Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των τιτλοποιήσεων, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι εάν υπάρχουν αποκλίσεις στα business plans που είχαν υποβληθεί για τον «Ηρακλή Ι», έχουν ζητήσει από τους servicers οι θεσμοί, με τη σχετική ενημέρωση να πραγματοποιείται σήμερα, Τετάρτη, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, οι περισσότερες από τις συναλλαγές στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων αναφέρονται σε καταγγελμένα δάνεια, επομένως ένα μεγάλο μέρος των ανακτήσεων θα έπρεπε να έρθει μέσω ρευστοποιήσεων και πλειστηριασμών.

Δεδομένου, ωστόσο, ότι το βασικό «όπλο» των εταιρειών διαχείρισης που δεν είναι άλλο από τους πλειστηριασμούς έχει τεθεί εκτός ήδη από τον περασμένο Μάρτιο θεωρείται βέβαιο πως αυτοί οι στόχοι έχουν ήδη εκτροχιαστεί, με τους θεσμούς να προσπαθούν σε πρώτη φάση να «μετρήσουν» την ζημιά.

Δευτερευόντως, όπως είχε γράψει το newmoney, αναμένεται να θέσουν στην κυβέρνηση θέμα άρσης του γενικευμένου «παγώματος» των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Υπενθυμίζεται πως με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση οι πλειστηριασμοί «πάγωσαν» εκ νέου έως τις 13 Μαΐου, ενώ έως τις 31 Μαΐου προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από την πανδημία.

Για τα ευάλωτα νοικοκυριά, συνεχίζουν να αναστέλλονται έως 31 Μαΐου όλες οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι δανειστές, λοιπόν, αναμένεται να επανέλθουν στο επίμαχο θέμα με νέο αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην παρατείνει το γενικό «πάγωμά» τους πέρα από τις νέες προθεσμίες και να υιοθετηθούν εγκαίρως προσωρινές και πιο στοχευμένες λύσεις για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πέναλτι

Σε περίπτωση που οι servicers δεν καταφέρουν να εκτελέσουν τα business plans υπάρχουν συγκεκριμένα πέναλτι, τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους επενδυτές.

Βάσει Νόμου, για παράδειγμα, εφόσον οι καθαρές εισπράξεις από την έναρξη της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου υπολείπονται κατά 20% ή περισσότερο των καθαρών εισπράξεων που έχουν προϋπολογισθεί, θα αναβάλλεται η καταβολή τουλάχιστον του 20% της αμοιβής του διαχειριστή.

Παράλληλα, ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση ότι για δύο διαδοχικές περιόδους εκτοκισμού οι συνολικές καθαρές εισπράξεις από τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των τιτλοποιημένων απαιτήσεων υπολείπονται, κατά ποσοστό τουλάχιστον 30%, του συνολικού προϋπολογισθέντος ποσού καθαρών εισπράξεων των αντίστοιχων περιόδων.

Ο διαχειριστής μπορεί να αντικαθίσταται κατά τους όρους του προηγούμενου εδαφίου, εφόσον η κατάπτωση της εγγύησης ή η υστέρηση των καθαρών εισπράξεων οφείλεται σε δικό του πταίσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, servicers, αλλά και τράπεζες, έχουν αιτηθεί στην κυβέρνηση σειρά αλλαγών, οι οποίες θα μπορούσαν να περιληφθούν στον νέο Νόμο για τον «Ηρακλή ΙΙ» που αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Μεταξύ αυτών είναι η δυνατότητα αναθεώρησης των business plans, αλλά και η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος που μπορεί να φθάσει και τους 36 μήνες (σ.σ. από 12 μήνες όταν τέθηκε σε ισχύ ο αρχικός Νόμος και 24 μήνες μετά την πανδημία) σε περίπτωση μη επίτευξης των επίμαχων στόχων.

 

Διαβάστε ακόμη

Το άκαρπο ραντεβού στο γραφείο Αδώνιδος, οι… αθάνατοι Στέγγοι, το κινεζικό φέσι της Folli Follie και ο τραπεζίτης «κελεπούρι» της Ηρώδου Αττικού

Βαράγκης: Η D-Day για τη διάσωση… «δια χειρός Κυριάκου»

Τράπεζα Πειραιώς: Εκτός ταμπλό του ΧΑΑ η μετοχή λόγω reverse split – Πότε ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών