Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε σε θετικές τις προοπτικές (outlook) των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών, μόλις δύο εβδομάδες μετά την αναβάθμιση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα.

Ειδικότερα, η Fitch διατήρησε την αξιολόγηση της Eurobank σε ΒΒ, της Alpha Bank σε ΒΒ-, της Πειραιώς σε ΒΒ- και της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒ, με τις προοπτικές όλων τους να αναβαθμίζονται σε θετικές από σταθερές.

Στη σχετική ανακοίνωση, η Fitch αναφέρει ότι η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και βοηθώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών χωρίς να επιδεινώσουν το προφίλ κινδύνου τους.

Σε συνδυασμό με τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και τις ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των επενδύσεων, αυτό θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος, τονίζει η Fitch.

Ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch σημειώνει ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μειώνει παράλληλα τα ρίσκα από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων των τραπεζών.

Η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εύκολη και λιγότερο ακριβή πρόσβαση στην αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει η Fitch.

Διαβάστε ακόμη 

Κωτσόβολος: Τι απαντά η εταιρεία για το πρόστιμο των 2 εκατ. από το Υπουργείο Ανάπτυξης

Νέα εποχή για τη ΔΕΗ – Τροποποιείται το καταστατικό για να «στεγάσει» τις νέες δραστηριότητες

Είσοδος στο εμφιαλωμένο νερό από Θεοδωρόπουλο, Ταμβακάκη και Καραμούζη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ