«Εκρηκτικό» αποδείχθηκε το ντεμπούτο για το placement της Εθνικής Τράπεζας, με τη ζήτηση την πρώτη ημέρα διάθεσης του 20%+2% των μετοχών που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ξεπερνά τα 6,2 δισ. ευρώ, γεγονός που αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης», όχι μόνο προς την τράπεζα, αλλά και εν γένει την ελληνική οικονομία.

Λίγες ώρες μετά την επένδυση της UniCredit στην Alpha Bank, την πρώτη μεγάλου ευρωπαϊκού τραπεζικού Ομίλου σε ελληνική τράπεζα μετά από 17 χρόνια, έρχεται και η επενδυτική… φρενίτιδα γύρω από τις μετοχές της ΕΤΕ για να επιβεβαιώσουν αυτό που οι οίκοι αξιολόγησης βλέπουν και προχωρούν σε αναβαθμίσεις: η Ελλάδα έχει αφήσει για τα καλά πίσω της την 10ετή οικονομική κρίση και, έχοντας ένας υγιές και ισχυρό τραπεζικό σύστημα, μπορεί να προσδοκά σε περαιτέρω ανάπτυξη κόντρα σε ένα υφεσιακό παγκόσμιο περιβάλλον.

«Η υπερκάλυψη κατά 6,2 φορές ήταν εντυπωσιακή, με την κάθε προσφορά να είναι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ο στόχος του ενός δισ. ευρώ δε, που είχαν θέσει οι ανάδοχοι καλύφθηκε στα πρώτα 15 λεπτά της έκδοσης», σχολιάζουν πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία, τονίζοντας πως εφόσον η «κούρσα» της δημόσιας προσφοράς της ΕΤΕ συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς σήμερα και αύριο που είναι και η τελευταία ημέρα διάθεσης, τότε αδιαμφισβήτητα θα πρόκειται για την πλέον επιτυχημένη ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποεπένδυσης του Ταμείου. «Πολλοί από αυτούς που συμμετείχαν στη χθεσινή διαδικασία θα επιστρέψουν το διήμερο, για να αυξήσουν τις μετοχές τους, οπότε η κάλυψη θα είναι υψηλότερη», προσθέτουν. Υπενθυμίζεται πως το ΤΧΣ έλαβε την απόφαση να διαθέσει μέσω δημόσιας προσφοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό μερίδιο, ύψους 20% (έως 182.943.031 μετοχές, το 15% των οποίων θα κατανεμηθεί σε Έλληνες και το υπόλοιπο σε ξένους επενδυτές), το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί κατά 2% εάν υπήρχε ισχυρή ζήτηση, όπως και συνέβη ήδη από τις πρώτες ώρες της χθεσινής ημέρας.

Σε αντίθεση δε, με ό, τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, ο εγχώριος τραπεζικός τομέας και κατ’ επέκταση η Ελλάδα φαίνεται να μπαίνουν εκ νέου στα «ραντάρ» πιο μεσο-μακροπρόθεσμων επενδυτών. Στο βιβλίο προσφορών της ΕΤΕ, άλλωστε, φέρεται να έχουν δώσει το «παρών» όλα τα μεγάλα ξένα funds του εξωτερικού, αλλά και θεσμικοί επενδυτές και family offices πολλών ισχυρών Ελλήνων. Υπενθυμίζεται ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, τόσο η κυβέρνηση και το ΤΧΣ, όσο και η διοίκηση της ΕΤΕ, βρίσκονταν σε διαρκείς συναντήσεις με εκπροσώπους της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις οικονομικές επιδόσεις και κυρίως τις προοπτικές της τράπεζας, αλλά και συνολικά της οικονομίας και βολιδοσκοπώντας τυχόν ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στη διαδικασία αποεπένδυσης. Οι σχετικές συναντήσεις δε, κράτησαν μέχρι και στο παρά πέντε του placement, όπως έγραψε το newmoney για τα γεύματα εργασίας που παρέθεσαν στο Μέγαρο Μελά ο CEO, κ. Παύλος Μυλωνάς, ο γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής, κ. Βασίλης Καραμούζης και ο CFO, κ. Χρίστος Χριστοδούλου, σε 30 Έλληνες επιχειρηματίες.

Η τιμή της μετοχής

Όσον αφορά στο ύψος του τελικού τιμήματος ανά μετοχή, αυτό αναμένεται να κλείσει στο ανώτατο όριο των 5,44 ευρώ (σ.σ. με βάση το ενημερωτικό δελτίο η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από πέντε ευρώ ούτε υψηλότερη από 5,44 ευρώ), στα επίπεδα, δηλαδή, που διαπραγματεύτηκε η ΕΤΕ την Παρασκευή 10/11, ήτοι την τελευταία συνεδρίαση πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. «Η μετοχή, φυσικά, ανέβηκε στα 5,8 ευρώ στο χθεσινό κλείσιμο, αλλά είναι απολύτως αποδεκτό για την αγορά η δημόσια προσφορά να κλείσει πιο χαμηλά, δεδομένου ότι κατά κανόνα όταν διατίθενται μετοχές με τη διαδικασία του book building οι επενδυτές τις αποκτούν με discount», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Πολλοί, πάντως, ήταν εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν απευθείας αγορές σε τιμή πάνω από το βιβλίο, διασφαλίζοντας έτσι, την απόκτηση μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, το τελικό τίμημα για την πώληση του 22% της ΕΤΕ από το ΤΧΣ αναμένεται να προσεγγίσει το 1,1 δισ. ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στέλνει ηχηρό μήνυμα για τη δυναμική και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενώ επί της ουσίας επισφραγίζει την «ολική επαναφορά» της ελληνικής οικονομίας στις διεθνείς αγορές, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα επόμενα βήματα

Το βιβλίο για το 20%+2% της ΕΤΕ κλείνει αύριο, Πέμπτη, στις 16.00 το απόγευμα. Από εκεί και πέρα:

  • Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, τόσο της ελληνικής, όσο και της διεθνούς δημόσιας προσφοράς, έτσι ώστε
  • Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου να πιστωθούν οι μετοχές στους λογαριασμούς των επενδυτών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνδυαστικής προσφοράς το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από το 40,39% σήμερα στο 18,39% ή 168.231.441 μετοχές, οι οποίες βάσει Νόμου δεν είναι δυνατόν να διατεθούν πριν την παρέλευση 6μήνου. Αυτός ο περιορισμός, όπως εξηγούν στο newmoney αρμόδιες πηγές, ισχύει μόνο για τις συναλλαγές που αφορούν στην ίδια τράπεζα και άρα, το Ταμείο θα μπορούσε κάλλιστα να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει στην Τράπεζα Πειραιώς. Η αποεπένδυση από την τελευταία, βέβαια, τοποθετείται χρονικά το 2024 και πιθανότατα μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το σύνολο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε ακόμη

Ο Stefanos συνεχίζει τις promenade, η Έφη ετοιμάζεται και ο Πέτρος Κόκκαλης φεύγει, η Εθνική έσπασε τα κοντέρ, η «αποχώρηση» του υποδιοικητή και το βαρύ κλίμα στην ασφαλιστική

Προς αξιοποίηση δύο mega εκτάσεις στο «Ελ. Βενιζέλος» – Σενάρια για εμπορικά και θεματικό πάρκο

Επαγγελματίες: Πώς και ποιοι (δεν) γλιτώνουν το τεκμαρτό εισόδημα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ