(last update: 22:47)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Credit Suisse, το θέμα της οποίας απασχόλησε το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της ελβετικής κυβέρνησης, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το απόγευμα του Σαββάτου, με κεντρικό ζήτημα τη διάσωση της τράπεζας, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung.

Στη συνεδρίαση υπό τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Ελβετίας συμμετείχαν αρκετοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες.

Την ίδια ώρα, στη σκιά της συνεδρίασης, οι «Financial Times», σε δημοσίευμά τους υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει τη διαδικασία συγχώνευσης μεταξύ της UBS και της Credit Suisse.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η UBS, η Credit Suisse και η ελβετική ρυθμιστική αρχή τραπεζών Finma βιάζονται να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία συγχώνευσης ακόμη και απόψε το βράδυ.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε δημοσιεύσει ότι η UBS ζητά εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση για την κάλυψη πιθανών μελλοντικών κινδύνων, προκειμένου να προχωρήσει σε συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse Group.

Παράλληλα άλλο δημοσίευμα, του πρακτορείου, υποστηρίζει ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία

Σύμφωνα με το Bloomberg, στις συζητήσεις για την εξεύρεση λύσης συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος της BlackRock Philipp Hildebrand.

Η τριάδα πίσω από την ομάδα των διαπραγματεύσεων

Μία πολιτικός, ένας οικονομολόγος και ένας μαθηματικός είναι μεταξύ των ανθρώπων που θα κρίνουν την τύχη της τράπεζας και θα καθορίσουν το μέλλον της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, είναι μία μικρή ομάδα προσωπικοτήτων, ενώ κάποιοι από τους βασικούς διαπραγματευτές είναι:

Η 59χρονη Karin Keller-Sutter, υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας για λιγότερο από τρεις μήνες. Μέλος των φιλελευθέρων υπέρ των επιχειρήσεων της χώρας, είναι μέλος της επταμελούς κυβέρνησης από το 2019 και δραστηριοποιείται στην πολιτική για 30 χρόνια. Πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ασφαλιστικής εταιρείας Baloise Holding AG.

Ο Urban Angehrn, γεννημένος το 1965, ηγείται της ελβετικής Εποπτικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Αγοράς (FIMMA) από τον Νοέμβριο του 2021. Εργάστηκε για 14 χρόνια στη Zurich Insurance και προηγουμένως ως επικεφαλής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Winterthur. Πριν από αυτό, πέρασε 11 χρόνια από την Credit Suisse First Boston και την JPMorgan Chase & Co. Απέκτησε μεταπτυχιακό στη φυσική από το ETH Zurich πριν ολοκληρώσει το διδακτορικό του στα μαθηματικά από το Χάρβαρντ.

Ο Thomas Jordan, 60 ετών, είναι επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας από τον Απρίλιο του 2012. Κατά τη διάρκεια της εποχής του, οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε μια φάση εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, με τα χαμηλότερα επιτόκια και νομισματικές παρεμβάσεις στον κόσμο. Σπούδασε οικονομικά και επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζική κρίση: Πόσο «οχυρωμένες» είναι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες

Η Goldman Sachs «ψαλιδίζει» τη σύστασή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Γιώργος Προκοπίου προς εργαζόμενους: «Έχω μεγάλα σχέδια για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά»