβλι πέφτει σχεδόν 30% μετά τις νέες κυρώσεις – Στα ύψη το πετρέλαιο