Σε νέους, πιο διευκολυντικούς κανόνες για τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών, συμφώνησαν την Τετάρτη τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια κίνηση που στοχεύει να βοηθήσει χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που έχουν τεράστιους σωρούς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μια δεκαετία μετά από την οικονομική κρίση του 2008, τα επισφαλή δάνεια εξακολουθούν να περιορίζουν την ικανότητα δανεισμού πολλών τραπεζών της ζώνης του ευρώ και, ως εκ τούτου, να υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε την Τετάρτη απροσδόκητα «μαλακώνει» τις νομοθετικές αλλαγές που πρότεινε το Μάρτιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά χρειάζεται ακόμη την έγκριση του κοινοβουλίου της ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι τράπεζες θα έχουν περισσότερο χρόνο να διαθέσουν χρήματα για να καλύψουν πιθανές ζημίες από επισφαλή δάνεια.

Τα κράτη υποστήριξαν την παράταση του χρόνου στον οποίο οι τράπεζες πρέπει να καλύψουν νέα ακάλυπτα, πιο ριψοκίνδυνα δάνεια που γίνονται επισφαλή, σε τρία χρόνια, από τα δύο.

Συμφώνησαν επίσης να αναβάλουν την εφαρμογή των νέων προϋποθέσεων. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί να ισχύσουν από τον Μάρτιο του 2018, πράγμα που σημαίνει ότι οι τράπεζες θα είχαν μέχρι το Μάρτιο του 2020 να καλύψουν πλήρως τις ζημίες από ακάλυπτα χρέη.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συμφώνησαν ότι μόνο τα δάνεια που θα εκδοθούν μετά τη θέσπιση των νέων κανόνων θα υπόκεινται στις νέες προϋποθέσεις, παρέχοντας αποτελεσματικά στις τράπεζες περισσότερα από τρία χρόνια για να καλύψουν τις ζημίες από αυτά τα δάνεια.

Η ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων κανόνων θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιτευχθεί συμφωνία με τους νομοθέτες της ΕΕ.

Επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που εξασφαλίζονται με ακίνητη περιουσία θα πρέπει να καλυφθούν πλήρως σε εννέα χρόνια αντί για οκτώ.

Σε μια παραχώρηση σε κράτη, όπως η Γερμανία, που ήθελαν αυστηρότερους κανόνες, οι τράπεζες θα έχουν επτά χρόνια, αντί για οκτώ, για να δημιουργήσουν μια δικλείδα που θα καλύπτει πλήρως τα νέα επισφαλή δάνεια που εξασφαλίζονται με κινητά περιουσιακά στοιχεία.

«Ανάσα» για Ελλάδα και Ιταλία

Οι αλλαγές αποτελούν σημαντική επιτυχία για την Ιταλία, η οποία έχει ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις τράπεζες για την οικοδόμηση ενός «μαξιλαριού» έναντι των επισφαλών δανείων, φοβούμενη ότι το πολύ σύντομο χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές τράπεζές της.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο μόλις το 3,6% του συνόλου των δανείων σε τράπεζες της ΕΕ. Στην Ελλάδα, όμως, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των δανείων και στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ, σχεδόν το 10%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιταλικές και ελληνικές ανησυχίες, τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ώστε να δοθεί μεγαλύτερη διάρκεια στις τράπεζες, παρά τις προσκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να θέσει αυστηρότερους στόχους.

Παρά τη σταδιακή μείωσή τους, οι τράπεζες της ευρωζώνης εξακολουθούν να κατέχουν χρέη 731 δισ. ευρώ. που ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ανακτήσουν, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΚΤ.