Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τα προηγούμενα stress tests το 2015. Εκτοτε, συγκέντρωσαν σχεδόν 15 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια. Εξακολουθεί να υπάρχει βέβαια «τεράστιο πρόβλημα» με τα κόκκινα δάνεια, όπως αναφέρει και η επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί.

Τι αναμένουν όμως οι αναλυτές από τεστ αντοχής που είναι σε εξέλιξη και τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται εντός του Μαΐου;

Ως γνωστόν, οι ελληνικές τράπεζες υπόκεινται στα stress tests πριν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γιατί η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο και, τόσο οι αγορές, όσο και οι πιστωτές της, θέλουν να βεβαιωθούν ότι το ελληνικό χρηματοοικονομικό σύστημα μπορεί να σταθεί στα δικά του πόδια.
 
«Υπάρχει ανησυχία στις αγορές ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα βρεθούν προ κάποιας έκπληξης  για τουλάχιστον μια ή δύο τράπεζες», αναφέρει ο δ/ντής της επενδυτικής τραπεζικής της  AXIA Ventures Group, Jonas Floriani, μιλώντας στο CNBC.

Αν εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα σε τουλάχιστον μια από τις τέσσερις τράπεζες, οι άλλες τρεις θα έχουν και αυτές συνέπειες καθώς λειτουργούν μέσα στην ίδια οικονομία, αναφέρει το πρακτορείο, συμπληρώνοντας ότι θα υπήρχε διάχυση του προβλήματος σε όλο το σύστημα, κάνοντας πιο δύσκολο για τα άλλα τραπεζικά ιδρύματα να δανειστούν χρήματα από άλλες τράπεζες.
«Θα ήθελα να πιστεύω ότι η ρυθμιστική αρχή θα είναι λογική, ωστόσο το τραπεζικό σύστημα χρήζει επιδιόρθωσης», σημειώνει ο  Floriani, αναφερόμενος στο υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων που υπάρχουν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών.

«Κοντά στο 50%, η Ελλάδα έχει την υψηλότερη αναλογία NPLs στην ευρωζώνη. Και αυτό αποτελεί τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε εξάλλου η κα. Νουί.

Το ευχάριστο είναι πως  η καθεμιά από τις 4 συστημικές τράπεζες έχει ένα σχέδιο μείωσης των επισφαλών δανείων και αυτό καθιστά κάποιους αναλυτές αισιόδοξους σε ό,τι αφορά τα stress testst

Ο Κωνσταντίνος Μανωλόπουλος, διευθυντή έρευνας της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG) αναφέρει πως είναι δύσκολο να προβλέψουμε το αποτέλεσμα των stress tests, ωστόσο αναγνωρίζει την πολύ  ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση των τραπεζών. Ο ίδιος σημειώνει ότι το βασικό σενάριο για τα τεστ το 2015 – που προέβλεπαν ύφεση 2,3% για εκείνη τη χρονιά – ήταν πιο δραματικό από την ύφεση του 1,3% που υπάρχει στο πιο συντηρητικό σενάριο των τωρινών τεστ.

Αυτό, όπως λέει, δείχνει ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ό,τι τρία χρόνια πριν.

Σύμφωνα με τον  Floriani  της AXIA Ventures Group η πολιτική αβεβαιότητα που υπήρχε στο παρελθόν έχει μειωθεί προς ώρας και οι τράπεζες θα καταφέρουν να περάσουν από τα stress tests χωρίς ανάγκη για φρέσκα κεφάλαια. Εξ ου  και η σύσταση «αγοράς» που δίνει για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα πάντως  με τον Ricardo Garcia, επικεφαλής οικονομολόγο της UBS για την Ευρωζώνη, οι προσπάθειες μπορεί να μην αρκέσουν για τις ρυθμιστικές αρχές. Κι αυτό, γιατί όπως αναφέρει, τα  stress tests θα φανερώσουν ένα κενό στις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών, αν και όχι δραματικών διαστάσεων  δεδομένου ότι στο θέμα υπάρχουν και πολιτικές συνιστώσες.
Εν κατακλείδι, οι αγορές θα παρακολουθήσουν το αποτέλεσμα των τεστ αντοχής για να καταλάβουν τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι: εάν οι πιστωτές δηλαδή αναγκάσουν την Αθήνα να ζητήσει κάποια πρόσθετη οικονομική και τεχνική υποστήριξη μετά τον Αύγουστο. Μια αρνητική έκβαση στα στρες τεστ θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώση των μετοχών και σε αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.