Η χρηματοδότηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας βρέθηκε, μεταξύ άλλων θεμάτων, ξανά στο επίκεντρο της σύσκεψης των τραπεζών με τους επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών.

Το οικονομικό επιτελείο επανέλαβε την ανάγκη το τραπεζικό σύστημα να στηρίξει έμπρακτα τις επιχειρήσεις στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε, με την πλευρά των τραπεζών να αναφέρεται σε ζητήματα αύξησης των απαιτούμενων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες κρίνονται μη δανειοδοτήσιμες, προκειμένου να τηρηθεί η πιστωτική πολιτική τους όπως αυτή προβλέπεται από τα πλαίσιο που έχουν θέσει οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία που κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημικής κρίσης, ιδιαίτερα στο λιανικό εμπόριο. Πρόκειται για την επιχειρηματικότητα που, ορθά από κοινωνική άποψη, αποκαλείται «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και η οποία αποτελείται από περίπου 600.000 επιχειρήσεις. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία αυτή επιχειρηματικότητα και ήδη σχεδιάζονται νέα προγράμματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ζητούμενο, ωστόσο σε αυτή τη συγκυρία είναι να αυξηθεί η απορροφητικότητα των προγραμμάτων αυτών με συγκεκριμένα κριτήρια που βρίσκονται επί τάπητος. Κατά πληροφορίες υπογραμμίστηκε η ανάγκη τήρησης των βασικών τραπεζικών κριτηρίων και οι κίνδυνοι για την δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων αν υπάρχει χαλάρωση αυτών των κριτηρίων.

Η στήριξη, πάντως, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας παραμένει στο επίκεντρο και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθεί νέο πρόγραμμα ύψους 450.000.000 ευρώ – με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίουπου θα απευθύνεται σε περίπου 8.000 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα αυτό θα αφορά δάνεια μέχρι 50.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι η δανειοδότησή τους με λίγα κεφάλαια ώστε να αντέξουν την ολοκλήρωση του οικονομικού κύκλου της πανδημίας

Η νέα «ένεση» ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται να προστεθεί στη συνεχή ροή χρηματοδότησης από τα προγράμματα εγγυοδοσίας και ΤΕΠΙΧ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται πως από την έναρξη σχεδόν της υγειονομικής κρίσης και πιο συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) κατάφερε να μοχλεύσει 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, που κατευθύνθηκαν στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα της – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19 -, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος συνολική ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, έως σήμερα, έχουν διοχετευθεί:

  • 2 δισ. ευρώ σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ, με τους τελικούς δικαιούχους να ξεπερνούν τις 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • 4,6 δισ. ευρώ σε 521 μεγάλες (Μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (Μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19.

Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωράει σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Ενδεικτικό της επιτυχημένης πορείας της Τράπεζας είναι το γεγονός ότι μόνο για το 2020 ο αριθμός των εκταμιευμένων δανείων είναι αθροιστικά δέκα φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της πενταετίας 2015-2019 και τέσσερις φορές μεγαλύτερος αντίστοιχα από της δεκαετίας 2010-2019.

Διαβάστε ακόμα:

Ευρωζώνη: Προς διπλάσια ύφεση μετά την παράταση των lockdown

Πώς ο Αγγελικούσης ενισχύει την ελληνική σημαία – Οι νέες αγορές του tycoon της ναυτιλίας

Η «πράσινη» Αστυπάλαια μετά τη Volkswagen θέλει ψηφιακούς νομάδες και τουρίστες υψηλών εισοδημάτων