Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» βρίσκεται η Attica Bank, αφού σχεδόν εννέα μήνες μετά την πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι μέτοχοί της αδυνατούν να συμφωνήσουν σε μία σειρά από βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την εξυγίανσή της, παρά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

Χθες, Τρίτη, παρήλθε άκαρπη ακόμη μία προθεσμία – από τις πολλές που έχει δώσει το τελευταίο διάστημα η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) – για την υποβολή των business και capital plans, με τους μετόχους να δίνουν εκ νέου ραντεβού για σήμερα, Τετάρτη, προκειμένου το αργότερο έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας να έχει βγει… λευκός καπνός. «Υπάρχουν ανοιχτά αρκετά ζητήματα, είναι, ωστόσο, θέμα χρόνου να επιτευχθεί συμφωνία», τονίζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, αρνούμενες να παραδεχθούν πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και Ellington – ΤΜΕΔΕ έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο.

Πιο αναλυτικά, οι δύο πλευρές, ενώ είχαν συμφωνήσει σε μία κεφαλαιακή «ένεση» πέριξ των 600 εκατ. ευρώ – που, όμως, απέχει παρασάγγας από τις εκτιμήσεις της ΤτΕ, οι οποίες τοποθετούν τον πήχη της νέας ΑΜΚ στα 450 εκατ. ευρώ – εντούτοις διαφώνησαν στη διάρθρωση των μετοχικών τους ποσοστών, μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου. Διαφωνία υπήρξε, επίσης και για τις τιτλοποιήσεις, Omega, ύψους 1,3 δισ. ευρώ και Astir I και ΙΙ, αξίας 320 και 370 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το συνολικό κόστος των οποίων – συμπεριλαμβανομένης και της Metexelixis που, όμως, θα μείνει εκτός «Ηρακλή» – σύμφωνα με το πόρισμα της DBRS, «αγγίζει» τα 500 εκατ. ευρώ. Ο «σκόπελος» πιθανότατα θα ξεπεραστεί με τις τμηματικές ΑΜΚ, να γίνει, δηλαδή, μία, ύψους έως 450 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του χρόνου και να ακολουθήσει μία δεύτερη τον επόμενο χρόνο, γεγονός που θα διαμορφώσει ανάλογα και τα ποσοστά. Υπενθυμίζεται πως σήμερα το ΤΧΣ κατέχει ποσοστό 63,1% (από 68,2%), το σχήμα ΤΜΕΔΕ- Ellington 24,6% (14,7% το ΤΜΕΔΕ και 9,9% η Ellington/Rinoa) και ο e-ΕΦΚΑ 10,3%.

Το plan B

Σε περίπτωση, πάντως, μη επίτευξης συμφωνίας των μετόχων το αργότερο έως την προσεχή Παρασκευή η διοίκηση της τράπεζας έχει διαμηνύσει πως θα ενεργοποιήσει το plan B. «Σε αξιολόγηση των εναλλακτικών της επιλογών για σκοπούς κατάρτισης αφενός, του πλάνου κεφαλαιακών ενεργειών και αφετέρου, του επιχειρηματικού σχεδίου, βρίσκεται η διοίκηση της Attica Bank», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, με τις πληροφορίες να «δείχνουν» προς την πλευρά νέου στρατηγικού επενδυτή.

Διαβάστε ακόμη

Φαμπρίτσιο Γκαβέλι: Η ανανεωμένη Danone και το πλάνο επενδύσεων στην Ελλάδα

Ρεύμα: Κάτω από τα 60 λεπτά η τιμή της κιλοβατώρας στο σύνολο σχεδόν της αγοράς

Τα γκάλοπ, οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τα νέα Αττικά κόλπα και η νέα επένδυση του Γερμανού