Υποστηρικτικά στην προσπάθεια των τραπεζών να βγουν στις αγορές, προκειμένου να καλύψουν την Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), αναμένεται να λειτουργήσει η επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Σύμφωνα με την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για το έτους 2022, η αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους δανεισμού από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα την αύξηση των δαπανών για τόκους. «Ο παράγοντας αυτός αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς θα συνεχίζονται οι εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της προόδου προς την κάλυψη της MREL, σε ένα περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου απέμεναν περίπου 10,6 δισ. ευρώ που πρέπει να καλυφθούν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις ή άλλους τύπους επιλέξιμων στοιχείων παθητικού έως το τέλος του 2025 (σ.σ. πλέον το επίμαχο ποσό έχει μειωθεί στα επτά με οκτώ δισ. ευρώ). «Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεχόμενες περαιτέρω αναβαθμίσεις των πιστοληπτικών αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να συμβάλουν στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού τους από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές», προστίθεται, εξηγώντας πως ενδεχόμενη αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου στην επενδυτική κατηγορία αναμένεται να οδηγήσει σε αναβαθμίσεις και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, όπως συνέβη το 2022 και στις αρχές του 2023.

Συγκεκριμένα, η πιστοληπτική αξιολόγηση του δημοσίου και συνακόλουθα των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών αναβαθμίστηκαν το έτος 2022 και στις αρχές του 2023, ως αποτέλεσμα κυρίως της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας, της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της βελτιωμένης κερδοφορίας. Η απόσταση της πλέον ευνοϊκής μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της κάθε σημαντικής τράπεζας σε επίπεδο Ομίλου από την επενδυτική κατηγορία έχει διαμορφωθεί σε τρεις βαθμίδες για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα (ΒΒ-), τέσσερις βαθμίδες για την Alpha Bank (Β+) και πέντε βαθμίδες για την Τράπεζα Πειραιώς (Β2).

Οι ομολογιακές εκδόσεις

Το 2022 και στις αρχές του 2023 οι σημαντικές ελληνικές τράπεζες εξέδωσαν ομόλογα, με σκοπό την κάλυψη της MREL. Οι εκδόσεις αυτές διενεργήθηκαν με αυξημένο κόστος σε σχέση με το 2021, σε συνάφεια με τη σημαντική επιδείνωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος αντίστοιχων εκδόσεων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, το 2022 και στις αρχές του 2023 πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες εκδόσεις ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας:
1) Alpha Bank: τρεις εκδόσεις, συνολικού ύψους 920 εκατ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 7,23% και μεσοσταθμική διάρκεια τέσσερα έτη
2) Eurobank: δύο εκδόσεις, συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ, με μεσοσταθμικό επιτόκιο 5,69% και μεσοσταθμική διάρκεια 4,4 έτη
3) Εθνική Τράπεζα: μία έκδοση το Νοέμβριο του 2022 5ετούς, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 7,25% και μία έκδοση το Δεκέμβριο του 2022, ύψους 200 εκατ. λίρες Αγγλίας, με διάρκεια 4,5 έτη και με τοκομερίδιο 8,75% (τελικό κόστος για την τράπεζα 6,97% μετά από συναλλαγές ανταλλαγής νομισμάτων) και
4) Τράπεζα Πειραιώς: μία έκδοση 350 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25% και διάρκεια 4,2 έτη.

Επίσης, εκδόθηκαν τα ακόλουθα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης:
1) από τη Eurobank το Δεκέμβριο του 2022, ομόλογο Tier 2, ύψους 300 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 10% και
2) από την Alpha Bank το Φεβρουάριο του 2023, ομόλογο AT1, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με τοκομερίδιο 11,875%.

Διαβάστε ακόμη:

Χρυσές λίρες: Πόσες πούλησαν οι Έλληνες τους πρώτους μήνες του 2023 – Το προφίλ πωλητών και αγοραστών (πίνακας)

Έτσι θα είναι το νέο «Μινιόν» – Καταστήματα, γραφεία, κατοικίες και εστίαση (πίνακας + pics)

Ισραήλ: Τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ – Ένας τουρίστας νεκρός (tweets)