Οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς) ανακοίνωσαν αθροιστικά καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023, μειωμένα κατά 22% σε ετήσια βάση (ΥοΥ), αν και το Α΄ εξάμηνο του 2022 περιλάμβανε σημαντικά θετικά εφάπαξ στοιχεία που αποδίδονται σε εμπορικά και λοιπά έσοδα. Αυτό αναφέρει ο καναδικός οίκος αξιολογήσεων DBRS για τις ελληνικές τράπεζες, σχολιάζοντας ότι η βελτίωση λειτουργικής απόδοσης και προφίλ κινδύνου στηρίζουν την κεφαλαιοποίηση.

«Τα υψηλότερα βασικά έσοδα, ο έλεγχος του κόστους και τα χαμηλότερα πιστωτικά κόστη στήριξαν τα αποτελέσματα το α’ εξάμηνο του 2023» αναφέρει σε report του ο Αντρέα Κοστάντσο, αντιπρόεδρος της ομάδας της DBRS Morningstar. «Αναμένουμε επιβράδυνση του NII τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας την άποψή μας για επιβράδυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς και την πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και την εισαγωγή από τον Μάιο του 2023 ενός ανώτατου ορίου επιτοκίου για τα εξυπηρετούμενα εγχώρια στεγαστικά δάνεια λιανικής».

Το α΄ εξάμηνο 2023 οι ελληνικές τράπεζες  παρουσίασαν ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) με οφέλη από την ταχεία αύξηση των επιτοκίων παρά τον χαμηλότερο όγκο νέων δανείων, καθώς και υψηλότερες καθαρές προμήθειες. Η λειτουργική αποδοτικότητα παρέμεινε ισχυρή.

«Αναμένουμε ότι το NII θα επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα, αντανακλώντας τη δική μας την άποψή μας για επιβράδυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθώς και την πιθανή αύξηση του κόστους χρηματοδότησης και την εισαγωγή από τον Μάιο του 2023 ενός ανώτατου ορίου επιτοκίου στα εγχώρια ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια λιανικής που εκτελούνται», σημειώνουν οι αναλυτές.

Το α’ εξάμηνο του 2023, το ετησιοποιημένο κόστος κινδύνου ήταν σύμφωνο με το 2022, αλλά κάτω από τα πολύ υψηλά επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος. «Βλέπουμε ότι το CoR πιθανότατα θα αυξηθεί από το επίπεδο του πρώτου εξαμήνου του 2023, αντανακλώντας τα υψηλότερα στοιχεία ενεργητικού κινδύνους ποιότητας περιουσιακών στοιχείων.

Οι άφθονες και σταθερές καταθετικές βάσεις επέτρεψαν στις ελληνικές τράπεζες να διατηρήσουν μια άνετη θέση ρευστότητας παρά τις αποπληρωμές του TLTRO III.

Η συνεχής οργανική δημιουργία κεφαλαίων το α΄ εξάμηνο του 2023 ενίσχυσε την κεφαλαιοποίηση, ωστόσο η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει σχετικά αδύναμη.

Όπως σημειώνει ο οίκος, η επιτάχυνση της μείωσης του κινδύνου επηρέασε σημαντικά την κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2020 και το 2021, ωστόσο η κεφαλαιακή θέση του τομέα έχει ενισχυθεί έκτοτε.

Στο τέλος Ιουνίου 2023, ο μέσος  δείκτης CET1 ήταν 14,6%, ενώ ο μέσος δείκτης συνολικού κεφαλαίου ήταν 17,8%, από 11,8% και 14,5% στο τέλος του 2021. Αυτό το επίπεδο των κεφαλαιακών δεικτών εξασφαλίζει ικανοποιητικά «κεφαλαιακά μαξιλάρια περίπου 480 μ.β. και 320 μ.β. αντίστοιχα για τους δείκτες CET1 και Συνολικού Κεφαλαίου κατά την περίοδο των ελάχιστων απαιτήσεων του 2023. Ωστόσο, η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει σχετικά αδύναμη με τις αναβαλλόμενες πιστώσεις φόρου (DTC) να αντιπροσωπεύουν περίπου το 62% του κεφαλαίου CET1 στα τέλη Ιουνίου 2023. Με βάση την πρόσφατη διατηρήσιμη οργανική δημιουργία κεφαλαίων, οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούν διάλογο με τις ρυθμιστικές αρχές για την επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων από το 2024.

Ο οίκος σχολιάζει και τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests αναφέροντας ότι έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα για τις ελληνικές τράπεζες από ό,τι για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες τόσο στο βασικό, όσο και στο δυσμενές σενάριο.

Η αύξηση κεφαλαίου για τον δείκτη CET1 στο βασικό  σενάριο ήταν περίπου 360 μ.β. το 2025 , σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των
136 μ.β.

Σημειώνεται ότι η DBRS, ένας από τους τέσσερις «μεγάλους» τους οποίους λαμβάνει υπόψη στις αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  άρα καθοριστική και αυτή μαζί με Fitch, Standrard&Poor’s και Moody’s, για το πότε η Ελλάδα θα πάρει επενδυτική βαθμίδα, αναμένεται να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία στις 8 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε ακόμη

Η εταιρεία του Τόνι Μπλερ στην Ελλάδα

Ρεκόρ κλοπών σε παπούτσια Air Jordan της Nike σε αποθήκες, τρένα και φορτηγά μεταφορικών

Πώς μπορούμε να “αποτοξινωθούμε” από τα social media – Ο ρόλος της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ