Στα ραντάρ των ξένων επενδυτών, θεσμικών αλλά και στρατηγικών, έχουν μπει το τελευταίο διάστημα οι ελληνικές τράπεζες, τα θεμελιώδη μεγέθη των οποίων έχουν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με πριν από μερικά χρόνια.
Σύμφωνα με την κυρία Χριστίνα Αναγνωσταρά, Managing Director Investment Banking της AXIA Ventures Group, το διεθνές ενδιαφέρον εδράζεται κυρίως σε δύο λόγους:

Κατ’ αρχάς, όλες οι τράπεζες και δη οι συστημικές έχουν επιτελέσει ένα σημαντικό έργο, επιστρέφοντας σε κερδοφορία, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους και έχοντας εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκιά τους. «Το γ’ τρίμηνο του 2022 η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών κυμάνθηκε μεταξύ 6,6%% και 11,5%, με τις διοικήσεις στις τηλεδιασκέψεις με τους αναλυτές να αναθεωρούν προς τα πάνω τους στόχους για 7% με 11% για το σύνολο του φετινού έτους», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «business stories».

Επιπλέον, οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές είναι πολύ πιο ελκυστικές. «Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο με έναν δείκτη P/TBV στο 0,41x και PE στο 4x, έναντι 0,61x και 6,2x για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές σε επίπεδα κερδοφορίας του 2024», προσθέτει, εκτιμώντας πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την πιθανή ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.

Οπως εξηγεί η κυρία Αναγνωσταρά, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι πάρα πολύ σημαντική, γιατί, αφενός, θα επιτρέψει σε long term επενδυτές που δεν «κοίταζαν» Ελλάδα, να έρθουν στη χώρα μας για επενδύσεις και, αφετέρου, θα μειώσει το κόστος του δανεισμού, τόσο για τον δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις τράπεζες. «Μέχρι στιγμής, όλες οι αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι πολύ θετικές, παρά την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό, γεγονός που συνηγορεί υπέρ της ανάκτησής της, έστω και μετά τις εκλογές. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί, αξιοποιώντας και τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», εξηγεί.

Κόκκινα δάνεια

Την άποψη ότι ο αντίκτυπος από τη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων θα είναι μικρότερος για την Ελλάδα εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκφράζει η κυρία Αναγνωσταρά, εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι νέες χορηγήσεις έχουν γίνει με πολύ διαφορετικά πιστοληπτικά κριτήρια συγκριτικά με το παρελθόν.

«Πλέον οι τράπεζες είναι πιο προσεκτικές, περισσότερο επιλεκτικές, γεγονός που απομακρύνει τον κίνδυνο τα νέα αυτά δάνεια να εμφανίσουν αρρυθμίες», τονίζει και προσθέτει: «Όσον αφορά κάποια ρυθμισμένα του παρελθόντος ίσως να προκύψουν κάποιες καθυστερήσεις, αλλά δεν πιστεύω ότι η επίπτωση θα είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες χώρες. Μην ξεχνάμε ότι πιστωτική επέκταση έχουμε τα τελευταία χρόνια. Αρα, για περίπου 10 με 12 χρόνια οι τράπεζες ήταν μετρημένες στη ρευστότητα που διοχέτευαν στην αγορά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η πλειονότητα των δανείων στα βιβλία των τραπεζών έχει ήδη διανύσει μια 10ετία-15ετία, με τις ίδιες να έχουν κάνει σημαντική απόσβεση του κινδύνου τους».

Το event στην Αθήνα

Κάθε χρόνο -με εξαίρεση τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω πανδημίας- η AΧΙΑ διοργανώνει ένα event, αντίστοιχο αυτού που έλαβε χώρα τις αμέσως προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, το οποίο απευθύνεται σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το θέμα αυτή τη φορά ήταν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και, σύμφωνα με την κυρία Αναγνωσταρά, έτυχε μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά και προσέλκυσης διεθνών επενδυτικών σχημάτων. «Τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα, οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει τρέξει όλο αυτό το διάστημα, σε συνδυασμό με το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, κάνουν τους επενδυτές να τη βλέπουν σαν έναν ασφαλή χώρο για να τοποθετηθούν.

Ήδη το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο, ειδικά σε τομείς όπως τα ακίνητα, ο τουρισμός, η ενέργεια, τα logistics και οι υποδομές. Σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που πλήττεται σημαντικά από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την ενεργειακή κρίση αλλά και τον πληθωρισμό, η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση», αναφέρει, υπογραμμίζοντας πως ναι μεν οι επερχόμενες εκλογές αυξάνουν το πολιτικό ρίσκο, εντούτοις στις συζητήσεις με τους επενδυτές δεν έχει διαφανεί -τουλάχιστον προσώρας- κάποια ουσιαστική ανησυχία.

Αφοσίωση στην ελληνική αγορά

«Από την ίδρυσή της η AXIA παρέμεινε αφοσιωμένη στην εγχώρια αγορά, έχοντας αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ομάδα επενδυτικής τραπεζικής στην Ελλάδα». Αυτό σημειώνει η Μanaging Director Investment Banking της AXIA, υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα της εταιρείας να παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.

«Σε αυτό το κομμάτι έχουμε κάνει πολλά βήματα και είμαστε πρωτοπόροι στον επαναπατρισμό στελεχών από το εξωτερικό, με μεγάλη εμπειρία στην επενδυτική τραπεζική. Επίσης, τρέχουμε ένα internship πρόγραμμα, το οποίο ανανεώνεται κάθε τρίμηνο και έχει τρομερή απήχηση στα νεότερα παιδιά που επιθυμούν να λάβουν την απαιτούμενη εκπαίδευση. Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 180 νέοι, αποκτώντας μία εκ των έσω ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας της επενδυτικής τραπεζικής και της αγοράς», τονίζει.

Προσφάτως δε, η AXIA διακρίθηκε από το Euromoney ως «Market Leader» στην επενδυτική τραπεζική στην Ελλάδα. Η αξιολόγηση έγινε κατόπιν συγκέντρωσης ποιοτικών, αλλά και ποσοτικών δεδομένων, από πελάτες και εταιρείες, εξετάζοντας συνολικά τη συνεισφορά της στην οικονομία, επιχειρηματικά και κοινωνικά. «Το τελευταίο έχει μεγάλη σημασία για εμάς, δεδομένου ότι έχουμε πολύ αναπτυγμένο το αίσθημα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης», προσθέτει η κυρία Αναγνωσταρά.

Η ναυτιλία

Ιδιαίτερα ενεργή στον κλάδο της ναυτιλίας εμφανίζεται η ΑΧΙΑ, προσφέροντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιλεγμένους πελάτες για αναχρηματοδοτήσεις δανείων, εύρεση κεφαλαίων, αγορά πλοίων, στόλων ή ακόμη και εταιρειών κ.ο.κ. Ενδεικτικά, αναφέρεται η εξαγορά της United Arab Chemical Tankers, εταιρείας στο Ντουμπάι, από την United Overseas Group, μέσω μιας πρωτοποριακής αντίστροφης τριγωνικής συγχώνευσης. «Δεδομένου ότι το 90% των παγκόσμιων φορτίων μετακινείται μέσω θαλάσσης, με το μερίδιο των ελληνόκτητων πλοίων να αγγίζει το 21%, η ναυτιλία αποδεικνύεται ένας από τους πλέον σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και για στρατηγικούς λόγους. Τώρα με την ενεργειακή κρίση δε, ο ρόλος της ναυτιλίας έχει αναβαθμιστεί σημαντικά στην προμήθεια ενέργειας καθώς και στην εφοδιαστική αλυσίδα», καταλήγει η κυρία Αναγνωσταρά.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: «Ημέρα Αγγελόπουλων» με 11 σφυριά για ακριβά ακίνητα στα Ανάκτορα και στα βόρεια προάστια (pics)

Τα «κρυφά» μηνύματα της Goldman Sachs για Ελλάδα – Τι βλέπει για ανάπτυξη και επενδυτική βαθμίδα το 2023 (γραφήματα)

Τα… μυστήρια των υποκλοπών, τα βάσανα του Πόλσον, το πάρτι στην Εκάλη και το «σφυρί» στην Παλαιά Πεντέλη