Μέχρι την ερχόμενη Τρίτη θα έχουν μπει οι υπογραφές μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) και των τραπεζών για τις συμβάσεις του δεύτερου κύκλου του Εγγυοδοτικού προγράμματος που έχει ως στόχο να στηρίξει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με εγγυημένα δάνεια άνω των δύο δισ. ευρώ, ώστε να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΝΜ, παρά το γεγονός ότι η ΕΑΤ αναλαμβάνει ρόλου κεντρικού φορέα υλοποίησης στο νέο «Εξοικονομώ», το χρονοδιάγραμμα όσον αφορά στο Εγγυοδοτικό παραμένει ως έχει, δηλαδή, μέχρι τις 20 Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις με τις τράπεζες για την κάλυψη πρωτίστως των επιχειρήσεων, οι οποίες έμειναν εκτός από τον πρώτο κύκλο του προγράμματος. Όπως τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤ, κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου, «στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι στο επόµενο στάδιο των προγραµµάτων να δοθεί έµφαση στη χρηματοδότηση µικρών και πολύ µικρών επιχειρήσεων», γεγονός που φέρεται, ωστόσο, να μετριάζει το ενδιαφέρον από πλευράς των τραπεζών. Τουλάχιστον αυτό αφήνουν να εννοηθεί πηγές της αγοράς, εκτιμώντας πως δύσκολα θα εξαντληθεί ο προϋπολογισμός για τη δεύτερη φάση του προγράμματος. Υπενθυμίζεται πως το ανώτατο ποσό, που μπορεί να ζητήσει μία επιχείρηση, διαμορφώνεται βάσει μίας εκ των παρακάτω παραμέτρων:

το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους (συμπεριλαμβανομένων των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και του κόστους του προσωπικού) για το 2019.

Στην περίπτωση επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 το ανώτατο δάνειο δεν πρέπει να υπερβαίνει το κατ’ εκτίμηση ετήσιο μισθολογικό κόστος για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας του ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών κατά το έτος 2019 ή μετά από τεκμηρίωση και βάσει αιτιολόγησης και σχεδίου που καθορίζει τις ανάγκες ρευστότητας του δικαιούχου το ποσό του δανείου μπορεί να αυξηθεί πέραν των ανωτέρω ορίων, για να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητας από την ημερομηνία χορήγησης του δανείου και για τους επόμενους 18 μήνες για την μικρομεσαία επιχείρηση και τον αυτοαπασχολούμενο και για τους επόμενους 12 μήνες για τη μεγάλη επιχείρηση.

«Ένεση» ρευστότητας 11 δισ. ευρώ σε επτά μήνες

Όσον αφορά στο… αποτύπωμα, τόσο του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, όσο και του Εγγυοδοτικού, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, το συνολικό ύψος των δανείων που θα λάβουν οι επιχειρήσεις και από τους δύο κύκλους αναμένεται να ξεπεράσει τα έξι δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

ΤΕΠΙΧ ΙΙ: Έχουν εκταμιευθεί σε 11.953 επιχειρήσεις δάνεια συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Προκειμένου δε, να καλυφθεί η σημαντική ζήτηση έχουν προστεθεί επιπλέον πόροι, ύψους 180 εκατ. ευρώ, οι οποίοι με την τραπεζική μόχλευση θα φτάσουν περίπου τα 850 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση δανειοδότησης, αλλά αυτή δεν εγκρίθηκε λόγω μη διαθεσιμότητας πόρων.

Ταμείο Εγγυοδοσίας: Έχουν διατεθεί δάνεια σε 5.255 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ. «Οι όποιες λίγες εκκρεμότητες υπάρχουν και τις συζητάμε σε εβδομαδιαία βάση με το τραπεζικό σύστημα αφορούν σε κάποιες εκταμιεύσεις πόρων που οφείλονται κατά κύριο λόγο στην επιλογή των ίδιων των επιχειρηματιών να χρηματοδοτηθούν μεταγενέστερα ή και να απενταχθούν για δικούς τους λόγους από το πρόγραμμα», σχολίασε στο 3ο Athens Investment Forum ο κ. Σταικούρας, για να προσθέσει: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ το πλήθος των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων εντός του 2020 ξεπερνά το ύψος των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων όλης της προηγούμενης 10ετίας. Στο τέλος Αυγούστου, μάλιστα, τα εκταμιευμένα δάνεια για το 2020 ήταν πέντε φορές περισσότερα από τα αντίστοιχα της περιόδου 2015 – 2019. Συμπερασματικά: η συνολική στήριξη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το Ταμείο Εγγυοδοσίας και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ξεπερνά μέχρι σήμερα τα έξι δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ, τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και τον τρίτο και τέταρτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να διατεθούν τους επόμενους 2,5 μήνες επιπλέον πόροι, ύψους πέντε δισ. ευρώ. Δηλαδή, η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα περίπου επτά μηνών».