Τη θέση του ΤΜΕΔΕ που στο… παρά πέντε αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, της Attica Bank θα πάρουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, όπως έγραψε πρώτο το dark room, καλύπτοντας ένα ποσό πέριξ των 40 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newmoney, το back-up plan ενεργοποιήθηκε χθες, Τρίτη, κατόπιν της γνωστοποίησης από πλευράς του ΤΜΕΔΕ ότι δεν προτίθεται να καλύψει το ποσό των 40 εκατ. ευρώ που του αναλογούσε με βάση το ποσοστό που κατέχει στην τράπεζα, γεγονός που σημαίνει ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ αυτό θα υποστεί απίσχναση (dilution). Έτσι, το νέο μετοχολόγιο της τράπεζας θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα συνεισφέρει 329 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το ποσοστό του στο 69,5%.
  • H Thrivest, από κοινού με την Παγκρήτια Τράπεζα, θα διαθέσουν περί τα 64 εκατ. ευρώ.
  • e-EΦΚΑ θα συνδράμει με ένα ποσό πέριξ των 40 εκατ. ευρώ (ποσοστό 8,40%).

«Η αντικατάσταση του ΤΜΕΔΕ με τις τέσσερις τράπεζες αφενός, αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο εγχείρημα και αφετέρου, εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η οποία θα οδηγήσει – σε δεύτερο χρόνο – στη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα», σχολιάζουν στο newmoney αρμόδιες πηγές, σημειώνοντας πως μέχρι αργά το βράδυ θα υπάρξουν σχετικές – πλήρως διευκρινιστικές – ανακοινώσεις. Υπενθυμίζεται πως με βάση το μνημόνιο συναντίληψης που υπογράφηκε πρόσφατα από όλους τους εμπλεκόμενους προβλέπει εκτός από την κάλυψη της επικείμενης ΑΜΚ και τη συγχώνευση της Attica Bank με την Παγκρήτια Τράπεζα (σ.σ. η οποία βρίσκεται σε διαδικασία απορρόφησης, τόσο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, όσο και του ελληνικού «βραχίονα» της HSBC), γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα τράπεζα να διεκδικήσει τη θέση της ως ο πέμπτος πόλος του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα, σήμερα λήγει η περίοδος διαπραγμάτευσης του δικαιώματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης να διαρκεί έως και τις 24 Απριλίου. Οι νέες μετοχές θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 28 Απριλίου. Σημειώνεται πως προβλέπεται η έκδοση έως 35.062.731 νέων, κοινών, άυλων, ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,05 ευρώ/εκάστης, με καταβολή μετρητών και η διάθεση αυτών, με τιμή 13,50 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη

Fitch: Δεν επηρεάζονται οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών από τo «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά

Ομόλογα: Προεκλογικό «ταγκό» στις αγορές με νέες επανεκδόσεις

Η υπόθεση Γεωργούλη (και τα ανεξήγητα), οι άρες μάρες (Αντωνάρες), το τραπεζικό κοστουμάκι, οι συναλλαγές Suez – Heliopolis και ο γάτος του Μπλε Κέδρου