Εκτός χρονοδιαγράμματος που ήθελε την Τετάρτη, 5 Μαΐου να είναι η ημέρα δημοσίευσης της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2020 βρέθηκε η διοίκηση της Attica Bank, δρομολογώντας, ωστόσο, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους έως 150 εκατ. ευρώ.

Όπως προκύπτει από το οικονομικό ημερολόγιο που ανακοίνωσε η τράπεζα στο Χρηματιστήριο, χθες έπρεπε να έχει δημοσιεύσει την πλήρη εικόνα για τα οικονομικά της μεγέθη, μία… γεύση από τα οποία πήραν οι επενδυτές στα τέλη του περασμένου μήνα, ρίχνοντας την μετοχή στα… τάρταρα εξαιτίας των ζημιών – ρεκόρ, ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ το 2020 (έναντι κερδών περίπου πέντε εκατ. ευρώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο).

Πηγές της αγοράς σπεύδουν να επισημάνουν πως στις οικονομικές εκθέσεις το ενδιαφέρον εστιάζεται πρωτίστως στην αξιολόγηση του κινδύνου από τους ορκωτούς ελεγκτές, αλλά και στην υπόθεση της συνέχισης της δραστηριότητας (going concern assumption).

Δεν έχει παραδοθεί ακόμη η έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών

Με ανακοίνωσή της, η τράπεζα ενημερώνει ότι μέχρι τώρα (6/5/2021, ώρα 10:40), δεν έχει παραδοθεί στη Διοίκηση της Τράπεζας η προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση:

Σήμερα την 6/5/2021και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Δελτίου Τύπου αποτελεσμάτων της 28.4.2021 του Ομίλου της Attica Bank για την χρήση που έληξε την 31.12.2020, η Διοίκηση της Attica Bank ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τα εξής: Οι ετήσιες ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις της Attica Bank για τη χρήση 1 .1.2020 – 31. 12. 2020 εγκρίθηκαν την 5.5.2021, από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας, αναμένοντας την ολοκλήρωση της σχετικής έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών της KPMG.

H Διοίκηση του Ομίλου έχει παράσχει στην KPMG τα τεκμήρια που ζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του ελέγχου και την 5.5.2021 υπέγραψε και την επιστολή παραστάσεων της Διοίκησης προς του ορκωτούς ελεγκτές της (‘Representation Letter’), για τον έλεγχο της χρήσης 1.1.2020 –31. 12.2020.

Οι παρατηρήσεις και προτάσεις των ορκωτών ελεγκτών, έχουν γίνει αποδεκτές από την Τράπεζα και έχουν ενσωματωθεί στις ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις, ενώ σημειώνεται ότι, δεν έχει γνωστοποιηθεί στη Διοίκηση επιφύλαξη των ορκωτών ελεγκτών ως προς τα οικονομικά μεγέθη.
Παρά τα ανωτέρω, μέχρι τώρα (6/5/2021, ώρα 10:40), δεν έχει παραδοθεί στη Διοίκηση της Τράπεζας η προβλεπόμενη έκθεση ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών, καθώς όπως μας έχει πληροφορήσει ο ορκωτός μας ελεγκτής, εκκρεμεί η ολοκλήρωση των εσωτερικών διαδικασιών της KPMG για την διασφάλιση της ποιότητας του ελέγχου.

Η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για κάθε εξέλιξη επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της τράπεζας έχει αποφασίσει να ενεργοποιήσει τις διατάξεις του Νόμου Χαρδούβελη, προχωρώντας στην έκδοση warrants υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, το ύψος των κεφαλαίων του αναβαλλόμενου φόρου που θα μετατραπούν σε μετοχές υπολογίζονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ έναντι συνόλου 421 εκατ. ευρώ, με τους υφιστάμενους μετόχους να έχουν δικαίωμα εξαγοράς των επίμαχων δικαιωμάτων μετατροπής.

Σε περίπτωση, όμως, μη ενάσκησης αυτά θα μπορούν να προσφερθούν σε τρίτους, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε απομείωση των ποσοστών συμμετοχής (‘dilution’) των μετόχων.

Στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της ΑΜΚ να καλυφθεί από στρατηγικούς επενδυτές και προς αυτή την κατεύθυνση η διοίκηση φέρεται να έχει ήδη πραγματοποιήσει κάποιες πρώτες επαφές με επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα η Αττικής ελέγχεται σε ποσοστό 46,32% από το ταμείο των μηχανικών, το ΤΜΕΔΕ και κατά 32,34% από τον ΕΦΚΑ.

Τον Σεπτέμβριο οι εξελίξεις

Από Σεπτέμβριο, οπότε και έχει προγραμματιστεί – για την 1η του μηνός – να πραγματοποιηθεί η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων, δρομολογούνται οι όποιες εξελίξεις στην τράπεζα.

Προηγουμένως, ωστόσο, η διοίκηση θα πρέπει να υποβάλει στη φορολογική αρχή τη δήλωση για την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου εξαιτίας ζημιογόνου χρήσης, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου.

Με βάση, πάντως, την στρατηγική για την περίοδο 2021 – 2023 η Attica Bank ποντάρει:

Στο διπλασιασμό του ενεργητικού μέσω της αύξησης των χορηγήσεων στους κλάδους των υποδομών/κατασκευών, της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Στόχος είναι η χρηματοδότηση του οικοσυστήματος ενός έργου, καθώς και των ελεύθερων επαγγελματιών που εμπλέκονται στην υλοποίηση του.

• Στην περαιτέρω ενίσχυση της καταθετικής βάσης μέσω ανταγωνιστικής τιμολόγησης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς το ευρύ κοινό, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου των ATMs.

• Στη διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων. Η τράπεζα προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως η επέκταση της στον τομέα των τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων σε συνεργασία με τις εταιρίες του Ομίλου Interamerican.

• Στον πρακτικά, μηδενισμό των «κόκκινων» δανείων του παρελθόντος εντός του 2021 και τη διατήρηση του σχετικού δείκτη σταθερά κάτω από 4%.

• Στην ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της τράπεζας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις ενέργειές της για την ψηφιοποίηση των παρεχόμενων προς τους πελάτες της υπηρεσιών και στην αυτοματοποίηση διαδικασιών ώστε να προσφέρει εξατομικευμένες και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες με ταχύτητα και ασφάλεια.

Διαβάστε ακόμα:

SpaceX: Επιτυχής προσεδάφιση του πρωτότυπου του πυραύλου-φορέα Starship

Tι αγόρασε η Μελίντα Γκέιτς τρεις εβδομάδες πριν από την ανακοίνωση του διαζυγίου

Κορωνοϊός: «Χτίζεται» το τείχος ανοσίας – Μέχρι τέλος Μαΐου το 1/5 των πολιτών θα έχει πλήρη θωράκιση (vid)