«Ποδαρικό» στο 2021 με λιγότερους από 7.000 εργαζόμενους επιθυμεί να κάνει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, «ενεργοποιώντας» – το αργότερο έως την ερχόμενη Παρασκευή – νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου (Προγράμματα εθελούσιας: Πειραιώς και ΕΤΕ παίρνουν τη «σκυτάλη» από την Eurobank).

Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά πρόγραμμα που «τρέχει» η τράπεζα μέσα στη χρονιά – το προηγούμενο έληξε στις 10 Φεβρουαρίου και περιελάμβανε ένα από τα υψηλότερα πακέτα αποδοχών για αποχώρηση μεταξύ των συστημικών Ομίλων που «άγγιζε» τις 170.000 ευρώ – με το νέο πλαφόν να έχει οριστεί στις 150.000 ευρώ και τους εργαζόμενους να έχουν, παράλληλα τη δυνατότητα επιλογής αναγκαστικής άδειας, λαμβάνοντας μισθούς έως και πέντε ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής θα είναι η συμπλήρωση επτά ετών προϋπηρεσίας στον Όμιλο.

Δεδομένου ότι η ΕΤΕ είναι η μοναδική από τις τράπεζες, η οποία δεν θα προχωρήσει σε απόσχιση των δραστηριοτήτων, με μεταφορά μεγάλου μέρους των εργαζομένων σε νέα εταιρεία διαχείρισης, έχει αποφασίσει να μειώσει το λειτουργικό κόστος με προγράμματα εθελουσίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι από τις αρχές του 2020 έχουν αποχωρήσει από την τράπεζα περίπου 500 υπάλληλοι (από 8.500 τον Δεκέμβριο του 2019 σε 8.000 τον περασμένο Ιούνιο), ενώ στόχος είναι να μπει… μαχαίρι και στα καταστήματα, ο αριθμός των οποίων – τουλάχιστον μέχρι τον περασμένο Μάρτιο – είχε μείνει σταθερός (389).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2020, οι λειτουργικές δαπάνες διαμορφώθηκαν σε 186 εκατ. ευρώ από 197 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ως αποτέλεσμα της περαιτέρω περιστολής, τόσο των δαπανών προσωπικού (-4,2% σε τριμηνιαία βάση), όσο και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων (-9,5% σε τριμηνιαία βάση).

Σε ετήσια και δημοσιευμένη βάση, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,4% το α’ εξάμηνο του 2020, καθώς η σημαντική αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού (-9,2% σε ετήσια βάση) και των γενικών διοικητικών και λοιπών λειτουργικών εξόδων (-6,1% σε ετήσια βάση) σχεδόν αντισταθμίστηκε από την αύξηση των αποσβέσεων (+48,5% ή 23 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση), ως αποτέλεσμα της μετάβασης στα μέσα του 2019 στο ΔΠΧΑ 16, σε συνδυασμό με την πώληση του μειοψηφικού ποσοστού της ΕΤΕ στην Prodea.

«Η αποκλιμάκωση των δαπανών προσωπικού αντανακλά τη θετική επίπτωση σε επίπεδο τριμήνου της επιτυχούς ολοκλήρωσης του Προγράμματος Εθελουσίας Εξόδου Προσωπικού τον περασμένο Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή να ανέρχεται σε περίπου 1.100 εργαζόμενους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.