Η καταναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS έναντι πινακίου φακής μαζί με τη χορήγηση ισχυρών οικονομικών εγγυήσεων από τις ελβετικές Αρχές προκαλούν έντονες επικρίσεις στην Ελβετία για «ερασιτεχνισμό» και «πλήγμα στην υπόληψη της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου».

Αλλά -όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο- ούτε οι επενδυτές είναι καθησυχασμένοι, εν μέσω μιας πολύ αρνητικής παγκόσμιας συγκυρίας για τον τραπεζικό τομέα που έχει πληγεί από την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

Η μετοχή της UBS υποχωρούσε κατά 6% στο μέσο της συνεδρίασης και η μετοχή της Credit Suisse βρισκόταν κάτω από τα 76 λεπτά, τιμή στην οποία η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα την εξαγόρασε χθες έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων.

Η Union des Banques Suisses ενέδωσε με μισή καρδιά για να γίνει ο σωτήρας της Credit Suisse, υπό την ασφυκτική πίεση των ελβετικών Αρχών, οι οποίες υπήρξαν προηγουμένως στόχος ισχυρών πιέσεων των μεγάλων οικονομικών τους εταίρων που ανησυχούσαν για πιθανή μετάδοση.

«Ντροπή για την Ελβετία»

Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, ούτε ο Τύπος, ούτε οι Ελβετοί πολιτικοί μασάνε το λόγια τους για τη συγχώνευση, η οποία δημιουργεί μία υπερτράπεζα και γεννά ερωτήματα για το μέγεθός της στη Ελβετία και για τις οικονομικές συνέπειες που θα προέλθουν από αυτήν, κυρίως στην απασχόληση, εξαιτίας των πολλών υπερκαλύψεων ανάμεσα στα δύο τραπεζικά ιδρύματα.

Η βραδύτητα αντίδρασης των Αρχών επίσης καταγγέλλεται στην Ελβετία. Χρειάστηκε η ανακοίνωση αργά χθες το απόγευμα της συμφωνίας, ώστε η ελβετική κυβέρνηση να πάρει τον λόγο έπειτα από μία εβδομάδα κρίσης και αλυσιδωτές συσκέψεις.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική Αρχή άφησαν το Χρηματιστήριο να αφηνιάσει την Τετάρτη, για να αντιδράσουν τελικά αργά προς το τέλος του απογεύματος. Ο πρόεδρος της φιλελεύθερης δεξιάς, Τιερί Μπούρκχαρτ, μιλάει για «ντροπή για την Ελβετία» και χαρακτηρίζει τη χθεσινή ημέρα «μαύρη ημέρα για τη χρηματοπιστωτική θέση της Ελβετίας και για ολόκληρη την Ελβετία».

Για την εφημερίδα Tribune de Genève, πρόκειται για ένα «κοινωνικό (για την απασχόληση), οικονομικό (για την υπόληψη της χώρας) μπάχαλο και πολιτικό όνειδος για την ηγεσία, που καθυστέρησε υπερβολικά για να αντιδράσει».

Πολλοί είναι επίσης αυτοί που καταγγέλλουν τη βραδύτητα στον εντοπισμό των κινδύνων και στην αντίδραση, από το κόμμα των Πράσινων Φιλελευθέρων μέχρι τον συντάκτη του κύριου άρθρου της εφημερίδας Le Temps.

Πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι αναγνωρίζουν ωστόσο ότι δεν υπήρχαν άλλες επιλογές, αφού η κυβέρνηση μίλησε για την εθνικοποίηση ως μόνη εναλλακτική, σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με την UBS.

Όσο για τη ριζοσπαστική δεξιά (UDC), τη μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στην Ελβετία, θεωρεί ότι ο τυχοδιωκτισμός στο εξωτερικό ήταν μοιραίος, εκεί όπου η Credit Suisse υπήρξε πολύ κερδοφόρα. Καταγγέλλει επίσης την επιρροή των ρυθμιστικών Αρχών και των ξένων εποπτικών Αρχών επί του σχεδίου διάσωσης.

Και ποια είναι η θέση της UBS σε όλα αυτά;

Η UBS προσέρχεται σε αυτόν τον αναγκαστικό γάμο σφύζοντας από υγεία -κατά το 2022 είχε κερδοφορία 7 δισ. ελβετικών φράγκων- και έχοντας εφαρμόσει μία δοκιμασμένη πλέον στρατηγική. Όμως, η συγχώνευση δεν είναι ακίνδυνη για τον τραπεζικό κολοσσό της Ζυρίχης.

«Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και σημαντικά ρίσκα», δήλωσε ο Αντρέας Βεντίτι, αναλυτής της Vontobel, που τονίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο οι επενδυτές αξιολογούν τη UBS θα αλλάξει σημαντικά.

Η Union des Banques Suisses ήταν το νούμερο 1 παγκοσμίως στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, αλλά από αυτήν τη συγχώνευση θα γεννηθεί ένας μαστόδοντας στον τομέα, με υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία αξίας 3.400 δισ. δολαρίων.

Οι μέτοχοι της UBS δεν έχουν λόγο στο κεφάλαιο της εξαγοράς, για να κινηθούν γρήγορα. Η συγχώνευση κινδυνεύει επίσης να έχει βαριές συνέπειες στην Ελβετία στον τομέα της απασχόλησης, λόγω των υπερκαλύψεων που υπάρχουν στις δραστηριότητες λιανικής των δύο τραπεζών.

Η UBS στηρίζεται σε ένα δίκτυο περίπου 200 υποκαταστημάτων στην Ελβετία, έναντι 95 για την Credit Suisse. Και οι δύο τράπεζες ασχολούνται με τη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού.

Η ελβετική πτέρυγα της Credit Suisse δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς των υποθηκών και των πιστώσεων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Ένα ζόμπι εξαφανίστηκε, αλλά γεννήθηκε ένα τέρας», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung.

Διαβάστε ακόμη

Capital Economics: Τα τρία μεγάλα ερωτήματα μετά τη διάσωση της Credit Suisse

Μίλτος Καμπουρίδης: «Τέλος» στη συνεργασία με την Dolphin Capital Investors

Γιώργος Δασκαλάκης: Η Kaizen Gaming θα βρίσκεται σε 26 χώρες έως το 2026