Ολοένα και μεγαλύτερη πίεση ασκείται στις τράπεζες της ευρωζώνης να καλύψουν το το σύνολο των μη εξυπηρετούμενα δανείων τους (NPLs).

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, όλες οι τράπεζες υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα λάβουν μια ημερομηνία έως την οποία θα κληθούν να καλύψουν το σύνολο των «κόκκινων» δανείων τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διορία θα είναι μέχρι το 2026, σε βάθος δηλαδή επταετίας, ωστόσο πηγές επισήμαναν ότι θα διαφέρει από το τράπεζα σε τράπεζα.

Η κίνηση εξέπληξε μερικούς επενδυτές και τρόμαξε ιδιαίτερα τις ιταλικές τράπεζες, καθώς πολλοί ήλπιζαν ότι η ΕΚΤ θα είναι πιο ευέλικτη.

Συγκεκριμένα, το ατομικό χρονοδιάγραμμα που θέτει η ΕΚΤ στις τράπεζες άσκησε μεγάλες πιέσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, αφού οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα κατέχει την «πρωτιά» στα «κόκκινα» δάνεια, αφού έχει το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου των δανείων της και σε σχέση με το ενεργητικό της. Το ποσό των NPLs των ελληνικών τραπεζών ανέρχεσαι σε 85 δισ. ευρώ.

Οι έντονες πιέσεις έγιναν φανερές στην συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τράπεζες να καταγράφουν μεγάλη πτώση. Συγκεκριμένα, με «βουτιά» 6,25% έκλεισε η Alpha bank στα 1,05 ευρώ και με πτώση 7,41% η Εθνική Τράπεζα στο 1 ευρώ. Με πτώση 1,92% και η Eurobank στα 5,07 ευρώ, ενώ απώλειες 3,55% κατέγραψε και η Τράπεζα Πειραιώς στα 0,721 ευρώ.

Οι πιέσεις στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, αποδίδονται εν μέρει και στο γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές βλέποντας ότι επίκειται επικράτηση της νέας «μπαλωμένης» κυβέρνησης διαβλέπουν ότι, δεν θα λαμβάνονται αποφάσεις λ.χ. για ιδιωτικοποιήσεις και θα κυριαρχήσει ένα κλίμα παροχών. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο κανείς δεν μπορεί να ρισκάρει στην Ελλάδα παρά μόνο όλοι όσοι έχουν ήδη τοποθετήσεις.

Πιέσεις και στην Ιταλία

Τη «θηλιά» της ΕΚΤ νιώθουν και οι ιταλικές τράπεζες, οι οποίες έχουν στο ενεργητικό τους ένα σύνολο κόκκινων δανείων ύψους 159 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Il Sole 24 Ore», η ΕΚΤ έχει ζητήσει από τις ιταλικές τράπεζες να βάλουν στην άκρη περισσότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν πλήρως τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους μέχρι το 2026.

Σύμφωνα με την «Il Messaggero», αυτές οι απαιτήσεις θα μπορούσαν να εντείνουν τις πιέσεις σε ορισμένες ιταλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bper, Banco BPM και UBI Banca.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Intesa Sanpaolo έκλεισε με πτώση 1,3%, της Banco Bpm κατέγραψε «βουτιά» 4,1%, έχοντας διολισθήσει νωρίτερα περισσότερο από 7%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2018, της UBI Banca σημείωσε βουτιά 5%, έχοντας βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2016, της Bper Banca κατέγραψε απώλειες 4,7%, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2016, και της Unicredit υποχώρησε κατά 3,2%.

Το χρονοδιάγραμμα της ΕΚΤ καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την αποφασιστικότητα που κυριαρχεί να αντιμετωπιστεί το προβλημα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία υπερβαίνουν το 1 τρισ. ευρώ σε επίπεδο ευρωζώνης.

Η πίεση η οποία ασκείται από τις εποπτικές αρχές συνδυάζεται και με το γεγονός ότι υπάρχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, στην οποία πιέζει υπερβολικά η Γερμανία, να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων.